Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Αρμενία: Υπογραφή της συμφωνίας με τη Ρωσία

Την ερχόμενη Πέμπτη θα υπογραφεί στο Ερεβάν η συμφωνία επέκτασης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αρμενία.
Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δυο χώρες θα υπογράψουν τη σχετική συμφωνία κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μέντβεντεβ στην Αρμενία.

Πρόκειται για τροποποίηση στη συμφωνία που υπογράφτηκε το 1995, την πρώτη συνθήκη μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης που αποκατέστησε τη ρωσική παρουσία στην περιοχή.

Η συμφωνία θα ανανεώσει τη ρωσική παρουσία στη χώρα για 34 χρόνια, μέχρι το 2044, ενώ θα αναβαθμίσει και την αποστολή των ρωσικών στρατευμάτων που σταθμεύουν εκεί, υπό την έννοια ότι αποστολή πλέον θα αποτελεί και η προστασία της χώρας, πέραν τις εξυπηρέτησης των ρωσικών συμφερόντων, παράλληλα με την υποχρέωση να προμηθεύσει η Ρωσία τις αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Η αναβάθμιση της αποστολής των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται πως υπαγορεύτηκε ως αναγκαία προϋπόθεση έγκρισης της συμφωνίας, καθώς παρατηρείται ισχυρό ρεύμα πολιτικών δυνάμεων αλλά και του πληθυσμού της χώρας που αντιτίθεται στη συμφωνία. Επί της ουσίας, η νέα συμφωνία υποχρεώνει τη Ρωσία να δράσει σε περίπτωση νέας ανάφλεξης στο μέτωπο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με το Αζερμπαϊτζάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου