Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Αιματηρές συγκρούσεις


30 νεκροί: Σκηνικό εμφυλίου πολέμου
Τελευταία ενημέρωση: 
Μετράει ήδη 30 νεκρούς η Αίγυπτος, μέσα σε μία ημέρα, την Παρασκευή, από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Μόρσι. Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ζήτησαν οι ισλαμιστές, και επιστροφή του Μόρσι. Επίθεση στο κυβερνείο του Βορείου Σινά. Διέψευσε ο κεντρικός τραπεζίτης την ανάληψη της πρωθυπουργίας στη μεταβατική κυβέρνηση.
MOHAMED EL-SHAHED / AFPMOHAMED EL-SHAHED / AFP
Στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο την Παρασκευή, οι νεκροί ανήλθαν στους 30, κυρίως στην ασταθή περιοχή του Σινά, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, αλλά και σε πολλές επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, όταν υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συνεπλάκησαν με πολίτες κατά του ισλαμιστή πρώην προέδρου αλλά και με τις δυνάμεις της τάξης.
 
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών Μοχάμεντ Σουλτάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 16 μεταξύ των θυμάτων σκοτώθηκαν από πυρά στο κεφάλι και στο στήθος, γράφει η εφημερίδα al-Ahram. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 1.138.
 
Έντονη είναι η παρουσία των δυνάμεων καταστολής σε πολλές οδικές αρτηρίες και σε γέφυρες, με οχήματα και οπλισμένους άνδρες. Οχήματα των δυνάμεων της τάξης στα οποία υπήρχαν φωτογραφίες του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας, του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ήταν καλυμμένα σε ορισμένα σημεία τους με κόκκινα χαρτόνια που έγραφαν συνθήματα κατά του Μόρσι.
Στο κέντρο του Καΐρου όλα μαρτυρούν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα, με στημένα οδοφράγματα σε πολλά σημεία, πεταμένες πέτρες και καμένα λάστιχα. Ίδιες εικόνες και στην Αλεξάνδρεια και στην αλ-Αρις.
 
Οι προσβάσεις στην πλατεία Ταχρίρ ελέγχονται από ένοπλους πολέμιους του Μόρσι οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες σε ιδιωτικά οχήματα και σε λεωφορεία. Ηρεμία επικρατεί ωστόσο πάνω στην πλατεία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί.
 
Πλανόδιοι πωλητές προσφέρουν νερό και φαγητό σε όσους βρίσκονται στην πλατεία. Πολλοί μεταξύ αυτών πωλούν αφίσες με τον στρατηγό Σίσι να φορά τη μεγάλη στολή και φωτογραφίες του Μόρσι με το πρόσωπο σχεδόν καλυμμένο από έναν κόκκινο σταυρό.
 
Η ένταση παραμένει και γύρω από το πανεπιστήμιο του Καΐρου, στη δυτική όχθη του Νείλου, όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν στήσει οδοφράγματα και υψώνουν φωτογραφίες του Μόρσι, ενώ απέναντί τους έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις ασφαλείας.
 
Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Αλεξάνδρεια, στα βόρεια της Αιγύπτου, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
 
Ένας υπάλληλος των υπηρεσιών υγείας, στο αιγυπτιακό λιμάνι της Μεσογείου, ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν σε σφαίρες από πραγματικά πυρά.
  
MOHAMED EL-SHAHED/AFPMOHAMED EL-SHAHED/AFPΣτο μεταξύ, εκπρόσωπος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεωνδήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός θα επέμβει για να δώσει τέλος στις συγκρούσεις που σημειώνονται απόψε κοντά στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους στον Μόρσι. "Δεν θα πάρουμε το μέρος κάποιου. Η αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή των διαδηλωτών", δήλωσε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Άλι. "Ο στρατός θα επέμβει για να χωρίσει" τις δύο αντίπαλες πλευρές, πρόσθεσε.
MOHAMED EL-SHAHED/AFPMOHAMED EL-SHAHED/AFP
 
Οι ισλαμιστές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, ζήτησαν από τους οπαδούς τους, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο, όπου τις τελευταίες ώρες από συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25 άνθρωποι.
 
«Το κόμμα χαιρετίζει τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που κινητοποιούνται σε όλες τις επαρχίες της χώρας, με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιθυμία τους για την επιστροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσιστα συνταγματικά του καθήκοντα », αναφέρεται σε δήλωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι. «Το κόμμα λέει ότι όλα τα μέλη και οι υποστηρικτές, να βγουν στις πλατείες της Αιγύπτου, έως ότου ο πρόεδρος αποκατασταθεί», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του πολιτικού σκέλους των ισλαμιστών, αλλά ζήτησε οι διαδηλώσεις να έχουν «ειρηνική» μορφή και οι υποστηρικτές του « να μην καταφύγουν στη βία».
  
MOHAMED EL-SHAHED/AFPMOHAMED EL-SHAHED/AFPΈνοπλοι υποστηρικτές του Μόρσι επιτέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο κυβερνείο του Βορείου Σινά, στην πόλη Ελ Αρίς, όπου ύψωσαν την σημαία τους, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι οπλισμένοι διαδηλωτές μπήκαν μέσα στο κτίριο, το οποίο είχαν εγκαταλείψει οι δυνάμεις της ασφάλειας έπειτα από ανταλλαγές πυροβολισμών, διευκρίνισε ο ανταποκριτής.
 
Παράλληλα ο στρατός διέψευσε την πληροφορία που είχε μεταδώσει χθες η κρατική τηλεόραση ότι επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στο Βόρειο Σινά, στην μεθόριο με το Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας. "Δεν εκδόθηκε καμία τέτοια απόφαση", δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού στο Reuters όταν ερωτήθηκε σχετικά με την πληροφορία που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ότι επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Σέιχ Ζουέιντ και Ράφα.
 
Συνελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής προς το Σάββατο, από τις αιγυπτιακές αρχές, στο διαμέρισμά του στο προάστιο Νασρ Σίτι στα ανατολικά του Καΐρου, ο αναπληρωτής ηγέτης του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πρώην προεδρικός υποψήφιος Κχαϊράτ αλ-Σατέρ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.
 
Ο Σατέρ αρχικά ήταν ο εκλεκτός του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την προεδρία της Αιγύπτου, αλλά του απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα λόγω μιας παλαιότερης ποινικής καταδίκης και τη θέση του πήρε τελικά ο Μοχάμεντ Μόρσι.
 
 
Σε πολιτικό επίπεδο:
 
Ο Φιλελεύθερος Συνασπισμός της Αιγύπτου απηύθυνε "επείγουσα έκκληση" προς τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους ,σε απάντηση στις διαδηλώσεις των ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
 
Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας ανακοίνωσε πως ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει την "Επανάσταση της 30ής Ιουνίου" – αναφερόμενος στις μαζικές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής.
 
Το Κίνημα Tamarod συναντάται την Κυριακή με τον διορισμένο από το στρατό προσωρινό πρόεδρο της Αιγύπτου. "Στα παλιά μας τα παπούτσια η αμερικανική βοήθεια" ...δήλωσε μεταξύ άλλων ο Άχμαντ Άμπντ Αλ-Αζίζ, ένας από τους ιδρυτές του Κινήματος Ανταρσίασχολιάζοντας τις απειλές των ΗΠΑ για πάγωμα της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει η Αίγυπτος κάθε χρόνο, ειδικά προς το αιγυπτιακό στρατό. Ο λαός και ο στρατός είπε τώρα βρίσκονται στο ίδιο μέτωπο εναντίον των αμερικανικών πιέσεων" και συμπλήρωσε ότι "οι Αιγύπτιοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίζουν την επανάσταση τους" και κατέληξε "Η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και των πρακτόρων τους στην περιοχή την γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια" .
 
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, Χισάμ Ραμέζ, δήλωσε το Σάββατο ότι θα παραμείνει στη θέση του, ως κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, στη μεταβατική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, μετά την ανατροπή από το στρατό, του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
 
«Δεν θα είμαι ο πρωθυπουργός» είπε στο Reuters ο Ραμέζ. «Είμαι και θα παραμείνω διοικητής της κεντρικής τράπεζας, που είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος. Δεν είμαι πολιτικός» συμπλήρωσε.
 
Από το διορισμό του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Ραμέζ έχει κερδίσει το σεβασμό των διεθνών οικονομικών παραγόντων και είναι αυτός που διαπραγματεύεται το δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
 
Μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι, αναμένεται εντός των επομένων ημερών να ανακοινωθεί ο σχηματισμός μιας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών και μέσα σε αυτή είχε ακουστεί το όνομα του κεντρικού τραπεζίτη της Αιγύπτου.
 
Αντιδράσεις ΗΠΑ και ΟΗΕ
 
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο και ζήτησαν επιμόνως από την ηγεσία της χώρας και από το στρατό, να φροντίσει ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια που έχουν στοιχίσει τη ζωή 25 ανθρώπων στη χώρα. 
 
"Καταδικάζουμε τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους υπευθύνους στην Αίγυπτο να καταδικάσουν τη χρήση της βίας και να αποτρέψουν τυχόν νέες βιαιότητες των υποστηρικτών τους", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.
 
Οι ΗΠΑ "αναμένουν οι στρατιωτικοί να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ειρηνικής συγκέντρωσης και καλούν όλους τους διαδηλωτές να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους ειρηνικά", πρόσθεσε η Πσάκι. "Ο αιγυπτιακός λαός πρέπει να συναθροίζεται για να επιλύει τις διαφορές του ειρηνικά, χωρίς προσφυγή στη βία ή στη χρήση βίας", πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
 
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο προκαλούν αμηχανία στην Ουάσινγκτον η οποία ενώ δεν επιθυμεί να καταδικάσει αυτό που μπορεί να θεωρείται πραξικόπημα, αναγνωρίζει ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά, απέτυχε να σχηματίσει την κατάλληλη κυβέρνηση για τη χώρα.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει "ιδιαίτερα ανήσυχος" από την αποπομπή του προέδρου Μόρσι και δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα "εξετάσει τις νομικές συνέπειες βάσει της νομοθεσίας για την βοήθειά μας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση". 
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ζήτησε από τους αιγύπτιους να εναντιωθούν σε κάθε πολιτική «αντιποίνων», καθώς η χώρα συγκλονίζεται από τις συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε από τον στρατό.
 
Η επίλυση της κρίσης στη χώρα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για αντίποινα ή τον αποκλεισμό ενός κόμματος ή μιας κοινότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας την «προστασία των διαδηλωτών και την πρόληψη της βίας», και εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να ακολουθούν μόνο «ειρηνικά μέσα». «Οι πολιτικοί ηγέτες της Αιγύπτου έχουν την ευθύνη, με τις δηλώσεις όπως και τις πράξεις τους να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους ψηφοφόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
 
Ντ. Μ. enet newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου