Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Μεγάλη μείωση των στρατιωτικών δαπανών από τη Γερμανία


Στόχος η εξοικονόμηση 8 δισ. ευρώ ως το 2014- Παραμένει πάντως υποχρεωτική η θητεία παρά τις διαφωνίες


ΒΕΡΟΛΙΝΟ Τριετές πρόγραμμα δραστικών περικοπών στις αμυντικές δαπάνες, που θα συνοδευτούν και από ριζικές μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση και στη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων, αλλά όχι και από την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, προωθεί το γερμανικό υπουργείο Αμυνας.

Σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις του γερμανού υπουργού Αμυνας Καρλ-Θέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, σκοπός είναι ο «εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων χωρίς να θίγεται η ασφάλεια της χώρας». Ωστόσο ο πραγματικός στόχος είναι η μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού και η εξοικονόμηση 8 δισ. ευρώ ως το 2014.

Αν και οι τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, όλα δείχνουν ότι το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό του γερμανικού στρατού (Μπούντεσβερ) θα μειωθεί στις 156.000 από 195.000 επαγγελματίες, με δραστική μείωση των επαγγελματιών εθελοντών σε μόλις 7.500, από 50.000 σήμερα.

Σχετικά με την υποχρεωτική θητεία, που προβλέπεται από το ομοσπονδιακό Σύνταγμα, η θέση του υπουργού είναι η διατήρησή της. Οσο για την αντιπολίτευση, οι Σοσιαλδημοκράτες πιστεύουν ότι ο αριθμός των εθελοντών θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος, ενώ οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας.

Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχα μεγάλες περικοπές των αμυντικών δαπανών τουςτις σοβαρότερες εδώ και δεκαετίεςπροχωρούν τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία, οι δύο χώρες με τους ισχυρότερους στρατούς στην Ευρώπη, λόγω φυσικά της οικονομικής κρίσης. Πολλοί αναλυτές υπο στηρίζουν ότι η παράλληλη αυτή μείωση γίνεται κατά συνεννόηση, στο πλαίσιο της προώθησης του «παγωμένου» εδώ και χρόνια σχεδίου για μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.

Αλλωστε ο κ. Γκούτενμπεργκ και ο γάλλος ομόλογός του Ερβ Μοράν ανακοίνωσαν πρόσφατα τη σύσταση μιας άτυπης ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει τη λήψη κοινών μέτρων δράσης. Οπως δήλωσε ο κ. Μοράν, οι δύο σύμμαχοι αποφάσισαν «να αναζητήσουν από κοινού το είδος των πόρων που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν ή να μοιραστούν» με στόχο να μειώσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς των χωρών τους χωρίς να πληγεί η αμυντική τους επάρκεια. Εναν μήνα νωρίτερα, ο βρετανός υπουργός Αμυνας Λάιαμ Φοξ είχε καλέσει σε διμερή συνεργασία για θέματα αμυντικής πολιτικής και «ειδικά με χώρες που μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα και είναι έτοιμες να πληρώσουν και να πολεμήσουν, όπως η Γαλλία».

Μαζί με τις μειώσεις στις παραγγελίες οπλικών συστημάτων, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες προς τις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση Μέρκελ θα μπορούσαν να φτάσουν τα 13 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σήμερα, η Γερμανία συμμετέχει με 7.000 άνδρες σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, όπως στο Κοσσυφοπέδιο, στη Σομαλία και στο Κονγκό, ενώ έχει την τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου