Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Κυβερνεία στο Αιγαίο;


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση, δια του «Καλλικράτη», φέρεται αποφασισμένη να θεσμοθετήσει ένα ιδιότυπο αυτοδιοικητικό καθεστώς στη νησιωτική Ελλάδα – σε Αιγαίο και Ιόνιο, με εξαίρεση την Κρήτη και, ενδεχομένως, την Εύβοια. Δυνάμει του νέου αυτού καθεστώτος:

* Κάθε νησί θα είναι ένας μόνο δήμος.

* Κάθε νησιωτικός δήμος θα προαχθεί, ουσιαστικά, σε κυβερνείο, διότι θα μεταφερθούν σ’ αυτόν αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές, τουριστικές, κατασκευαστικές, πολεοδομικές, υγειονομικές, προνοιακές κ.λπ. αρμοδιότητες, τις οποίες, μέχρι σήμερα, ασκούν οι Νομαρχίες και οι Περιφέρειες.

* Τα πολύ μικρά νησιά (π.χ. Τέλενδος, Ψέριμος, Κάλαμος, Μεγαλονήσι κ.λπ.) θα ενσωματωθούν στους δήμους των παρακείμενων μεγαλύτερων νησιών.

* Οι δήμοι – κυβερνεία των νησιών θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό.

* Κάθε νησιωτικός δήμος θα έχει δύο ή περισσότερους αντιδημάρχους με ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Όλα αυτά ακούγονται λογικά και σωστά. Και, ήδη, η αυξημένη αυτή αυτοδιοικητική αυτονομία υπάρχει σε πολλά νησιά της Ευρώπης – της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Αγγλίας.
Είναι φρόνιμο, όμως, να ισχύσει αυτό το καθεστώς και στα ελληνικά νησιά και μάλιστα στα νησιά του Αιγαίου, όπου το μεν ΝΑΤΟ λυσσοδομεί επί χρόνια, η δε Τουρκία από το 1973 και μετά εγείρει αιτιάσεις, αμφισβητήσεις και αξιώσεις, κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες;
Σε μια περιοχή του εθνικού χώρου, στην οποία αμφισβητούνται συστηματικά τα θαλάσσια, υποθαλάσσια και εναέρια σύνορά της, της οποίας οι νησίδες χαρακτηρίζονται «γκρίζες ζώνες» και στην οποία δεν αναγνωρίζονται ούτε καν τα όρια ευθύνης του FIR Αθηνών, πώς είναι δυνατό να εμπιστευθούμε δήμους – κυβερνεία;
Αν εγκαταστήσουμε κυβερνείο στη Σαμοθράκη, κυβερνείο στη Λήμνο, κυβερνείο στη Μυτιλήνη, κυβερνείο στη Χίο, στη Σάμο, στην Ικαρία, στην Πάτμο, στη Λέρο, στην Κάλυμνο, στη Ρόδο, στην Κω, στην Κάρπαθο κ.λπ., θα είναι ισχυρότερη ή χαλαρότερη η συνοχή του εθνικού μας χώρου;

Εμείς πιστεύουμε το δεύτερο!

Και με την ευκαιρία φέρνουμε στο νου μας την, αλήστου μνήμης, ΑΣΔΕΝ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Αττικής και Νήσων). Η οποία είχε ιδρυθεί σε χαλεπούς, επίσης, καιρούς και είχε ως στόχο να θέσει υπό ενιαίο στρατιωτικό έλεγχο την πρωτεύουσα της χώρας με το Αρχιπέλαγος.
Και οι σημερινοί καιροί είναι χαλεποί. Και, μα την αλήθεια, δεν γνωρίζουμε τι είναι προτιμότερο: Να γεμίσει το Αιγαίο με δήμους – κυβερνεία ή να επεκταθεί η Περιφέρεια Αττικής και σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος, – ώστε Πρωτεύουσα και Αιγαίο να τελούν υπό ενιαία Διοίκηση;
Μια ιδέα ρίχνουμε. Κι επειδή η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στη διαβούλευση, ας την βάλει και αυτή στο τραπέζι…

ΠΗΓΗ :http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=10541

2 σχόλια:

  1. ΑΣΔΕΝ=ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ δεν πιστεύω σε τίποτε απο όλα αυτά ,παρά σε μεγάλα σχέδια των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ να αφανίσουν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ νησιά του ΑΓΑΙΟΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή