Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Πυρκαγιά σε πετρελαιαγωγό ύστερα από επίθεση του ΡΚΚ

Reuters

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Οι Τούρκοι πυροσβέστες αγωνίζονταν χθες να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά που ξέσπασε ύστερα από βομβιστική επίθεση του ΡΚΚ την Τρίτη, στον πετρελαιαγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν, μέσω του οποίου μεταφέρεται το μεγαλύτερο μέρος του ιρακινού πετρελαίου.

Η επίθεση είχε αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή πετρελαίου στον αγωγό, να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστεί ένας τρίτος, όταν τα αυτοκίνητά τους πήραν φωτιά ενώ κινούνταν σε δρόμο κατά μήκος του αγωγού.

«Η φωτιά συνεχίζεται και η ροή πετρελαίου έχει σταματήσει. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Botas, της κρατικής τουρκικής εταιρείας η οποία διαχειρίζεται τον πετρελαιαγωγό.

Η βομβιστική επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τα ιρακινά σύνορα, ήταν η δεύτερη εναντίον του πετρελαιαγωγού σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.

Τον Ιούλιο, αντάρτες του ΡΚΚ είχαν αναλάβει την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση στον αγωγό, εξαιτίας της οποίας σταμάτησε η ροή πετρελαίου για αρκετές ημέρες. Αξιωματούχοι αποδίδουν την ευθύνη στο ΡΚΚ και για τη νέα επίθεση.

Τέτοιου είδους σαμποτάζ εναντίον αυτού του σημαντικού ενεργειακού διαδρόμου δεν είναι συνηθισμένα από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, οι επιθέσεις των ανταρτών και τεχνικά προβλήματα κρατούσαν κλειστό τον αγωγό, μέχρι πριν από τρία χρόνια. Πηγή της κρατικής ιρακινής εταιρείας πετρελαίου NOC, η οποία διαχειρίζεται τον τομέα του Κιρκούκ, δήλωσε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου είχαν φθάσει τελευταίως στα 350.000 με 450.000 βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η άντληση θα επαναληφθεί μετά την αποκατάσταση των ζημιών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δύο πετρελαιοφόρα περίμεναν στο λιμάνι του Τσεϊχάν να φορτώσουν ιρακινό πετρέλαιο. Ο αγωγός Κιρκούκ-Τσεϊχάν, μήκους 960 χλμ., αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές και μεταφέρει κατά μέσον όρο περίπου 500.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στο Τσεϊχάν απ' όπου το ιρακινό πετρέλαιο διοχετεύεται στις διεθνείς αγορές.

Οπως ανέφεραν πηγές της πετρελαιοβιομηχανίας, όταν καταστρέφεται ο μεγάλος κεντρικός αγωγός, οι Ιρακινοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικούς σταθμούς άντλησης οι οποίοι βρίσκονται κατά μήκος του, μέσα στο Ιράκ, και να διοχετεύσουν τη ροή στην άλλη γραμμή. Κι αυτό ακριβώς φαίνεται ότι περίμεναν χθες τα δύο τάνκερ στο λιμάνι του Τσεϊχάν, σύμφωνα τουλάχιστον με έναν από τους φορτωτές.

Η απελευθερωτική οργάνωση του ΡΚΚ, η οποία μάχεται το τουρκικό κράτος τα τελευταία 26 χρόνια, έχει στοχοποιήσει και στο παρελθόν θέσεις στρατηγικής σημασίας όπως σιδηροδρομικές γραμμές και αγωγούς. Το 2008 αντάρτες της οργάνωσης είχαν ανακοινώσει ότι βομβάρδισαν γραμμή της ΒΡ η οποία μετέφερε αζέρικο πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή για περίπου τρεις εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου