Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Μυστικά κρατά το Ισραήλ κρατικά έγγραφα ασφαλείας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε την 11η Ιουλίου την εντολή, όπως έγγραφα του εβραϊκού κράτους που αφορούν την κρατική ασφάλειά του, να παραμένουν μυστικά για 70 έτη, από μισό αιώνα που σήμερα ισχύει, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της «Χα'αρέτζ».
Αντίθετα, για άλλα έγγραφα των κρατικών αρχείων, που όμως δεν αφορούν την κρατική ασφάλεια, ο Νετανιάχου προτείνει τη δημοσιοποίησή τους με τη συμπλήρωση 15ετίας. Επίσης κρατικά έγγραφα για τα πρώτα 10 έτη του Ισραήλ μπορεί να δημοσιοποιούνται νωρίτερα των 70 ετών, διευκρινίστηκε.

Η ανωτέρω πρωθυπουργική εντολή γίνεται κατόπιν πιέσεων τόσο της Σιν Μπετ, όσο και άλλων ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα. Καθίσταται σαφές ότι με το εμπάργκο δημοσίευσης για 70 έτη, έγγραφα και πριν από τη σύσταση του Ισραήλ θα παραμείνουν μυστικά. Παραδείγματος χάρη, το περιεχόμενο εγγράφων σχετικών με τον «πόλεμο των έξι ημερών», του 1967, θα αποκαλυφθεί μόνον το 2018. Η απόφαση ελήφθη μετά 3ετή περίπου διαβούλευση, προστίθεται από την «Χα'αρέτζ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου