Οι σχέσεις Ιράν και Ισραήλ δοκιμάστηκαν έντονα, καθώς και οι δύο χώρες επεδίωξαν τη συμπάθεια της Αφρικής στον τομέα του εμπορίου και της ασφάλειας. Το kathimerini.gr καταγράφει αναλυτικά τις προσπάθειες των δύο κρατών να κερδίσουν την εύνοια της Αφρικής.
ΙΣΡΑΗΛ
-Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου του Ισραήλ, το 2009 οι ισραηλινές εξαγωγές στην Αφρική ανήλθαν στα 1,06 δισ. δολάρια, πτώση της τάξης του 38% από το 2008, που οι εξαγωγές έφταναν στα 1,47 δισ. δολάρια. Το υπουργείο θεωρεί ότι ευθύνεται η οικονομική κρίση για την πτώση αυτή. Όσον αφορά στις εισαγωγές από την Αφρική για το 2009, άγγιξαν τα 1,5 δισ. δολάρια.
-Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι καλεί τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις σχετικά με το θάνατο εννέα ακτιβιστών στη Γάζα.
-Το Φεβρουάριο του 2010, η Κένυα και το Ισραήλ, είχαν συνομιλίες για τον τομέα της ασφάλειας στην Κένυα. Ο υπουργός Άμυνας της τελευταίας έκανε έκκληση βοηθείας προς το Ισραήλ για την καταπολέμηση κάποιων σομαλικών ομάδων.
-Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν και ένας εταιρικός αντιπρόσωπος επισκέφθηκαν τις Αιθιοπία, Κένυα, Ουγκάντα, Νιγηρία και Γκάνα το Σεπτέμβριο του 2009. Σύμφωνα με το Ισραήλ, το ταξίδι αποσκοπούσε στη σύσφιξη των σχέσεων και την άμβλυνση της ιρανικής επιρροής.
-Ο κ. Λίμπερμαν υπέγραψε μία διεθνή συμφωνία με τον Νιγηριανό ομόλογό του και με την Οικονομική Κοινότητα Δυτικο-Αφρικανικών Κρατών (ECOWAS) για στήριξη στην προσπάθεια του Ιράν στην ασφάλεια τροφίμων, τους υδάτινους πόρους και την καταπολέμηση της απερήμωσης. Η Νιγηρία υπέγραψε επίσης, μια συμφωνία των 25 εκατ. δολαρίων με τα ναυπηγεία του Ισραήλ για την κατασκευή δύο σκαφών περιπολίας.
-Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Λίμπερμαν στην Ουγκάντα, ο πρόεδρος της τελευταίας, Γιουέρι Μουσέβενι, δήλωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Ουγκάντα και Ισραήλ βρίσκονταν σε καλό επίπεδο και η ισραηλινή κυβέρνηση θα δρομολογούσε ειδικό γεωργικό πρόγραμμα στα ανατολικά.
-Το Ισραήλ συμμετείχε ενεργά στην πετρελαιαγωγό χώρα, Ισημερινή Γουινέα, ενώ της παρείχε ασφάλεια για την κυβέρνηση και κατασκεύασε ένα νοσοκομειακό συγκρότημα 100 εκατ. δολαρίων.
-Μεγιστάνες του Ισραήλ προέβησαν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και της Γουινέας.
-Η Μαυριτανία τερμάτισε τις διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ το Μάρτιο του 2010, ολοκληρώνοντας μία διαδικασία που ξεκίνησε το 2009, προς απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.
-Το Μάρτιο του 2009, οι New York Times ανέφεραν ότι τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε φορτηγά στο Σουδάν τον Ιανουάριο για να μπλοκάρουν μια ύποπτη παράδοση όπλων στην Χαμάς, στη Γάζα.
ΙΡΑΝ
-Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εμπορίου της Σενεγάλης, χαιρέτισε την πρόταση του Ιράν για την εκτέλεση έργων υποδομής στην δυτικο-αφρικανική χώρα, συμπεριλαμβανομένων οδικών, σιδηροδρομικών, λιμενικών και αερολιμενικών κατασκευών.
-Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ανέφερε στον Ιρανό ομόλογό του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τον Απρίλιο του 2010 ότι η χώρα του στηρίζει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να τιμωρήσει τις δύο χώρες για την διεκδίκηση της ανεξαρτησίας τους.
-Η Ζιμπάμπουε και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, επιστήμης, τεχνολογίας και γεωργίας.
-Τον Απρίλιο, ο Αχμαντινετζάντ επισκέφθηκε την Ουγκάντα για να ζητήσει τη στήριξή της στο πυρηνικό πρόγραμμα. Η Ουγκάντα αύξησε τους δεσμούς με το Ιράν και ο πρόεδρός της, Μουσεβένι, επισκέφθηκε το Ιράν κατά το 2009.
-Ο κ. Μουσεβένι ανακοίνωσε ότι το Ιράν συμφώνησε να βοηθήσει την Ουγκάντα στην κατασκευή διυλιστηρίου πετρελαίου.
-Τον Απρίλιο του 2009, η Κένυα δήλωσε ότι περίμενε τα εισοδήματα από το τσάι να αυξηθούν μετά από μία εμπορική συμφωνία με το Ιράν.
-Ένα μήνα νωρίτερα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύει την Κένυα με 4 εκατ. τόνους αργού, ετησίως. Οι δύο χώρες υπέγραψαν και συμφωνίες για τα δάνεια, την ύδρευση και τις άμεσες πτήσεις.
-Τον Οκτώβριο του 2008, μια αμερικανική έκθεση αποκάλυψε πως το Ιράν και η Ρωσία χρησιμοποιούσαν την Κίνα και άλλες χώρες ως άμεσους προμηθευτές όπλων για το Σουδάν, μετά το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τον ΟΗΕ, το 2004. Η έκθεση επεσήμαινε πως οι πωλήσεις όπλων του Ιράν ξεπερνούσαν τα 12 εκατ. δολάρια. Πληροφορίες από δυτικούς διπλωμάτες ενισχύουν τα συμπεράσματα της έκθεσης, καθώς υποστηρίζουν πως η Τεχεράνη πουλούσε όπλα στο Σουδάν για να αποκτήσουν μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία. Ωστόσο, το Σουδάν απέρριψε την συγκεκριμένη έκθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου