Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Al-Chourouk: Ο τουρκικός εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα στη Συρία


    Al-Chourouk: Ο τουρκικός εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα στη Συρία
    Η εφημερίδα «al-Chourouk» δίνει λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια των Κούρδων: η πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας θα είναι το Καμισλί.
    Η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα περιλαμβάνει 21 υπουργούς (συμπεριλαμβανομένων, Άμυνας, Οικονομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων) και το σχέδιο Συντάγματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Η Αυτονομία δεν θα έχει υπουργείο Εξωτερικών.
    Ο εκπρόσωπος των Κούρδων, Σιρζάντ Γιαζίντ, δήλωσε ότι το νέο σύνταγμα θα είναι «ένα μοντέλο συνύπαρξης» στη Συρία και ένα μοντέλο του φεντεραλισμού και της αποκέντρωσης.
    Προτάσεις για το σχέδιο Συντάγματος που εκπονήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων που σχηματίστηκε πριν από τρεις μήνες, θα υποβληθεί σε δημόσια συζήτηση.
    Το σχέδιο της Συντάγματος ορίζει:
    «Η Συρία- ένας πλήρως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος με πρωτεύουσα τη Δαμασκό είναι ένα κοινοβουλευτικό, δημοκρατικό, ομοσπονδιακό και πλουραλιστικό κράτος. Το Κουρδιστάν και οι αυτοδιαχειριζόμενες βορειοδυτικές περιοχές αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Συρίας, τόσο γεωγραφικά όσο και σε διοικητικό επίπεδο».
    Επίσημες γλώσσες της Αυτονομίας είναι η Κουρδική και η Αγγλική.
    Το Σύνταγμα προβλέπει τη διαμόρφωση των δυνάμεων της αυτό-άμυνας «για την προστασία των συνόρων της Συρίας και του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
    Προβλέπει ακόμη την ελευθερία της θρησκείας και της πίστης για όλους τους Σύριους.
    Οι συντάκτες του έργου ελπίζουν ότι μέσα σε 3-4 μήνες θα υπάρξει ένας νόμος σχετικά με την προσωρινή κυβέρνηση και στη συνέχεια εντός 60 ημερών θα πραγματοποιηθούν εκλογές.
    Ο Κούρδος εκπρόσωπος είπε ότι το σχέδιο του Συντάγματος θα συζητηθεί με τις φυλές των Βεδουίνων και των Αράβων που κατοικούν στην κουρδική περιοχή. Το σύνταγμα θα συζητηθεί επίσης και με τους εκπροσώπους του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα «al-Chourouk», τα κουρδικά σχέδια έδωσαν αφορμή για τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία.
    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι οι κουρδικές αυτονομιστικές τάσεις του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης – PYD, που είναι μία πτέρυγα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος- PKK, «θα οδηγήσει σε αιματηρές μάχες και στην αύξηση της αστάθειας στη Συρία».
    Ο Νταβούτογλου φοβάται επίσης ότι ο πόλεμος μεταξύ των φατριών της Συρίας θα μετακυλήσει σε τουρκικό έδαφος, σημειώνει η πηγή.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου