Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Kαταργήθηκε η βίζα μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας

Η Τουρκία και η Σερβία υπέγραψαν σύμφωνο για αμοιβαία κατάργηση της απαίτησης βίζας, στο πλαίσιο της επέκτασης της μεταξύ τους συνεργασίας.

Η συμφωνία, υπεγράφη από τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Σέρβο ομόλογό του, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.

Μαζί με τη Σερβία, οι Τούρκοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν πλέον σε 62 χώρες χωρίς βίζα. Η σερβική κυβέρνηση συζήτησε το θέμα την Παρασκευή και συμφώνησαν ότι η απαίτηση θεώρησης για τους Τούρκους επισκέπτες θα πρέπει να εξαλειφθεί.

Σήμερα το πρωί, υπεγράφησαν επίσης μία σειρά από διακρατικές συμφωνίες, που επιτρέπουν τη συμμετοχή τουρκικών εταιριών στην κατασκευή έργων υποδομής.

"Οι Τούρκοι επιχειρηματίες και οι επενδυτές πρέπει να αξιολογήσουν άμεσα τις δυνατότητες που προσφέρει η Σερβία και δεν αμφιβάλλω ότι το Βελιγράδι θα τους ανοίξει το δρόμο", δήλωσε στην ομιλία του, κατά την τελετή υπογραφής των σχετικών συμφωνιών, ο Ερντογάν.

Ακόμη, η αρμόδια υπουργός της Σερβίας για το Εθνικό Επενδυτικό Σχέδιο, Βέριτσα Καλάνοβιτς και ο Νταβούτογλου υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Βελιγραδίου - Νότιας Αδριατικής (Διάδρομος 11) από την πόλη Λίγκ μέχρι το Τσάτσακ και από το Τσάτσακ μέχρι την Πόζεγκα.

Η Καλάνοβιτς υπέγραψε, επίσης, συμφωνία- πλαίσιο με εκπροσώπους τουρκικών κατασκευαστικών εταιριών για την ανακατασκευή του εθνικού οδικού δικτύου Μ-8 στο Σάντζακ, στη νοτιοδυτική Σερβία, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου