Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Εν αναμονή νέων μαζικών διαδηλώσεων

Αίγυπτος: Εν αναμονή νέων μαζικών διαδηλώσεων
Υποστηρικτές και αντίπαλοι του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, οργανώνουν την Παρασκευή νέες μαζικές διαδηλώσεις στο Κάιρο την πρώτη Παρασκευή του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανίου.
Οι ισλαμιστές ελπίζουν ότι εκατομμύρια Αιγύπτιοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το κάλεσμά τους για επιστροφή του κ. Μόρσι στα προεδρικά του καθήκοντα.

Οι αντίπαλοι του πρώην προέδρου, των οποίων οι διαδηλώσεις οδήγησαν στην ανατροπή του με την παρέμβαση του στρατού, αναμένεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταχρίρ.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη χώρα.
Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ απηύθυναν παραίνεση προς τις αιγυπτιακές αρχές να σταματήσουν τις «αυθαίρετες» συλλήψεις ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αντίστοιχη προειδοποίηση απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος, δια μέσου του εκπροσώπου του, Τζέι Κάρνι, σημείωσε ότι δεν σκοπεύει να μειώσει ή να διακόψει την παροχή βοήθειας προς την Αίγυπτο.

Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να στείλει στο Κάιρο τέσσερα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, μέρος ευρύτερης παραγγελίας, χωρίς ωστόσο η αποστολή να έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι εξετάζει ακόμη το εάν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο συνιστούν πραξικόπημα, καθώς η νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει τη συνέχιση της βοήθειας σε χώρα της οποίας ο εκλεγμένος ηγέτης αποπέμπεται με παρέμβαση του στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου