Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Προς συρρίκνωση οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας

Reuters, A.P., AFP

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σχέδιο συρρίκνωσης των ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης Μέρκελ για τη μείωση των κρατικών δαπανών, παρουσίασε χθες ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Καρλ-Θιόντορ τσου Γκούτενμπεργκ.

Η πρόταση προβλέπει μείωση του συνόλου της στρατιωτικής δύναμης της χώρας από 250.000 άνδρες σε περίπου 165.000, καθώς και την προσωρινή κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας. Το ζήτημα της κατάργησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας αποτελούσε αγκάθι για το κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, πολλά στελέχη των οποίων έχουν εκφραστεί κατά της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Εντούτοις, η λύση της «προσωρινής κατάργησης» αναμένεται να βάλει τέλος στους διαξιφισμούς των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης Μέρκελ αναφορικά με το ζήτημα. Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Γκούτενμπεργκ δεν είναι στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ, αλλά του κόμματος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ενωσης.

Η γερμανική κυβέρνηση, πάντως, ευελπιστεί ότι θα περιορίσει τη μείωση της στρατιωτικής δύναμης της χώρας διευρύνοντας τη λεγόμενη «εθελοντική θητεία» από έξι σε δεκαοκτώ μήνες. Ο ίδιος ο κ. Γκούτενμπεργκ, μάλιστα, δήλωσε χθες, κατόπιν συνάντησης με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ότι το μοντέλο της «εθελοντικής στρατιωτικής θητείας» ενθαρρύνει τον πολίτη να αναλάβει τις ευθύνες του. Το σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Αμυνας προβλέπει κίνητρα -από άδειες οδήγησης μέχρι θέσεις σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα- για τους νεαρούς πολίτες που επιλέγουν εθελοντική κατάταξη στο στράτευμα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι δικαίωμα εθελοντικής κατάταξης θα έχουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ως βασικό στόχο της μεταρρύθμισης την εξοικονόμηση 8,3 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό την προσεχή τετραετία. Ο κ. Γκούτενμπεργκ, πάντως, προειδοποίησε ότι η μείωση του προσωπικού δεν επαρκεί για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη μείωση της υποχρεωτικής θητείας από εννέα σε έξι μήνες.

Περισσότεροι από 6.500 Γερμανοί στρατιώτες υπηρετούν σε χώρες του εξωτερικού – βρίσκονται στο Αφγανιστάν, 1.400 στο Kόσοβο, ενώ μικρός αριθμός συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού και τον Λίβανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου