Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Τουρκία: Από τον Οκτώβριο το νέο κεφάλαιο στις συνομιλίες με την ΕΕ


Συμβιβαστική λύση μετά την ένταση με τη Γερμανία λόγω της βίας στις διαδηλώσεις
Τουρκία: Από τον Οκτώβριο το νέο κεφάλαιο στις συνομιλίες με την ΕΕ
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε πως «δεν βλέπει εμπόδιο» στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου. (EPA/OLIVIER HOSLET)

Στο άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου στις ενταξιακές συνομιλίες με την Αγκυρα, το οποίο όμως αναβάλλεται για τον Οκτώβριο, συμφώνησαν οι «27» της ΕΕ.

Η απάντηση της τουρκικής αστυνομίας στις διαδηλώσεις έχει ρίξει τη σκιά της στις σχέσεις με τους «27» και είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου -η Αυστρία είχε ζητήσει ανοικτά αυτό να γίνει μόνο εάν προηγηθούν «κινήσεις» από την Αγκυρα.

Τελικά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατέληξαν στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου αλλά με αναβολή της έναρξης του νέου γύρου κατά τέσσερις μήνες. Αρχικά, οι συνομιλίες θα ξεκινούσαν την Τετάρτη.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε πως «δεν βλέπει εμπόδιο» στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου. Η Αγκυρα, συμπλήρωσε, περιμένει «θετική έκβαση» στο ζήτημα.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, λέγοντας ότι «το θέμα λύθηκε».

«Ενα θέμα που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσκομμα στις ευρωτουρκικές σχέσεις ξεπεράστηκε. Το τρένο Τουρκία-ΕΕ μπορεί να προχωρήσει με όλη του την ταχύτητα»δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η συμφωνία είναι ένα «ανεπαρκές, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση, μέτρο» και επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία προτίθεται να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Επειτα από πολυήμερη ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, βρέθηκε τελικά συμβιβαστική λύση.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον γερμανό υπουργό ΕξωτερικώνΓκίντο Βέστερβέλε και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την ικανοποίηση της ιρλανδικής προεδρίας για την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων να ανοίξει ένα ακόμη κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία –αυτό της περιφερειακής πολιτικής–, εξέφρασε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Εϊμον Γκίλμορ.

Τα θέματα της ενταξιακής διαπραγμάτευσης έχουν χωριστεί σε 35 κεφάλαια, από τα οποία έχουν ανοίξει μέχρι τώρα 14. Μέχρι στιγμής έχει κλείσει μόνο ένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου