Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ανω-κάτω το Ισραήλ για τα μάτια της Τουρκίας

Ο ακροδεξιός υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν έγινε έξω φρενών για την κρυφή συνάντηση άλλου υπουργού με τον κ. Νταβούτογλου

ΑΓΚΥΡΑ Ρ ήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ προκαλεί η μυστική συνάντηση αξιωματούχου της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου που έγινε εν αγνοία του καθ΄ ύλην αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Ο τελευταίος σε οργισμένη ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «προσβολή στους κανόνες της καλής συμπεριφοράς και για πλήγμα στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού». Η ασυνήθιστα σκληρή δήλωση του ακροδεξιού και ρατσιστή κατά των Αράβων Λίμπερμαν υποδηλώνει την οργή του για τον παραγκωνισμό του από την προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, οι οποίες έχουν κλονιστεί μετά την αιματηρή επιδρομή ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μavi Μarmara», το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Το κόμμα του κ. Λίμπερμαν είναι το τρίτο σε δύναμη στο Ισραήλ και από τη συμμετοχή του εξαρτάται η βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού. Η συνάντηση του κ. Νταβούτογλου με τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου του Ισραήλ Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και αρχικά καταβλήθηκε προσπάθεια να μείνει μυστική, αλλά μετά τη διαρροή της σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και οι δύο πλευρές υποχρεώθηκαν να την επιβεβαιώσουν. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε χθες ότι η συνάντηση έγινε έπειτα από αί τημα της ισραηλινής πλευράς και προσέθεσε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Νταβούτογλου υπενθύμισε στον κ. Ελιέζερ ότι η Αγκυρα περιμένει από το Ισραήλ να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τα γεγονότα, να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων και να τερματίσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Ο κ. Ελιέζερ διαβεβαίωσε τον κ. Νταβούτογλου ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στην κυβέρνησή του.

Η συνάντηση διέρρευσε αρχικά στο Δεύτερο Κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης την Τετάρτη το βράδυ. Η συνήθως καλά ενημερωμένη «Jerusalem Ρost» έγραψε όμως χθες ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε ένας άλλος υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο υπουργός Πρόνοιας Ισαάκ Χέρτζογκ, για τη διαρροή ευθύνεται ο ίδιος ο κ. Λίμπερμαν, ο οποίος θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δυναμιτίσει τη μυστική διπλωματία που θεωρεί ότι γίνεται εν αγνοία του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τη συνάντηση γνώριζε ο υπουργός Αμυνας Εούντ Μπαράκ του Εργατικού Κόμματος (που επίσης μετέχει στον συνασπισμό), ο οποίος στο παρελθόν έχει εκπροσωπήσει την κυβέρνηση σε συναντήσεις διπλωματικού χαρακτήρα, διότι θεωρείται περισσότερο μετριοπαθής από τον κ. Λίμπερμαν, που είναι γνωστός για τη σκληρή στάση του απέναντι στους Παλαιστινίους.

Το γραφείο του κ. Νετανιάχου υποχρεώθηκε να εκδώσει μια διευκρινιστική ανακοίνωση, που επικαλείται τεχνικούς λόγους για τη μη ενημέρωση του κ. Λίμπερμαν και αναφέρει ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία των Τούρκων. Λεπτομέρειες της συνάντησης περιέγραψε χθες και η τουρκική «Χουριέτ», που ανέφερε ότι ο κ. Νταβούτογλου μετέβη αρχικά στη Ζυρίχη με ιδιωτικό αεροσκάφος για να μην προκαλέσει ερωτήματα και κατόπιν στις Βρυξέλλες για συνάντηση σχετικά με την τουρκική υποψηφιότητα στην ΕΕ.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΥΣ

4 Οι σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας βρίσκονται από τις 31 Μαΐου στο χειρότερο σημείο τους. Η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της και ακύρωσε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

2 Ωστόσο οι δύο χώρες συνεργάζονται στενότατα μετά (και παρά) το λουτρό αίματος στα ανοιχτά της Γάζας. Απόδειξη: η Αγκυρα δεν έχει ακυρώσει καμία παραγγελία ισραηλινών όπλων.

3 Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εταίρος του Ισραήλ στον μουσουλμανικό κόσμο. Οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έφθασαν πέρυσι τα 2,5 δισ. δολάρια.

4 Ερντογάν και Ομπάμα στην πρόσφατη Σύνοδο του G20 στο Τορόντο συζήτησαν λεπτομέρειες ενός «οδικού χάρτη» για την αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου