Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Υπέρ των απευθείας συνομιλιών Παλαιστινίων και Ισραήλ τάσσεται ο Αραβικός Σύνδεσμος

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, κατά τη συνάντηση των μελών του στο Κάιρο, εκφράστηκε υπέρ των απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ σε χρόνο που θα καθορίσει η παλαιστινιακή πλευρά, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για επανέναρξη του διαλόγου.

Οι συνομιλίες έχουν διακοπεί από το 2008 ενώ η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα ανέστειλε οριστικά τη διαδικασία που κινούνταν με βραδείς ρυθμούς.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν γραπτές εγγυήσεις από το Ισραήλ για το πάγωμα της επέκτασης των εποικισμών και την επιστροφή στη συνοριακή γραμμή του 1967 –ουσιαστικά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, εδάφη ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους – ως προϋπόθεση για την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.

«Όταν λάβω γραπτές εγγυήσεις, θα πάω απευθείας σε άμεσες συνομιλίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Εντωμεταξύ και οι ΗΠΑ πίεζαν υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν τώρα να υπάρξει και πρόοδος στις έμμεσες συνομιλίες υπό τον Αμερικανό μεσολαβητή Τζορτζ Μίτσελ.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνει ότι επιθυμεί τον άμεσο διάλογο και την επανέναρξή του όσο το δυνατόν νωρίτερα. Επιπλέον χαιρέτισε την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου. Το Ισραήλ πάντως απορρίπτει κατηγορηματικά την αποχώρηση από την Ιερουσαλήμ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου