Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Η πρέσβης των ΗΠΑ και οι σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους

Η πρέσβης των ΗΠΑ και οι σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους
Ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, ίσως πιο πολύ και από τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι μεταξύ των αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών είναι η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη χώρα, Αν Πάτερσον.

Φωτογραφίες της με κόκκινα «Χ» πάνω στο πρόσωπό της έκαναν την εμφάνισή τους στα χέρια διαδηλωτών σε όλες τις κινητοποιήσεις που ζητούσαν την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου και τη διενέργεια εκλογών.
Ο λόγος είναι η απροκάλυπτη στήριξη της Πάτερσον στην ισλαμιστική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων και το πολιτικό σκέλος της, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης θεωρείται ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσης της αμερικανικής πολιτική στο θέμα της Αιγύπτου, έχοντας πείρα και από άλλες χώρες με ξεσπάσματα βίας και πολιτική αστάθεια, όπως η Κολομβία και το Πακιστάν.
Η πρεσβευτής με την ασυνήθιστα μεγάλη επιρροή για τη θέση της είχε όλο το προηγούμενο διάστημα σταθερή επαφή με τον ίδιο τον Μόρσι και κατηγορείται ότι βοήθησε τον ίδιο και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να αποκτήσουν υπερεξουσίες και δύναμη. Μάλιστα, κάποιοι λένε ότι αν δεν υπήρχε η αμερικανική υποστήριξη, ο Μόρσι θα είχε πέσει μήνες πριν.
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε δε, ότι η Πάτερσον απείλησε σε συνάντηση με τον στρατηγό αλ Σίσι ότι «η Αίγυπτος θα γίνει Συρία», εάν δεν υιοθετήσει ο στρατός τις συμβουλές της. Η διπλωμάτης των ΗΠΑ ζήτησε η ίδια τη συνάντηση με τον στρατηγό, για να τον πείσει να μεσολαβήσει στις συνομιλίες με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Η πρότασή της όμως απορρίφθηκε, σύμφωνα με την αραβόφωνη εφημερίδα «El Watan».
Επίσης, συναντήθηκε μυστικά με υψηλόβαθμα στελέχη της ισλαμιστικής οργάνωσης, όπου συζητήθηκε η εισβολή στην έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, πριν πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα. Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να μπλοκάρουν κάθε συζήτηση για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, έως ότου «βομβαρδιστεί» η έδρα του στρατού από τους ενόπλους ισλαμιστές. Την εισβολή την επεδίωξε, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, «μέχρι την τελευταία στιγμή».
Η Πάτερσον έδωσε και οδηγίες για το πώς έπρεπε να γίνει η εισβολή, τονίζοντας ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί «πριν ξημερώσει». Το οργανωμένο σχέδιο επίθεσης περιλάμβανε ελεύθερους σκοπευτές, ακόμα και «σύνδεσμο» για να δίνει πληροφορίες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Τελικά, η επίθεση κατά της έδρας πραγματοποιήθηκε, ωστόσο δεν εξελίχθηκε στην έκταση που είχε σχεδιαστεί, καθώς -όπως υποστηρίζει η εφημερίδα- το σχέδιο είχε διαρρεύσει. Παρόλα αυτά σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, ενώ ο αιγυπτιακός στρατός πραγματοποίησε την ίδια μέρα εφόδους σε γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων, όπου κατέσχεσε οπλισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου