Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Επόμενο βήμα στις θαλάσσιες και χερσαίες έρευνες υδρογονανθράκων



«Οι θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης που θα παραχωρηθούν για έρευνες υδρογονανθράκων δείχνουν να έχουν μεγάλες δυνατότητες», αναφέρει η νορβηγική εταιρεία PGS σε σημερινή ανακοίνωσή της ενώ παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε την επιλογή της κοινοπραξίας ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA ως αναδόχου για τις έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και της κοινοπραξίας ΕΛΠΕ /EDISON/PETROCELTIC για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού.
Συγκεκριμένα, η PGS διαθέτει στους ενδιαφερόμενους τα πρώτα (fast track) συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες, με την πλήρη επεξεργασία τους να ολοκληρώνεται μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Ιανουαρίου 2014. Στόχος των ερευνών είναι η κατανόηση των δομών και ο εντοπισμός πετρελαϊκών συστημάτων, ενόψει της προκήρυξης διαγωνισμού από το ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα που αναμένεται στα μέσα του 2014. Με την πλήρη αξιολόγηση των δεδομένων, οι πετρελαϊκές εταιρείες σταθμίζουν τις πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αποφασίζουν αν θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς παραχωρήσεων για να προχωρήσουν στη συνέχεια στις επενδύσεις που απαιτούνται για ερευνητικές γεωτρήσεις και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον εντοπισθούν.
Η PGS έκανε στην Ελλάδα 12.500 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών ενώ άλλα 6.000 χιλιόμετρα είναι διαθέσιμα από παλαιότερες έρευνες. Σημειώνεται ότι οι σεισμικές έρευνες έγιναν χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, το κράτος ωστόσο εισπράττει ποσοστό από τα έσοδα της PGS που προκύπτουν από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρείες, το οποίο κυμαίνεται από 10 έως 50% και εξαρτάται από τον όγκο των δεδομένων που θα πουληθούν.
Οι έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο.
Παράλληλα, η Επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Δ. Ελλάδας (Ιωάννινα και Δ. Πατραϊκός) ολοκλήρωσε το έργο της, στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με την διαδικασία της Ανοικτής Πρόσκλησης (Open Door), που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ στις 2 Ιανουαρίου 2012 ενώ εκκρεμεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το Κατάκολο. Όπως επισημαίνει στη σχετική του ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ, βασική επιδίωξη ήταν η βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών, με στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του Δημόσιου οφέλους. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η διαπραγμάτευση κατέληξε σε σημαντικά βελτιωμένες προτάσεις εκ μέρους τους. Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται η πρόσκληση των επιλεγμένων εκμισθωτών, για την τελική σύνταξη των επιμέρους συμβάσεων και την υπογραφή αυτών.
Το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ακόμη πως τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου και από τις δύο περιοχές, σε βάθος χρόνου 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ. «Μπαίνουμε σε τροχιά υλοποίησης της πρώτης φάσης και προσδοκούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως οι κοινοπραξίες που επελέγησαν «θα προχωρήσουν με συνέπεια στην υλοποίηση του προγράμματος εργασιών και με απόλυτο σεβασμό στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών». Όπως είπε, τα αναμενόμενα οφέλη θα είναι πολλαπλά: στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη υποστηρικτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στην παραγωγή τεχνογνωσίας και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων. Ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ακόμη πως το υπουργείο επεξεργάζεται τα δεδομένα και για άλλες περιοχές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου