Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο προτείνει το Βελιγράδι

Χωρίς, ωστόσο, να αναφέρεται στο καθεστώς του.

Η Σερβία υπέβαλε σήμερα ένα σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που προτείνει την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για την «ανοιχτά ζητήματα» ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, χωρίς να αναφέρεται στο καθεστώς του Κοσόβου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το σχέδιο ψηφίσματος, του οποίου το Γαλλικό Πρακτορείο εξασφάλισε αντίγραφο από το σερβικό Υπουργείο Εξωτερικών, «καλεί όλες τις πλευρές για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα με διάλογο προς το συμφέρον της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος δεν αναφέρει το καθεστώς του Κοσόβου, δηλαδή τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για το Βελιγράδι το οποίο επέμενε μέχρι σήμερα να συζητηθεί το καθεστώς του Κοσόβου στις νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Για τις αρχές του Κοσόβου πάντως, δεν ετίθετο καν θέμα για νέες διαπραγματεύσεων σχετικά με την ανεξαρτησία του.

Οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση τις τελευταίες εβδομάδες για την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα για όλα τα εκκρεμή θέματα, χωρίς την προσέγγιση του θέματος της ανεξαρτησίας.

Η αποστολή της Σερβίας στα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλε αυτό το σχέδιο ψηφίσματος, μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (CΙJ), την περασμένη Πέμπτη, στην οποία αναφέρεται ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τις αρχές στην Πρίστινα, στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου