Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Άλυτο παραμένει το ζήτημα του διορισμού του επόμενου αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων .

Άλυτο παραμένει το ζήτημα του διορισμού του επόμενου αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του τουρκικού ΓΕΣ, ενώ έχουν περάσει τρεις μέρες από την ολοκλήρωση της τακτικής καλοκαιρινής συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Μετά την ακύρωση των 102 ενταλμάτων σύλληψης για τη Βαριοπούλα, όλα τα ενδεχόμενα φαίνονται πιθανά.

Το αδιέξοδο παραμένει καθώς οι φετινές κρίσεις σημαδεύτηκαν από την δικαστική έρευνα για την υπόθεση της «Βαριοπούλας» στην οποία είναι κατηγορούμενοι ορισμένοι από τους ανώτατους αξιωματικού που θα κρίνονταν για προαγωγή. Μετά την ακύρωση των 102 ενταλμάτων σύλληψης για τη Βαριοπούλα το βράδυ της Παρασκευής, όλα τα ενδεχόμενα φαίνονται πιθανά.

Ένας από εκείνους σε βάρος των οποίων είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ήταν ο διοικητής της 1ης Στρατιάς στρατηγός Χασάν Ιγζίζ. Η κυβέρνηση, μέσω του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού άμυνας Βετζντί Γκιονούλ που μετέχουν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο άσκησαν βέτο στην προαγωγή του Ιγσίζ και το διορισμό του ως αρχηγού του ΓΕΣ. Κι αυτό επειδή είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση "Κλωβός". Παραδοσιακά, ο αρχηγός της 1ης Στρατιάς προάγεται σε αρχηγό ΓΕΣ και αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων αναλαμβάνουν οι αρχηγοί ΓΕΣ.

Κανονικά αρχηγός ενόπλων δυνάμεων θα διοριζόταν ο μέχρι σήμερα αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ. Για την αρχηγία του ΓΕΣ, μετά το βέτο της κυβέρνησης σειρά είχε κανονικά ο νυν αρχηγός της χωροφυλακής (στρατιωτικό σώμα στη γείτονο) στρατηγός Ατίλα Ισίκ, ο οποίος ωστόσο μετά από όλα αυτά ζήτησε τη συνταξιοδότησή του, πράγμα που αποδίδεται σε πιέσεις της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο Ρ.Ερντογάν συναντήθηκε με τον απερχόμενο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ. Ενώ δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπαράθεση και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

Οι δύο άντρες, όπως αναφέρει το Σάββατο ο τουρκικός Τύπος. συζήτησαν και την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου περί άρσης του εντάλματος συλλήψεως για συνολικά 102 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών στην υπόθεση «Βαριοπούλα». Από αυτούς οι 25 είναι εν ενεργεία ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί. Το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί πριν από 15 μέρες.

Σε ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας "Χαμπέρουρκ" υποστηρίζεται πάντως πως εάν καθυστερήσει ο διορισμός στις πρώτες δύο θέσεις της ιεραρχίας, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη συνταξιοδότηση όλης της ανώτερης ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει μέχρι τις 30 Αυγούστου να μην υπάρξει διορισμός στις θέσεις αυτές.





Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου