Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Έτοιμος ο Νετανιάχου για διάλογο με τους Παλαιστίνιους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δηλώνει «έτοιμος γι’ άμεσο, ειλικρινή» διάλογο με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με σημερινές του δηλώσεις επισήμανε ότι «είναι έτοιμος να κάνει απ' ευθείας ειλικρινείς» συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή, «απαντώντας» κατ' αυτόν τον τρόπο στην προϋπόθεση που έθεσε ο Αραβικός Σύνδεσμος, για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις αραβικών κρατών και Ισραήλ, δηλαδή «στην περίπτωση» (και μόνον) «επανάληψης του άμεσου ισραηλο-παλαιστινιακού διαλόγου».

Στην επίσημη πρωθυπουργική ανακοίνωση προστίθεται ότι «χάρη στον άμεσο διάλογο μία ειρηνική λύση μπορεί σύντομα να εξευρεθεί στη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Στο Κάιρο, ο Αραβικός Σύνδεσμος τάχθηκε ευνοϊκά έναντι τυχόν επανάληψης του άμεσου ισραηλο-παλαιστινιακού διαλόγου, αλλά εναπόθεσε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς το να αποφασίσει, προσωπικά, «πότε ακριβώς θα συντρέξουν οι προς τούτο συνθήκες».

«Θα είμαι σαφής. Συμφωνία υπάρχει, γνωρίζοντας όμως προκαταβολικά τι θα συζητηθεί και πώς θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Αφήνουμε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο τη φροντίδα να εκτιμήσει, πότε θα επιτρέψουν οι συνθήκες, να ξεκινήσουν τέτοιες διαπραγματεύσεις», τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ, Χαμάντ μπεν Τζάσεμ μπεν Τζαμπρ αλ-Τάνι, στο Κάιρο, μιλώντας στα μμε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει αποσαφηνίσει ότι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ θα πρέπει οι στρατιωτικές του δυνάμεις να αποσυρθούν από τη Δυτική Όχθη και από την Ιερουσαλήμ, δηλαδή στα όρια προ του Ιουνίου του 1967 («πόλεμος των έξι ημερών»), τέλος δε να παύσει οποιαδήποτε ισραηλινή εποικιστική δράση. Τέτοια αιτήματα, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν τα αποδέχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου