Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Να μην αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ζητά από το Κογκρέσο η κυβέρνηση Ομπάμα


Η κυβέρνηση Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να αναβάλλει μια απόφαση που θα χαρακτηρίζει γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων. Η Ουάσινγκτον είχε το τελευταίο διάστημα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την Αγκυρα να μην υπερψηφίσει την απόφαση.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων επρόκειτο να ψηφίσει επίμαχη απόφαση σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Ανατολία στο διάστημα 1915-1917, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Θεώρειτο πιθανό να την υπερψηφίσει.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Πέμπτη ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, μίλησε με τον πρόεδρο της επιτροπής, εκπρόσωπο των Δημοκρατικών Χάουαρντ Μπέρμαν και άφησε να εννοηθεί ότι μία θετική ψήφος θα διακινδύνευε τις προσπάθειες συμφιλίωσης Τουρκίας και Αρμενίας.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.
Η εφημερίδα Hurriyet γράφει ότι ο Αμπ.Γκιουλ ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει χρήση της επιρροής του για να εμποδίσει την λήψη απόφασης και προβλέπει ότι μία υιοθέτησή της μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε έκκληση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν «όχι» στην απόφαση.
Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας είναι ανοικτή σε όλες τις επιλογές συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης του πρεσβευτή της εάν η επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου υπερψηφίσει την απόφαση.
Το σχέδιο απόφασης, ένα κείμενο που δεν έχει ισχύ νόμου, ζητεί από τον Αμερικανό πρόεδρο «να χαρακτηρίσει με ακριβή τρόπο την συστηματική και εσκεμμένη εξόντωση του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων ως γενοκτονία».
Ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε υποσχεθεί να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία, αργότερα υπαναχώρησε, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας, οι οποίες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και έχουν κλειστά τα κοινά τους σύνορα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου