Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Απόφαση για την Σχολή της Χάλκης "ταράζει" την τουρκική κυβέρνηση


15-03-2010 18:16:55

«Ελπίζω να μην υπάρξει προσφυγή», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σαντουλάχ Εργκίν, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής του Πατριαρχείου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε ξένους ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη, ο Σ.Εργκίν ανέφερε πως «πρόκειται για ζήτημα, που μπορεί να λυθεί με νομοθετική αλλαγή».
Σε ερώτηση για το πότε μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να λειτουργήσει η Σχολή, απάντησε πως «εξαρτάται από την απόδοσή του υπουργείου. Δεν μπορώ εγώ να δώσω χρόνο, επειδή είναι άλλο υπουργείο. Το υπουργείο Παιδείας καταβάλλει προσπάθειες για να λύσει το πρόβλημα».
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση, ιδιαίτερα ως προς τη δομή του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, παραπέμποντας μάλιστα στην «Επιτροπή Βενετίας».
Η συγκεκριμένη Επιτροπή, που είναι γνωμοδοτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης προχθές είχε υιοθετήσει «γνώμη» με την οποία προειδοποιούσε την Τουρκία πως συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το γεγονός ότι παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή, αλλά και η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει νομικό καθεστώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως και η παρεμπόδιση του Πατριαρχείου να χρησιμοποιεί τον τίτλο «Οικουμενικό».
«Η Επιτροπή της Βενετίας συστήνει, η Βουλή να διορίζει μέλη σε αυτό το Σώμα, που δεν είναι δικαστές, άλλων επαγγελμάτων, προκειμένου να επιτυγχάνεται η ποικιλομορφία μέσα στο Σώμα. Αλλά ο ρόλος της κυβέρνησης και της βουλής δεν θα πρέπει να είναι αποφασιστικός, αλλά συμβολικός», σημείωσε ο κ. Εργκίν ως προς τις μεταρρυθμίσεις.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου