Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Μεταβατικός πρωθυπουργός ο Ελ Μπαραντέι


Μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου ορίστηκε το Σάββατο ο μέχρι τώρα ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Άντλι Μανσούρ. Η ορκωμοσία αναμένεται να γίνει αργότερα, απόψε.
Το ότι ο Μανσούρ επρόκειτο να ονομάσει τον Ελ Μπαραντέι πρωθυπουργό είχαν αναφέρει νωρίτερα πηγές της προεδρίας και το κίνημα Ταμαρόντ, που διοργάνωσε πολλές από τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του ανατραπέντος από τον στρατό Μοχάμεντ Μόρσι.
Ωστόσο ανώτερο στέλεχος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, απέρριψε τον διορισμό του. «Απορρίπτουμε αυτό το πραξικόπημα και ό,τι προκύπτει από αυτό, περιλαμβανομένου (του διορισμού) του ΕλΜπαραντέι» στο αξίωμα του πρωθυπουργού, είπε ο αξιωματούχος αυτός κατά την διάρκεια μιας πολιτικής συγκέντρωσης στο Κάιρο.
Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι ισλαμιστές
Σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα την Κυριακή κάλεσε το λαό της Αιγύπτου ένας συνασπισμός ισλαμιστικών οργανώσεων του οποίου ηγείται η Μουσουλμανική Αδελφότητα (από την οποία προέρχεται ο Μόρσι).
Στο μεταξύ ο Γιούσεφ αλ Καραντάουι, εξέχων σουνίτης ιεροδιδάσκαλος που εδρεύει στο Κατάρ, εξέδωσε φετφά με τον οποίο καλεί τους Αιγύπτιους να υποστηρίξουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μόρσι. Ο Καραντάουι, που έχει γεννηθεί στην Αίγυπτο, ανέφερε στο φετφά αυτόν ότι η ανατροπή του Μόρσι από το στρατό εναντιώνεται στην δημοκρατία και στο Σύνταγμα. Πρόσθεσε ότι πολλοί ιεροδιδάσκαλοι στο ισλαμικό πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ του Καΐρου –τον σημαντικότερο αιγυπτιακό μουσουλμανικό θεσμό– συμφωνούν μαζί του.
MOHAMED EL-SHAHED/AFPMOHAMED EL-SHAHED/AFPΠολύνεκρος ο απολογισμός της ημέρας
Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Αίγυπτο σε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του Μόρσι, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Υγείας και πηγές στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας.
"Τριάντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.079 τραυματίσθηκαν", ανακοίνωσε το υπουργείο.
Μεταξύ των νεκρών και ένας κόπτης ιερέας τον οποίο σκότωσαν άγνωστοι στο Σινά, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Οι δράστες έβγαλαν τον ιερέα από το αυτοκίνητό του, τον σκότωσαν με μια ριπή αυτομάτου και στη συνέχεια διέφυγαν, διευκρίνισαν οι πηγές.
Στον απολογισμό αυτό περιλαμβάνονται 30 άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του Μόρσι αφότου ξέσπασαν χθες το βράδυ συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο παρατάξεις οι οποίες είχαν οργανώσει αμφότερες διαδηλώσεις.
Εξάλλου πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ενόπλους στο Σινά λίγο μετά το θάνατο, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ενός στρατιώτη στην περιοχή.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου