Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Το χρονοδιάγραμμα της προσωρινής ηγεσίας της Αιγύπτου

Το χρονοδιάγραμμα της προσωρινής ηγεσίας της Αιγύπτου
Λίγες ώρες μετά το θάνατο τουλάχιστον 51 ανθρώπων, έξω από τη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, ο προσωρινός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ δεσμεύθηκε για το χρονοδιάγραμμα της νέας ηγεσίας της Αιγύπτου, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και θα καταρτίσει νέο Σύνταγμα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Μανσούρ ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014, επανεκκινώντας τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης, παρά την ακινησία στην οποία έχουν περιέλθει οι διαβουλεύσεις για τον διορισμό μεταβατικού πρωθυπουργού και τον σχηματισμό κυβέρνησης απουσία συναίνεσης.
Το συνταγματικό διάταγμα, το οποίο μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mena, προβλέπει την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας πριν από το τέλος του 2013 και την ολοκλήρωσή της πριν από τις αρχές του Φεβρουαρίου 2014. Στη συνέχεια θα ανακοινωθεί ο χρόνος διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. Και πριν από αυτό, ένα νέο Σύνταγμα θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα.
Πριν την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος, ο Άντλι Μανσούρ έδωσε εντολή για την έναρξη έρευνας, για τις βιαιότητες που προκάλεσαν χθες τα ξημερώματα στο Κάιρο τον θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό 435, σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών, που δεν διευκρινίζουν εάν τα θύματα προέρχονται αποκλειστικά από τις τάξεις των ισλαμιστών διαδηλωτών.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έδωσαν στη δημοσιότητα κατάλογο που περιλαμβάνει 42 ονόματα υποστηρικτών τους που σκοτώθηκαν έξω από το αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ενώ η αστυνομία και ο στρατός έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς από τις τάξεις τους.
Τα αιματηρά γεγονότα όξυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα της έντασης που επικρατεί στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου και τις τεράστιες διαδηλώσεις που ζητούσαν την αποχώρησή του από την εξουσία.
Από τη μεριά του ο στρατός προειδοποίησε τους υποστηρικτές του Μόρσι ότι «καμία απειλή επί της εθνικής ασφαλείας» δεν θα γίνει ανεκτή.
Επίσης, η υψηλότερη αρχή του σουνιτικού ισλάμ στη χώρα, ο ιμάμης του αλ-Αζχαρ σεΐχης Αχμεντ αλ-Τάγεμπ, ο οποίος έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι και την εφαρμογή του οδικού χάρτη του αιγυπτιακού στρατού, ανακοίνωσε χθες ότι «επιφυλάσσεται», όσο συνεχίζονται οι βιαιότητες και ζήτησε από όλες τις πλευρές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» για να αποφευχθεί η διολίσθηση της χώρας προς τον εμφύλιο πόλεμο.
Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν το κάλεσμα σε εξέγερση που απηύθυναν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και ζήτησαν από τον στρατό επιδείξει αυτοσυγκράτηση στον υψηλότερο βαθμό, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι δεν προτίθενται να διακόψουν την οικονομική βοήθεια προς τον αιγυπτιακό στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου