Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Καμμία κατάργηση βάσεων ούτε αλλαγή τακτικής από την Πολεμική Αεροπορία


Του Σάββα Δ. Βλάσση
Τις τελευταίες εβδομάδες, η ελληνική κοινή γνώμη αιφνιδιάστηκε από δύο δημοσιεύματα σχετιζόμενες με την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Το περιεχόμενο των αποκαλύψεων στις «ειδήσεις» αυτές, ήταν άκρως ανησυχητικό.

Στις 18 Ιανουαρίου, γνωστό site στο διαδίκτυο έκανε αναφορά σε, «πληροφορίες από το ΓΕΑ που θέλουν για “λόγους οικονομίας” να προτείνεται η κατάργηση των δύο εκ των τριών προωθημένων αεροδρομίων επιφυλακής: Καστέλλι και Σκύρος, είναι τα «προτεινόμενα», με την Λήμνο να επιβιώνει, απλώς γιατί είναι αναντικατάστατη λόγω θέσεως». Η «είδηση» αναπαράχθηκε σε έντυπα και άλλες ιστοσελίδες, προκαλώντας αίσθηση και εύλογη ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Στις 22 Φεβρουαρίου, δημοσίευμα της εφημερίδος «Έθνος» υπό τον τίτλο «Νέα όπλα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο», περνούσε το μήνυμα ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει αλλάξει την τακτική αναχαιτίσεως των τουρκικών αεροσκαφών, υιοθετώντας πιο ήπια στάση. Το δημοσίευμα έπασχε, καθότι διακρινόταν από εμφανή σύγχυση, εξαιτίας της παραθέσεως των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που διαθέτει η ΠΑ και τα οποία επιδρούν σημαντικά στον τρόπο εμπλοκής του αντιπάλου στις πολεμικές επιχειρήσεις. Την πληροφόρηση, παρείχε «κορυφαίο επιτελικό στέλεχος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας», σύμφωνα με τον συντάκτη. «Η Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει τον Τούρκο “εισβολέα” χρησιμοποιώντας συστήματα υψηλής τεχνολογίας περιορίζοντας τις αναχαιτίσεις – εμπλοκές», υποστήριζε ο συντάκτης.

Αλλά μέσα από την (μάλλον ατυχή) ανάλυση, ο αναγνώστης δεν μπορούσε να κατανοήσει την σημασία και τον αντίκτυπο αυτής της προόδου, στο καθημερινό εν καιρώ ειρήνης έργο της ΠΑ, προς αντιμετώπιση της Τουρκικής Αεροπορίας. Με απλά λόγια, τί σημασία είχαν τα νέα όπλα, στην αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων, αφού η αξία αυτών δεν μπορεί να διαπιστωθεί παρά μόνο στον πόλεμο. Παρά την εν γένει σύγχυση της αναλύσεως, στο τέλος ο αναγνώστης πληροφορείτο για μια κάποια «αλλαγή στον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας». Αυτό ήταν που έμενε από το δημοσίευμα.

Περιττό να σημειωθεί ότι η «είδηση» αναπαράχθηκε και μάλιστα υπήρξαν αντιδράσεις πρώην αξιωματούχων, που επανήλθαν στο θέμα. Παρόλο που σε κάποιον βαθμό γινόταν επισήμανση των αντιφάσεων της αναλύσεως του αρχικού δημοσιεύματος, η κατάληξη ήταν ότι η ΠΑ έχει υιοθετήσει ήδη μια πιο «ήπια» συμπεριφορά έναντι των προκλήσεων της Τουρκικής Αεροπορίας.

Τι έμενε ως εντύπωση στην κοινή γνώμη; Ότι η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας οδηγεί την ΠΑ σε μοιραίες αποφάσεις όσον αφορά στην άμυνα του Αιγαίου και ότι ο εχθρός έχει επιβληθεί, αφού τα αεροσκάφη ετοιμότητος της ΠΑ που απογειώνονται, στην ουσία παίζουν θέατρο…Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ ιδέα εγκαταλείψεως των 133 και 135 Σμηναρχιών Μάχης, για λόγους οικονομίας. Η μη αξιοποίηση των συγκεκριμένων στρατηγικής σημασίας υποδομών, θα σήμαινε εγκατάλειψη της στρατηγικής επάνω στην οποία σχεδιάστηκε στην δεκαετία του 1970 η αεροπορική άμυνα στο Αιγαίο αλλά και η προβολή της ελληνικής αεροπορικής ισχύος στην Κύπρο. Μια τέτοια κίνηση, ακόμη και σε επίπεδο επιτελικής σκέψεως και μόνο, είναι αδιανόητη για την στρατιωτική ηγεσία. Η πολιτική ηγεσία, επίσης ποτέ δεν πρότεινε κάτι τέτοιο.

Αναφορικώς με την αλλαγή της τακτικής αντιμετωπίσεως των τουρκικών αεροπορικών προκλήσεων, επίσης καμμία μεταβολή επί της ουσίας, δεν έχει συντελεστεί. Οι διαδόσεις για πιο ήπιες συμπεριφορές, δεν ευσταθούν. Η αλήθεια είναι ότι στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού που συντελείται καθημερινώς, από πλευράς ΠΑ, εφαρμόζονται επιμέρους διαφοροποιήσεις τακτικών αναλόγως των απαιτήσεων, προκειμένου να επιτευχθούν συγκεκριμένες επιδιώξεις στο πλαίσιο του σταθερού στόχου που είναι η δυναμική και άμεση αντιμετώπιση κάθε τουρκικής προκλητικότητος. Τέτοιες επιμέρους διαφοροποιήσεις είναι συχνές και πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ανανεώνονται, προσαρμόζονται ή καταργούνται αναλόγως της ροής εξαγωγής και αναλύσεως των συμπερασμάτων. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, είναι μια λεπτή υπόθεση που χειρίζεται η αφρόκρεμα των αξιωματικών επιτελών της ΠΑ και συχνά είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτός. Έμπειροι επιτελείς σημειώνουν ότι πολλές φορές, η εντύπωση από τις μεταβολές στον επιχειρησιακό σχεδιασμό είναι εντελώς αντίθετη από το αποτέλεσμά τους! Αλλά μόνο ένας επιτελής που έχει όλα τα δεδομένα, μπορεί να προβεί σε ορθή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Συνοψίζοντας, τα ανωτέρω δημοσιεύματα δεν ευσταθούν και βασίστηκαν μάλλον σε παρερμηνευμένη πληροφόρηση, είτε από άγνοια των συντακτών, είτε για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων (αύξηση πωλήσεων, δημιουργία «ονόματος»). Δυστυχώς, ο χώρος του αμυντικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα, πλήττεται συχνά από δημοσιεύματα που προκαλούν μεν θόρυβo, πλην όμως πάσχουν από πλευράς εγκυρότητος. Το ζήτημα είναι ότι τέτοιες ανακρίβειες, επιδρούν αρνητικά στο ηθικό της κοινής γνώμης, πλήττει την Εθνική Άμυνα με ύπουλο τρόπο και δημιουργεί συνθήκες πολιτικής συγκαταθέσεως σε συμβιβασμούς επί των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.



*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι Εκδότης του περιοδικού «Δούρειος Ίππος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου