Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Παίκτες αξιώσεων, Ισραήλ και Κύπρος


Τα τρία σενάρια για την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς
ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ για τη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως θα είναι η απόφαση που αναμένεται να λάβει πολύ σύντομα το Ισραήλ, αναφορικά με τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο θα επιλέξει να αξιοποιήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει.
Η ισραηλινή κυβέρνηση καλείται να διαλέξει για την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς - προσβλέποντας στα κέρδη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της - εάν θα στραφεί στην κατασκευή αγωγού που θα ξεκινά από τη θαλάσσια ζώνη στα ανοικτά της χώρας και θα καταλήγει στην Τουρκία, ή εάν θα προκρίνει τη δημιουργία μονάδας LNG στο Ισραήλ.
Στην πρώτη περίπτωση όμως θα χρειαστεί να υπερκεραστεί το «εμπόδιο» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, καθώς αποκλείεται, προς το παρόν τουλάχιστον, η διέλευση του υποθαλάσσιου αγωγού από τα χωρικά ύδατα της Συρίας και του Λιβάνου.
Σε εγρήγορση
Στο πλαίσιο αυτό, Τουρκία και Κύπρος βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, προκειμένου η κάθε πλευρά να κάνει πραγματικότητα τη δική της φιλοδοξία και να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.
Προκύπτει όμως και τρίτη εκδοχή, η οποία, εφ' όσον προκριθεί, θα συμβάλει στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου.
Πρόκειται για την εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Κύπρου, κάνοντας χρήση του σταθμού αποθήκευσης και υγροποίησης που δρομολογεί η Λευκωσία με την αμερικανική Noble Energy και την ισραηλινή Delek Drilling και ενδεχομένως προσεχώς με την γαλλική Total.
Η οριστική απόφαση, ωστόσο, για την υλοποίηση αυτού του έργου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Χαράλαμπο Ελληνα, αναμένεται να ληφθεί στα τέλη του 2015, το πιο νωρίς, προκειμένου η Κύπρος να ξεκινήσει την εξαγωγή προς την Ευρώπη του δικού της φυσικού αερίου πριν από το 2020.
Η Λευκωσία πάντως άδραξε και αυτή την ευκαιρία εγκαίρως (όπως εγκαίρως είχε προβεί στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης, σε αντίθεση με την Αθήνα), κατοχυρώνοντας τη θέση της, προτού υπάρξει νέα ανατροπή στις τιμές του LNG, λόγω της προσφοράς και της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα μπορούσε να ακυρώσει το έργο αυτό.
Πιέσεις για Κυπριακό
Την ώρα όμως που η Κύπρος προχωρεί στην περαιτέρω αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που φιλοξενεί, αυξάνονται και οι πιέσεις για λύση του Κυπριακού, με αιχμή του δόρατος την αναγνώριση του δικαιώματος σε ΑΟΖ στα Κατεχόμενα.
Υπενθυμίζεται ότι οι διμερείς σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας επαναθερμάνθηκαν πρόσφατα, με τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, παρά τις επίμονες προσπάθειες της Τουρκίας να εμφανιστεί η λύση της κατασκευής αγωγού ως η πιο κατάλληλη και επικερδής, μέχρι στιγμής η ισραηλινή κυβέρνηση, δίχως να το αποκλείει, δεν έχει τοποθετηθεί ανοικτά επί του ζητήματος.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, εκτιμούν πως εάν τελικά το Ισραήλ επιλέξει να εξάγει το φυσικό του αέριο με πλοία σε μορφή LNG, θα προτιμήσει την αγορά της Ασίας, αντί της Ευρώπης, και πως η κατασκευή αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο εξασφαλίζει κατά έναν τρόπο ότι ο τελικός αποδέκτης του πολύτιμου φυσικού αερίου της λεκάνης της Λεβαντινής θα είναι η ευρωπαϊκή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου