Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ο Ιούλιος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας στο Αφγανιστάν

A.P.
ΚΑΜΠΟΥΛ. Ο Ιούλιος ήταν ο χειρότερος μήνας για τις αμερικανικές δυνάμεις από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, καθώς ο συνολικός αριθμός των απωλειών τους είχε φθάσει μέχρι χθες τους 63 στρατιώτες, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη περίοδο.

Συνολικά, 104 στρατιώτες από την Πολυεθνική Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) σκοτώθηκαν αυτόν τον μήνα και 408 από την αρχή του χρόνου, οι περισσότεροι εκ των οποίων στις επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ, που θεωρούνται και προπύργια των Ταλιμπάν. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφεραν αξιωματικοί προκεχωρημένων φυλακίων στη βρετανική εφημερίδα Guardian, οι συμμαχικές δυνάμεις στη Χελμάντ έχουν καταφέρει να προχωρήσουν μόλις 20 χιλιόμετρα μέσα σε έναν χρόνο. Με τον ρυθμό που εξελίσσονται οι επιχειρήσεις, θεωρείται πολύ πιθανό οι απώλειες του ΝΑΤΟ να καταρρίψουν και άλλο θλιβερό ρεκόρ φέτος.

Η Ουάσιγκτον αποδίδει την αύξηση των θυμάτων στις σημαντικές ενισχύσεις που στάλθηκαν φέτος, γεγονός που είχε συνέπεια να αυξηθούν και οι συγκρούσεις με τους ισλαμιστές αντάρτες. Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν καταγγέλλουν ότι από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, έχουν αυξηθεί και οι παράπλευρες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

Παρά το ανθρώπινο κόστος, πάντως, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την έκτακτη χρηματοδότηση του Πενταγώνου για τη συνέχιση και την κλιμάκωση των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες του στρατού ώστε να εντοπιστεί η πηγή της διαρροής στο Διαδίκτυο χιλιάδων απόρρητων εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων Αφγανών πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου