Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Οι Εξελιξεις Ισραήλ και Παλαιστινιων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Έξι κτίρια στην Ανατολή Ιερουσαλήμ, ανάμεσά τους και τρεις κατοικίες Παλαιστινίων, κατεδάφισαν οι ισραηλινές Αρχές για πρώτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες, κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει διεθνή καταδίκη. Η κατεδάφιση ήλθε μία εβδομάδα μετά την υπόσχεση Νετανιάχου στον Μπαράκ Ομπάμα για «χειροπιαστά βήματα» για την ειρήνη...

Φωτογράφος του Reuters είδε μία από τις οικογένειες των Παλαιστινίων να απομακρύνει τα υπάρχοντά της από την κατοικία στη συνοικία Μπέιτ Χανίνα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, πριν αρχίσει ο εκσκαφέας το καταστροφικό του έργο.

Το Ισραήλ ουσιαστικά τερμάτισε το ανεπίσημο «πάγωμα» στις κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 και στη συνέχεια προσάρτησε -χωρίς διεθνή αναγνώριση.

Το ζήτημα των κατεδαφίσεων είναι «εύφλεκτο», καθώς το Ισραήλ έχει ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσα του, ενώ οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν τον ανατολικό της τομέα ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Το δημοτικό συμβούλιο της Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι το σπίτι που κατεδαφίστηκε δεν είχε άδεια, την οποία οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν πως είναι αδύνατο να αποκτήσουν από τις ισραηλινές Αρχές.

ΗΠΑ και ΕΕ έχουν καλέσει δημοσίως την ισραηλινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κατοικιών που δεν διαθέτουν άδεια, και η νέα κατεδάφιση αναμένεται να πυροδοτήσει διεθνείς αντιδράσεις σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία γίνονται προσπάθειες για την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η κατεδάφιση ήλθε μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο, κατά την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο «χειροπιαστά βήματα» για την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Το Ισραήλ είχε παγώσει ανεπίσημα τις κατεδαφίσεις από το Νοέμβριο υπό την πίεση των ΗΠΑ να μην προχωρήσει σε ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία.

Το ζήτημα των κατεδαφίσεων και της εποικιστικής δραστηριότητας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ οδήγησε πριν από μήνες στο «κόκκινο» τις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ.

Η στενή συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ πέρασε σε περίοδο κρίσης αφότου ανακοινώθηκε το Μάρτιο -κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ- η κατασκευή νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στη σκιά της διπλωματικής κρίσης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε από το δήμαρχο της Ιερουσαλήμ να «παγώσει» το σχέδιο για την ανέγερση 1.000 εβραϊκών κατοικιών και την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων στην αραβική γειτονιά Σιλουάν της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο της Ιερουσαλήμ έδωσε στα τέλη Ιουνίου το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το αμφιλεγόμενο σχέδιο.

*Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Β.Νετανιάχου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χ.Μουμπάρακ αναβάλλεται για άλλη μία φορά και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου