Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΗΠΑ: Προβληματικό το επίπεδο κυβερνοασφάλειας

Μια κυβερνοεπίθεση που μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει γνωστή έγινε η αιτία της σημαντικότερης παραβίασης των αμερικανικών πληροφοριακών συστημάτων στην Ιστορία…

Την αποκάλυψη ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Γουίλιαμ Λιν. Πρόκειται για πρόσφατο άρθρο που δημοσίευσε στο περιοδικό «Διεθνείς Υποθέσεις» (Foreign Affairs) όπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η μέχρι πρότινος άγνωστη επίθεση εκδηλώθηκε το 2008 όταν μνήμη τύπου flash συνδέθηκε μέσω θύρας USB (Universal Serial Bus) σε υπολογιστή του στρατού σε απόρρητη τοποθεσία της Μέσης Ανατολής.

Το «φλασάκι» περιείχε κακόβουλο λογισμικό κι ενώ δεν είναι γνωστή η σοβαρότητα της βλάβης που προέκυψε. Είναι αξιοσημείωτο, ότι ο κακόβουλος κώδικας διαδόθηκε στα στρατιωτικά δίκτυα με εξαιρετική ταχύτητα.

Αναλυτές ανά τον κόσμο επισημαίνουν πλέον τους κινδύνους που προέρχονται από κυβερνοεπιθέσεις και καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να επιταχύνει τη λήψη μέτρων προστασίας.

Η περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέχουν το πιο εκτεταμένο και εξελιγμένο δίκτυο στον κόσμο, με περίπου επτά εκατομμύρια τερματικά και δεκαπέντε χιλιάδες δίκτυα.

Όπως υποστηρίζει και ο ίδιος ο Γουίλιαμ Λιν, μια ντουζίνα αποφασισμένοι προγραμματιστές μπορούν, εφόσον εντοπίσουν «ευπαθή σημεία» (vulnerabilities), να πλήξουν το σύστημα διοικητικής υποστήριξης του στρατού, να υποκλέψουν επιχειρησιακά σχέδια, να εξουδετερώσουν τη διαχείριση στρατιωτικών πληροφοριών αλλά και να δυσχεράνουν τη στοχοθεσία των αμερικανικών όπλων, που στο μοντέρνο πεδίο μάχης εξασφαλίζουν την απαράμιλλη δυνατότητα των ΗΠΑ να επεμβαίνουν ταχύτατα και αποτελεσματικά σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου