Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Η Κίνα παίρνει τ΄ άρματα...






Επενδύσεις $150 δισ. στον εκσυγχρονισμό του Λαϊκού Στρατού αποκαλύπτει αμερικανική έκθεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Επιθετική στρατηγική και τεράστια κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων διαπιστώνει η Ετήσια Εκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ενώπιον του Κογκρέσου το καθεστώς του Πεκίνου ενισχύει τη στρατιωτική του μηχανή προκειμένου να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη οικονομική του δύναμη. Η μυστικότητα της διαδικασίας «ενισχύει τον κίνδυνο παρανοήσεων και λανθασμένων υπολογισμών », όπως τόνισαν αμερικανοί αξιωματούχοι, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα την πολεμική σύγκρουση με άλλα κράτη.

Η αντίδραση του Πεκίνου στις κινδυνολογικές διαπιστώσεις των ΗΠΑ ήταν άμεση. «Η εν λόγω έκθεση δεν είναι ευεργετική για τη βελτίωση των σινοαμερικανικών σχέσεων» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το κινεζικό υπουργείο Αμυνας.

Το Πεντάγωνο προειδοποιεί ότι το Πεκίνο συνεχίζει απτόητο τη στρατιωτική του ανάπτυξη, εν όψει μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης με την Ταϊβάν, παρά την πολιτική προσέγγιση και βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Εκτιμάται ότι η Κίνα έχει παρατεταγμένους περί τους 1.100 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στα Στενά της Ταϊβάν, αριθμός που παραμένει αμετάβλητος από την περασμένη χρονιά. Ωστόσο το Πεκίνο χρησιμοποιεί όλο και πιο αποτελεσματικούς πυραύλους αυξάνοντας το βεληνεκές και την ακρίβειά τους, διευρύνοντας τη σφαίρα επιρροής του και απειλώντας την πρωτοκαθεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στον Δυτικό Ειρηνικό. Στην έκθεση εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η ασιατική χώρα αναπτύσσει τις βαλλιστικές της δυνατότητες πολύ πέρα από την Ταϊβάν, έως τη νήσο Γκουάμ, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο κινεζικός Λαϊκός Στρατός έχει δημιουργήσει ειδικές μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου, με σκοπό να αναπτύξουν ιούς που θα επιτίθενται στους υπολογιστές των αντιπάλων τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ικανότητα διεξαγωγής κυβερνοεπιθέσεων εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Κίνας για εξαπόλυση ασύμμετρου πολέμου, που θα εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες ισχυρότερων αντιπάλων, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες το 2009 ξεπέρασαν τα 150 δισ. δολάρια. Τον Μάρτιο η Κίνα ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να αυξήσει κατά 7,5% τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό ύψους 75 δισ. δολαρίων, ποσό 10 φορές μικρότερο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που είναι ο υψηλότερος του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου