Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Κυβέρνηση και στρατός στη Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για το Γενικό Επιτελείο



Μετά από μία εβδομάδα αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση και ο στρατός στην Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τις κενές θέσεις στα ανώτατα κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων.

Όπως έγινε γνωστό αργά την Κυριακή, νέος αρχηγός του στρατού είναι ο στρατηγός Ερντάλ Τσεϊλάνογλου, διοικητής της Πρώτης Στρατιάς, όπως ορίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Η τοποθέτηση θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για την προαγωγή του νυν αρχηγού του στρατού ξηράς Ισίκ Κοσανέρ στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Η ανάληψη των νέων αξιωμάτων θα γίνει στο τέλος Αυγούστου.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε θα μεταβίβαζε εντός της ημέρες στον πρόεδρο Γκιουλ για τελική έγκριση τα ονόματα στα οποία κατέληξε μετά από συμφωνία με το στρατό.

Αργά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον αποχωρούντα αρχηγό του Γενικού Επιτελείο, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση. Δεν έγιναν ανακοινώσεις, αλλά πληροφορίες ήθελαν το κλίμα θετικό.

Ο πρωθυπουργός, που συμμετέχει λόγω του αξιώματός του στο συμβούλιο κρίσεων, είχε αρνηθεί να εγκρίνει την τοποθέτηση του διοικητή της Πρώτης Στρατιάς, στρατηγού Ιγκσίζ, στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Επιπλέον ο νυν αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Κοσανέρ, θα αντικαθιστούσε τον Μπασμπούγ αλλά η προαγωγή εκκρεμούσε λόγω της διαφωνίας με τη κυβέρνηση.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση ήταν μία νίκη του Ερντογάν έναντι του στρατού ο οποίος έχει και θεσμικά το ρόλο του φρουρού του πολιτεύματος.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου