Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Αμφιβολίες για Μπαραντέι και διαδηλώσεις


Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το διορισμό του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στην πρωθυπουργία της Αιγύπτου. Νέες μαζικές διαδηλώσεις διοργανώνουν υποστηρικτές και επικριτές του Μοχάμεντ Μόρσι την Κυριακή, κυρίως στο Κάιρο, όπου έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες για την αποτροπή νέων συγκρούσεων.
Ο Μοχάμεντ Ελ ΜπαραντέιΟ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
Ο εκπρόσωπος του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τον οποίο χαρακτήρισε ως την «πιο λογική επιλογή» για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.  
 
Νωρίτερα, αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει ως μεταβατικό πρωθυπουργό τον Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στο Μόρσι. 
 
Η είδηση του διορισμού του στην πρωθυπουργία προκάλεσε την αντίδραση του σαλαφιστικού κόμματος Νουρ, το οποίο διαμήνυσε ότι δεν θα συνεργαστεί με τον Ελ Μπαραντέι, τρεις ημέρες αφότου ο στρατός απομάκρυνε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία, μετά το ξέσπασμα λαϊκής οργής. 
 
Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να συμφωνήσει το σαλαφιστικό κόμμα στην επιλογή του Ελ Μπαραντέι για την πρωθυπουργία.
 
Παράλληλα, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν στηρίζουν κανένα συγκεκριμένο κόμμα στην Αίγυπτο, όπου η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη.  Οι βιαιότητες συνεχίζονται, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 37 ανθρώπων μέσα σε ένα 24ωρο.
 
Την Κυριακή, έκρηξη έπληξε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ιορδανία, στη χερσόνησο του Σινά, όπωςμετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση και επιβεβαίωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Τις τελευταίες ημέρες, φονικές επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε  σημεία ελέγχου της ευρύτερης περιοχής του Σινά.
 
 
Νέες διαδηλώσεις 
 
Σε νέα συγκέντρωση στο Κάιρο κάλεσε το κίνημα Τάμαροντ (εξέγερση στα αραβικά), το οποίο ήταν το πρώτο που είχε διοργανώσει μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μόρσι.
 
Σημείο εκκίνησης για πορείες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είναι η πλατεία Ταχρίρ, όπου έχουν κατασκηνώσει ομάδες διαδηλωτών κατά του Μόρσι και συρρέει πλήθος κόσμου. 
Φωτογραφία: ReutersΦωτογραφία: Reuters
Στην αντίπαλη πλευρά, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που υφίστανται εκστρατεία καταστολής από τις νέες αρχές, κάλεσαν τους πολίτες να διαδηλώσουν, καταγγέλλοντας το «αστυνομικό κράτος» που εδραιώνεται μετά το «στρατιωτικό πραξικόπημα».
 
Οι ισλαμιστές ορκίστηκαν να μείνουν στους δρόμους έως την επάνοδο του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, ενώ απορρίπτουν το διορισμό του Ελ Μπαραντέι στην πρωθυπουργία. Ο  ιερωμένος Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, ο μέντορας των Αδελφών Μουσουλμάνων χαρακτήρισε «άκυρη» την αποπομπή του Μόρσι, ο οποίος τελεί υπό κράτηση του στρατού.
 
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Μοχάμεντ Μπαντί και οκτώ ακόμη ηγετικά στελέχη της Αδελφότητας κατηγορούνται για «υποκίνηση σε δολοφονία», ενώ συνελήφθη ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αδελφότητας,  Χαϊράτ αλ-Σατέρ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου