Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Γιώργος Παπανδρέου-«Η Αθήνα δίπλα στον παλαιστινιακό λαό»

Την προσήλωση της Ελλάδας στην ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους μετέφερε στον Μαχμούντ Αμπάς ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Ελλάδα στηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αμπάς καλωσόρισε για πολλοστή φορά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τον κ. Παπανδρέου στην περιοχή, σημειώνοντας:

«Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι ιστορικές. Η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και σας ευχαριστούμε για αυτό.

»Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία το να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα την ειρηνευτική διαδικασία προϋποθέτει καταρχάς αποδοχή των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 από το Ισραήλ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία».

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για ορισμένες από τις πρακτικές -όπως είπε- του Ισραήλ όπως τις απαγορεύσεις, τις κατεδαφίσεις κατοικιών και την απέλαση των Παλαιστίνιων κατοίκων της Ανατ. Ιερουσαλήμ.

Τέλος, σχολιάζοντας τις πιέσεις που δέχεται τα τελευταία 24ωρα από αμερικανικής πλευράς για να αποδεχθεί τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, ανέφερε:

«Δεν ζητάμε τίποτα καινούριο. Ζητάμε να τηρήσουν τις προηγούμενες συμφωνίες, να σταματήσουν την επέκταση των οικισμών εποίκων και να επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση, να επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό της Γάζας, καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μας».

Παίρνοντας το λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα στέκεται δίπλα στον Μαχμούντ Αμπάς και στον παλαιστινιακό λαό.

«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύγκληση των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ΕΕ, αυτό επεδίωξε με την επίσκεψή της η υπουργός Εξωτερικών Καθρίν Αστον, αυτό πιστεύω και επιχειρώ να προωθήσω και εγώ».

Αναφορικά με τη Γάζα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία του και επανέλαβε την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι προς όφελος του λαού της Γάζας, αλλά θα αποκλιμακώσει και τις ενδοπαλαιστινιακές εντάσεις» εκτίμησε.

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, συναντήθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου