Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Σε τεντωμένο σκοινί η Αίγυπτος- στους 37 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο


Αιματηρές συγκρούσεις σε όλη τη χώρα. Συλλήψεις στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Σε συνέχιση των κινητοποιήσεων καλούν οι Ισλαμιστές. Κόπτης χριστιανός ιερέας σκοτώθηκε σε επίθεση.

Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Αίγυπτο σε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε από το στρατό και από επιθέσεις ενόπλων στην επαρχία του Βόρειου Σινά, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Υγείας και πηγές στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας.
"Τριάντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.079 τραυματίσθηκαν», ανακοίνωσε το υπουργείο. Επίσης, ένας κόπτης ιερέας σκοτώθηκε από αγνώστους στο Σινά.
Στον απολογισμό αυτό περιλαμβάνονται 30 άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του Μόρσι αφότου ξέσπασαν χθες το βράδυ συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο παρατάξεις οι οποίες είχαν οργανώσει αμφότερες διαδηλώσεις.
Εξάλλου πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ενόπλους στο Σινά λίγο μετά το θάνατο, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ενός στρατιώτη στην ασταθή αυτή περιοχή που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.
Το βράδυ, ένοπλοι οπαδοί του ισλαμιστή πρώην προέδρου επιτέθηκαν στην έδρα του κυβερνήτη του Βορείου Σινά στο Ελ-Αρίς, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, και ύψωσαν στο κτίριο τη σημαία των τζιχαντιστών.
Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα κόπτη χριστιανό ιερέα σήμερα στην αιγυπτιακή επαρχία του Βορείου Σινά και η επίθεση αυτή ενδέχεται να είναι η πρώτη με θρησκευτικά κίνητρα.
Οι δράστες άνοιξαν πυρ από μοτοσικλέτα και σκότωσαν τον 39χρονο ιερέα Μίνα Αμπούντ Σαρουίν νωρίς το απόγευμα ενώ περπατούσε στην περιοχή Μασαΐντ της παραλιακής πόλης Ελ Αρίς, επαρχιακής πρωτεύουσας του Βορείου Σινά.
Ο φόνος αυτός στην Ελ Αρίς ήταν μία από αρκετές επιθέσεις που πιστεύεται ότι αποτελούν έργο ισλαμιστών και στις οποίες περιλαμβάνονται πυρά εναντίον τεσσάρων σημείων ελέγχου του στρατού στην περιοχή, δήλωσαν οι πηγές. Οι επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών σημείων ελέγχου πραγματοποιήθηκαν σήμερα.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι του Μόρσι έχουν επικρίνει δριμύτατα τον κόπτη πατριάρχη Ταουάντρος, πνευματικό ηγέτη των 8 εκατομμυρίων χριστιανών της Αιγύπτου, επειδή έδωσε την ευλογία του στην καθαίρεση του προέδρου και παρευρέθη στην ανακοίνωση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι για την αναστολή της ισχύος του συντάγματος.
Στο μεταξύ, στο Κάιρο, ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας Άντλι Μανσούρ είχε σήμερα συνομιλίες με τον στρατηγό αλ-Σίσι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Άμυνας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραήμ και οι τρεις σύμβουλοι του Μανσούρ που διορίσθηκαν χθες. Ήταν η πρώτη συνάντηση που είχε ο Μανσούρ στο προεδρικό μέγαρο Ιτιχαντίγια, μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι ισλαμιστές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, ζήτησαν από τους οπαδούς τους, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο. «Το κόμμα χαιρετίζει τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που κινητοποιούνται σε όλες τις επαρχίες της χώρας, με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιθυμία τους για την επιστροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στα συνταγματικά του καθήκοντα », αναφέρεται σε δήλωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι.
«Το κόμμα λέει ότι όλα τα μέλη και οι υποστηρικτές, να βγουν στις πλατείες της Αιγύπτου, έως ότου ο πρόεδρος αποκατασταθεί», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του πολιτικού σκέλους των ισλαμιστών.
Δεδομένου ότι η ένταση στις πόλεις της Αιγύπτου είναι σε ακραία σημεία, καθώς σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Μοχάμεντ Μόρσι, το PLJ ζήτησε οι διαδηλώσεις να έχουν «ειρηνική» μορφή και οι υποστηρικτές του « να μην καταφύγουν στη βία».
Ο αναπληρωτής ηγέτης του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πρώην προεδρικός υποψήφιος Κχαϊράτ αλ-Σατέρ, συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, του κόμματος των ισλαμιστών και αναμετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.
Οι πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι ο Σατέρ, ένας πλούσιος επιχειρηματίας που θεωρείται ως η κύρια μορφή της πολιτικής στρατηγικής του κινήματος, συνελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής προς το Σάββατο με την υποψία της υποκίνησης σε βία. Μεταξύ των πιο γνωστών προσωπικοτήτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Σατέρ συνελήφθη στο διαμέρισμά του στο προάστιο Νασρ Σίτι στα ανατολικά του Καΐρου.
Ο Σατέρ αρχικά ήταν ο εκλεκτός του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την προεδρία της Αιγύπτου, αλλά του απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα λόγω μιας παλαιότερης ποινικής καταδίκης και τη θέση του πήρε τελικά ο Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, Χισάμ Ραμέζ, δήλωσε το Σάββατο ότι θα παραμείνει στη θέση του, ως κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, στη μεταβατική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, μετά την ανατροπή από το στρατό, του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
«Δεν θα είμαι ο πρωθυπουργός» είπε στο Ρόιτερς ο Ραμέζ. «Είμαι και θα παραμείνω διοικητής της κεντρικής τράπεζας, που είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος. Δεν είμαι πολιτικός » συμπλήρωσε. Από το διορισμό του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Ραμέζ έχει κερδίσει το σεβασμό των διεθνών οικονομικών παραγόντων και είναι αυτός που διαπραγματεύεται το δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο και ζήτησαν επιμόνως από την ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού, να φροντίσει ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια.
"Καταδικάζουμε τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους υπευθύνους στην Αίγυπτο να καταδικάσουν τη χρήση της βίας και να αποτρέψουν τυχόν νέες βιαιότητες των υποστηρικτών τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.
Οι ΗΠΑ «αναμένουν οι στρατιωτικοί να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ειρηνικής συγκέντρωσης και καλούν όλους τους διαδηλωτές να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους ειρηνικά», πρόσθεσε η Πσάκι.
"Ο αιγυπτιακός λαός πρέπει να συναθροίζεται για να επιλύει τις διαφορές του ειρηνικά, χωρίς προσφυγή στη βία ή στη χρήση βίας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο προκαλούν αμηχανία στην Ουάσινγκτον η οποία ενώ δεν επιθυμεί να καταδικάσει αυτό που μπορεί να θεωρείται πραξικόπημα, αναγνωρίζει ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά, απέτυχε να σχηματίσει την κατάλληλη κυβέρνηση για τη χώρα.
Ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι-μουν, ζήτησε από τους Αιγύπτιους να εναντιωθούν σε κάθε πολιτική «αντιποίνων», καθώς η χώρα συγκλονίζεται από τις συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε από τον στρατό.
Η επίλυση της κρίσης στη χώρα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για αντίποινα ή τον αποκλεισμό ενός κόμματος ή μιας κοινότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ εξ ονόματος του κ. Μπαν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας την «προστασία των διαδηλωτών και την πρόληψη της βίας», και εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να ακολουθούν μόνο «ειρηνικά μέσα».
Ο κ Μπαν πιστεύει ότι η Αίγυπτος ζει τώρα μια «κρίσιμη στιγμή» και πρέπει να επιστρέψει ειρηνικά σε μια πολιτική και δημοκρατική κυβέρνηση. «Οι πολιτικοί ηγέτες της Αιγύπτου έχουν την ευθύνη, με τις δηλώσεις όπως και τις πράξεις τους να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους ψηφοφόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου