ΒΙΕΝΝΗ Το αμερικανικό και το ρωσικό αεροσκάφος που συμμετείχαν στην ανταλλαγή 14 κατασκόπων απογειώθηκαν χθες από τη Βιέννη, αφού πρώτα είχαν προσγειωθεί το ένα πίσω από το άλλο σε κάποιο απομονωμένο σημείο του αεροδρομίου. Είχαν προσγειωθεί με διαφορά λίγων λεπτών το ένα από το άλλο και παρέμειναν για μιάμιση ώρα στη Βιέννη, ώσπου να ολοκληρωθεί ο μεγαλύτερος ανάλογος «διπλωματικός χορός» από την εποχή του ψυχρού πολέμου.
Το Υakovlev μετέφερε στη Μόσχα τους 10 ρώσους πράκτορες οι οποίοι απελάθηκαν από τις ΗΠΑ. Το Βoeing 767 κατευθύνθηκε μάλλον προς το Λονδίνο, μεταφέροντας τους τέσσερις Ρώσους οι οποίοι ομολόγησαν ότι κατασκόπευαν για λογαριασμό της Δύσης.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία είπαν ότι κατάφεραν να αποσπάσουν ομολογίες από τους υπόπτους για κατασκοπεία - με αποδοχή του κατηγορητηρίου στις ΗΠΑ και έπειτα από υπογεγραμμένες ομολογίες στη Ρωσία. Ως αντάλλαγμα για τους 10 ρώσους πράκτορες, οι ΗΠΑ πέτυχαν την απελευθέρωση δύο πρώην συνταγματαρχών του ρωσικού στρατού, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί επειδή εξέθεσαν δεκάδες πολύτιμους σοβιετικούς και ρώσους πράκτορες που δρούσαν στη Δύση. Στη συμφωνία προστέθηκαν δύο ακόμη καταδικασμένοι για προδοσία στη Μόσχα. Ο πρώην συνταγματάρχης Αλεξάντερ Ζαπορόσκι πιστεύεται ότι παρείχε τις πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη των Ρόμπερτ Χάνσεν και Ολντριτς Εϊμς, δύο από τους πιο αποτελεσματικούς πράκτορες που συνελήφθησαν ποτέ στις ΗΠΑ.
Οι 10 ρώσοι πράκτορες που συνελήφθησαν από την Ουάσιγκτον είχαν προσπαθήσει να εισχωρήσουν στη ζωή των αμερικανικών προαστίων, αλλά παρακολουθούνταν επί μία δεκαετία από το FΒΙ. Η πρόσβασή τους σε αμερικανικά μυστικά μοιάζει μικρή, στην καλύτερη περίπτωση, αν και δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς γνώριζαν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα με τους φυλακισμένους πράκτορες στη Μόσχα και τους προσέφεραν την ευκαιρία να ελευθερωθούν αν εγκατέλειπαν τη Ρωσία.
Στις ΗΠΑ, ρώσοι αξιωματούχοι είχαν παρόμοιες συναντήσεις με τους πράκτορες που συνέλαβε το FΒΙ. Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε την απονομή χάριτος στους τέσσερις πρώην αξιωματικούς που υπέγραψαν την ομολογία τους. Το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματά τους: εκτός από τον Ζαπορόσκι, που είχε καταδικαστεί το 2003 σε 18ετή κάθειρξη, χάρη απονέμεται επίσης στους Ιγκόρ Σουτιάγκιν, Γενάντι Βασιλένκο και Σεργκέι Σκριπάλ.
Ο τελευταίος, πρώην συνταγματάρχης στην υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού, κρίθηκε ένοχος το 2006 για «διαρροή» κρατικών μυστικών στη Βρετανία και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη. Ο Σουτιάγκιν, στρατιωτικός αναλυτής, υποστηρίζει ότι είναι αθώος παρά την ενυπόγραφη ομολογία του. Εργαζόταν για το Ινστιτούτο ΗΠΑ και Καναδά, μια σεβαστή δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στη Μόσχα, προτού καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη το 2004 κατηγορούμενος ότι αποκάλυψε μυστικά για πυρηνικά υποβρύχια και άλλα όπλα σε μια βρετανική εταιρεία για την οποία η CΙΑ ισχυρίζεται ότι αποτελεί προπέτασμα της CΙΑ.
Ο Βασιλένκο, πρώην αξιωματούχος της ΚGΒ που εργαζόταν ως υπεύθυνος ασφαλείας στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό ΝΤV, είχε καταδικαστεί το 2006 σε τριετή φυλάκιση όμως οι κατηγορίες εναντίον τουγια κατοχή παράνομων όπλων και αντίσταση προς τις αρχές- ήταν συγκεχυμένες. Δεν έχει γίνει σαφές γιατί ήταν ένας από τους κατασκόπους που ανταλλάχθηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου