Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Επικοινωνία Παπανδρέου - Πούτιν

Ως προειδοποιητικό μήνυμα της Ρωσίας στο ενδεχόμενο ματαίωσης της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης ερμηνεύεται η αιφνίδια επιλογή του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν να τηλεφωνήσει προχθές το βράδυ τόσο στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, όσο και στον κ. Γ. Παπανδρέου ζητώντας τους κατ’ ιδίαν συναντήσεις το ταχύτερον δυνατόν. Επισήμως μεταδόθηκε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν το σύνολο των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων της Μόσχας με τη Σόφια και την Αθήνα. Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν τον κ. Πούτιν να θέτει κυρίως τον Βούλγαρο ομόλογό του προ των ευθυνών του για τον επίμαχο αγωγό μετά τις γνωστές δηλώσεις του τελευταίου που υπονόησε ότι η κυβέρνησή του εγείρει πλέον αρκετές επιφυλάξεις για την κατασκευή του.
Αντιθέτως, το κλίμα στη συνομιλία Πούτιν - Παπανδρέου χαρακτηριζόταν «φιλικότατο» και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν πολύ σύντομα. Λόγω, μάλιστα, της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα, διπλωμάτες του ΥΠΕΞ πιθανολογούσαν ότι η συνάντησή τους θα γίνει στην Αθήνα και δεν απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο ο κ. Πούτιν να έρθει στη χώρα μας τον Αύγουστο, καθώς ο κ. Παπανδρέου τού είχε σε ανύποπτο χρόνο προτείνει να συνδυάσουν και ολιγοήμερες διακοπές.

Σημειωτέον ότι οι ρωσικές επιφυλάξεις για τη στάση της κυβέρνησης εκάμφθησαν από τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον προηγούμενο Μάρτιο για τη βούλησή του να προχωρήσει το έργο. Ως εκ τούτου, η επικοινωνία του κ. Πούτιν με τον πρωθυπουργό προφανώς είχε το νόημα της επιβεβαίωσης των προθέσεών του και της από κοινού πίεσης που ενδεχομένως θα πρέπει να ασκήσουν στον Βούλγαρο ομόλογό τους.

Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μεταφέρει στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς την ειλικρινή του διάθεση «για διαπραγμάτευση που θα καταλήξει σε συμφωνία». Γεγονός που ενισχύει τον διαμεσολαβητικό ρόλο τον οποίο διεκδικεί η Αθήνα στην περιοχή, χάριν και της βελτίωσης της διεθνούς εικόνας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου