Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Λιγότεροι από 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ

Ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών έχει μειωθεί κάτω από 50.000 σύμφωνα με ανακοίνωση αμερικανικού στρατού.

Ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ έχει μειωθεί κάτω από τις 50.000 σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός στη Βαγδάτη.

«Σήμερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου Ομπάμα και με μια υπεύθυνη αποχώρηση το επίπεδο των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ είναι μικρότερο από 50.000», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι δυνάμεις αυτές από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 θα μετάσχουν στην επιχείρηση «New Dawn» (Νέα Αυγή)», διευκρινίζει ο αμερικανικός στρατός.

O στρατός «θα συνεχίσει να συμβουλεύει, να εκπαιδεύει και να καταρτίζει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, θα προσφέρει υποστήριξη στις επιχειρήσεις για την πάταξη της τρομοκρατίας και θα προστατεύει την αμερικανική πρεσβεία, τις αρμόδιες (αμερικανικές) ομάδες για την ανοικοδόμηση στις επαρχίες, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στη σύσταση ιδρυμάτων κοινωνικού χαρακτήρα μέχρι το τέλος της αποστολής του το Δεκέμβριο του 2011».

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που εισέβαλαν στο Ιράκ το Μάρτιο του 2003 για να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού το Δεκέμβριο του 2006.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία για την ασφάλεια (που υπέγραψαν με το Ιράκ το Νοέμβριο του 2008) και να έχουν μια στρατηγική συνεργασία που θα ωφελήσει το Ιράκ και την περιοχή ενισχύοντας την ασφάλεια, την οικονομική και την πολιτική σταθερότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι 50.000 στρατιώτες θα επιχειρούν στις τάξεις έξι ταξιαρχιών που θα είναι εξοπλισμένες με ρομπότ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ομάδες που θα έχουν την υποστήριξη ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στην καταδίωξη και τον εντοπισμό εξτρεμιστών και αυτοσχέδιων βομβών τοποθετημένων κατά μήκος των δρόμων, διευκρίνισαν πρόσφατα αμερικανοί αξιωματούχοι προσθέτοντας ότι διαθέτουν εμπειρογνώμονες στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών και της επιμελητείας.

Η δομή της Αλ Κάιντα στο Ιράκ παραμένει «άθικτη», είχε δηλώσει πρόσφατα στην εφημερίδα Washington Post ο επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων στρατηγός Πάτρικ Χίγκινς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου