Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Παγκόσμια ανησυχία για τις συγκρούσεις Λιβάνου-Ισραήλ



Τη βοήθεια του Σαρκοζί ζήτησε ο Χαρίρι

Ο Λίβανος θα αντιμετωπίσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα του τις ισραηλινές επιθέσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατηγός Σαϊντ Έιντ, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αμύνης του Λιβάνου, έπειτα από τις σημερινές αιματηρές μεθοριακές συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό και τον λιβανικό στρατό. Την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Δύσης αλλά και της Μέσης Ανατολής εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

«Μετά από διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο εξέδωσε οδηγίες για να αντιμετωπισθεί οποιαδήποτε επιβουλή κατά των εδαφών μας, του στρατού μας και των πολιτών μας, με όλα τα διαθέσιμα μέσα και όποιες και να είναι οι θυσίες», τόνισε ο στρατηγός Έιντ.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να δώσει οδηγίες στον αντιπρόσωπο του Λιβάνου στον ΟΗΕ για να καταθέσει προσφυγή στο ΣΑ του Οργανισμού και να θίξει το θέμα της επίθεσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ζήτησε την βοήθεια του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να δοθεί τέλος στις "ισραηλινές επιθετικές πρακτικές".

"Ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου Σαάντ Χαρίρι επικοινώνησε με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και μίλησε μαζί του για την ισραηλινή επιθετικότητα κατά του λιβανικού στρατού" αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου τυ πρωθυπουργού.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (Φωτογραφία Αρχείου)

"Ζήτησε ακόμη την βοήθεια της Γαλλίας προκειμένου να δοθεί τέλος στις επιθετικές πρακτικές του Ισραήλ κατά του Λιβάνου και του στρατού του και να αναγκάσει το Ισραήλ να εφαρμόσει πλήρως το ψήφισμα 1701, το οποίο είχε δώσει τέλος στον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ" προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο κ. Χαρίρι επικοινώνησε επίσης, τηλεφωνικώς με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τον υπουργό Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με τα μέσα που θα "αντιμετωπίσει την ισραηλινή επιθετικότητα".

Επαινοι από τη Χαμάς

Στο μεταξύ, η ένοπλη ισλαμιστική ομάδα της Χαμάς επαίνεσε σήμερα τον στρατό του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των ισραηλινών στρατιωτών που, όπως σημειώνουν, προσπάθησαν να διεισδύσουν στα εδάφη του Λιβάνου.

"Αποτίουμε φόρο τιμής στον λιβανέζικο εθνικό στρατό ο οποίος έχει το πλήρες δικαίωμα να αντιμετωπίσει τις επανειλημμένες σιωνιστικές παραβιάσεις στην γη και στην εδαφική κυριαρχία του" ανέφερε η ανακοίνωση της Χαμάς, που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του Λιβάνου.

Η Χαμάς κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη "να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ελέγξουν την ισραηλινή αλαζονεία και τις επιθέσεις".

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε απηύθυνε έκκληση να «αποφευχθεί κατηγορηματικά κάθε κλιμάκωση» της βίας στη Μέση Ανατολή έπειτα από τις σημερινές αιματηρές μεθοριακές συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό και τον λιβανικό στρατό και πρόσθεσε:

«Μία κλιμάκωση της κατάστασης θα πρέπει να αποφευχθεί κατηγορηματικά».

Ο Βέστερβελε κάλεσε και τις δύο πλευρές «να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και συνεργασία με τη δύναμη του ΟΗΕ Finul».

«Θα πρέπει να γίνει παν δυνατόν για να μην απειληθεί η ειρήνη και η ισορροπία στην περιοχή», προσθέτει ο Βέστερβελε, δηλώνοντας «ανήσυχος» για την κατάσταση.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ απηύθυνε έκκληση προς τον Λίβανο και το Ισραήλ να δείξουν υπευθυνότητα και πλήρη σεβασμό της μπλε γραμμής, μετά από ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

"Η Γαλλία αναμένει ότι θα πέσει φως στο επεισόδιο αυτό από την UNIFIL έτσι ώστε να μπορέσουν να εντοπιστούν οι ευθύνες και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα" πρόσθεσε ο κ. Κουσνέρ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας

Συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών σχετικά το ζήτημα των συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινών και λιβανέζων στα σύνορα των δύο χωρών, θα έχει Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη του ΟΗΕ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Αύγουστο, θα ανακοινώσει σύντομα αυτήν την συνάντηση, ανέφερε ο διπλωμάτης.

Το Ιράν: "Εξαλλη επίθεση"

"Το Ιράν καταδικάζει έντονα την εισβολή του σιωνιστικού καθεστώτος στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, που οδήγησε στο μαρτύριο μιας χούφτας παιδιών του λιβανέζικου στρατού" ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του που έγινε γνωστή από το πρακτορείο Irna.

"Η έξαλλη επίθεση που έγινε από το Ισραήλ προκαλεί ανησυχίες σχετικά με μια νέα περιπέτεια του Ισραήλ κατά του Λιβάνου" προσθέτει η ιρανική ανακοίνωση, αναφερόμενη στον καταστροφικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2006.

"Αναμένεται ότι η διεθνής κοινότητα θα καταδικάσει μια τέτοια επιδρομή το συντομότερο δυνατόν" σημειώνει το ιρανικό υπουργείο.

Αυτοσυγκράτηση ζητούν ΗΠΑ και Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις συγκρούσεις στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ και κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν την "μέγιστη αυτοσυγκράτηση", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π. Τζ. Κρόουλι.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι σε επαφή και με τις δύο κυβερνήσεις.

"Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έγινε... Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι πως ό,τι και αν συνέβη δε θα επαναληφθεί. Η περιοχή έχει αρκετή ένταση ήδη. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να δούμε είναι αυτό το περιστατικό να διευρύνεται σε κάτι πιο σημαντικό" πρόσθεσε ο κ. Κρόουλι.

Τη "βαθύτατη ανησυχία" της εξέφρασε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, καλώντας τις δύο χώρες να "επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση" και σημείωσε:

"Στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλω να εκφράσω την βαθύτατη ανησυχία μου που αφορά στην πρόσφατη ανταλλαγή πυρών από το ένα μέρος στο άλλο των συνόρων μεταξύ Ισράηλ και Λιβάνου και καλώ τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση".

"Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και από τα δύο μέρη των συνόρων για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης και κάθε μορφή περαιτέρω βίας" πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ.

"Η ΕΕ υποστηρίζει την ιδέα μιας πλήρους και άμεσης έρευνας για τα σημερινά γεγονότα" ανέφερε ακόμη η κ. Άστον.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Σαμίρ Ριφάι εξέφρασε "την υποστήριξη της χώρας του στον Λίβανο και απέρριψε κάθε επίθεση κατά του εδάφους του" πρόσθεσε το επίσημο πρακτορείο της Ιορδανίας Petra.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Ριφάι συνομίλησε με τον λιβανέζο ομόλογό του Σαάντ Χαρίρι σχετικά με το περιστατικό μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου