Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Το Ιράν ανακοίνωσε πως παρήγαγε 20 κιλά ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%



Αψηφώντας τη διεθνή κοινότητα.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι παρήγαγε περίπου 20 κιλά ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%, αψηφώντας τη διεθνή κοινότητα που επιθυμεί από τη χώρα αυτή να διακόψει το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμά της.

«Παραγάγαμε περίπου 20 κιλά ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% και εργαζόμαστε για να παραγάγουμε πλάκες καυσίμου», δήλωσε προς το πρακτορείο ISNA ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμεύσει ως καύσιμο πυρηνικών αντιδραστήρων, αλλά και για να δημιουργηθεί ο σχάσιμος πυρήνας μιας ατομικής βόμβας.

Ο Σαλεχί επανέλαβε σήμερα ότι ως το Σεπτέμβριο του 2011 το Ιράν θα μπορεί το ίδιο «να παραδώσει το καύσιμο που είναι απαραίτητο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης» .

Ο υπεύθυνος είχε προηγουμένως διαβεβαιώσει ότι το Ιράν διαθέτει την τεχνογνωσία για να κατασκευάσει τις πλάκες καυσίμου που τροφοδοτούν τον αντιδραστήρα, πράγμα που αμφισβητούν οι δυτικές χώρες.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ είχε δώσει εντολή το Φεβρουάριο για τον εμπλουτισμό του ουρανίου στο 20% μετά την αποτυχία ενός προγράμματος ανταλλαγής που είχε προταθεί από τον ΟΗΕ.
Στις 17 Μαΐου, η Βραζιλία και η Τουρκία είχαν διατυπώσει μια νέα πρόταση ανταλλαγής σύμφωνα με την οποία το Ιράν θα έστελνε το χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού ουράνιό του στην Τουρκία και στη συνέχεια θα έπαιρνε, σε δεύτερο χρόνο, καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα του.

Όμως οι μεγάλες δυνάμεις απέρριψαν αυτή την πρόταση και υποστήριξαν στις 9 Ιουνίου μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία επιβάλλεται στο Ιράν μια τέταρτη σειρά κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου