Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Ο Ομπάμα κλείνει κατάμουτρα την πόρτα στους Τούρκους



Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ανοικτά τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εάν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση έναντι του Ισραήλ και του Ιράν, θα μειώσει τις πιθανότητες απόκτησης αμερικανικών όπλων που η Άγκυρα προσπαθεί να εξασφαλίζει άμεσα για επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων αλλά και γενικότερα οπλικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού και βρετανικού Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι η στάση της Τουρκίας σε διάφορα θέματα τελευταία, κυρίως όμως σε αυτό των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ αλλά και πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Άγκυρα σε σχέση με το Ιράν, έχουν γεννήσει πολλές αμφιβολίες στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «στο κογκρέσο υπάρχουν πλέον πολλές αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία σαν σύμμαχο στην περιοχή».

Η Ουάσιγκτον είχε ενοχληθεί από την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, αλλά είναι ιδιαίτερα χολωμένη με την στάση της Άγκυρας στο θέμα του Ιράν, όπου η Τουρκία καταψήφισε την πρόταση νέων μέτρων κατά της Τεχεράνης, που υιοθετήθηκαν τελικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στον περασμένο Ιούνιο.

Ακόμη πιο ενοχλητική για τις ΗΠΑ ήταν η προσπάθεια όπου ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν πρωταγωνίστησε προσωπικά, μαζί με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα, για τον εφοδιασμό του ιρανικού πυρηνικού εργοστασίου με καύσιμα.

Όπως το Defence-point.gr έχει γράψει πολλές φορές πρόσφατα, η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει επιθετικά ελικόπτερα AH-1W από αμερικανικά αποθέματα αλλά και UAV/UCAV Predator/Reaper. Τα τελευταία κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμα στον αγώνα κατά των Κούρδων ανταρτών, με δεδομένο ότι τα ισραηλινά UAV Heron (όσα τουλάχιστον έχουν παραδοθεί) είναι μάλλον εκτός ενεργείας και δεν έχουν επιχειρησιακό μέλλον χωρίς ισραηλινή υποστήριξη.

Η Τουρκία ανησυχεί κυρίως για την περίοδο μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, τον Ιούλιο του 2011, όπου προβλέπει έξαρση των επιχειρήσεων του PKK, πιθανότατα σε συνδυασμό με εξελίξεις στην ανακήρυξη κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Εκτίμηση αποτελεί ότι εάν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ επιδεινωθούν στον τομέα αυτό, ίσως και επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το θέμα στις τουρκικές εκλογές του 2011, αυτό ίσως θέσει σε κίνδυνο και άλλα ποιο σημαντικά τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας F-35

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου