Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010
Ελληνορωσική αμυντική συνεργασία - Μεγάλες κοινές διακλαδικές ασκήσεις
30-03-2010 19:18:29
Θετικό κλίμα μεταδίδει η ελληνική αντιπροσωπεία ότι επικράτησε στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδος και Ρωσίας, Ε.Βενιζέλου και Α.Σερντιούκοφ, σήμερα στην Μόσχα. Ο Έλληνας υπουργός μετέφερε στον Ρώσο ομόλογό του την οδύνη της κυβέρνησης και ολόκληρου του ελληνικού λαού για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν χθες στη Μόσχα. Στην συνάντηση των δύο υπουργών συμφωνήθηκαν η ενεργοποίηση της συμφωνίας του 2008 που προέβλεπε 15 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των τριών Κλάδων, αρχόμενων εντός του 2010! Κατά την διάρκεια των συνομιλιών επίσης συμφωνήθηκε αριθμός ασκήσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. «Τα Ναυτικά της Ρωσίας και της Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους κοινές ασκήσεις. Συνολικά θα υπάρξουν εντός του έτους 15 κοινές ασκήσεις μεταξύ ελληνικών και ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και των τριών Κλάδων, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους στη Μόσχα η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Irina Kovalchuk.
Συμφωνήθηκε επίσης να αυξηθεί η διμερής στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Α.Σερντιούκοφ, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων της Ρωσίας τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με την Ε.Ε.
Με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας συζητήθηκαν ακόμα θέματα ιδιαιτέρου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η κατάσταση στο Αιγαίο και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο διακρατικών συμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, όπως είναι για παράδειγμα τα αντιαεροπορικά συστήματα των S-300, τα TOR-M1, OSA/K και η πιο πρόσφατη διακρατική συμφωνία του 2008 για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-3HEL.
Τα ζητήματα που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα συζητήθηκαν διεξοδικά στη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας κ. Μ. Ντιμίτριεφ.
Συμφωνήθηκαν λύσεις σε διάφορα εκκρεμούντα θέματα και ως προς το ζήτημα των TOMA, λαμβανομένου υπόψη και του συνολικού πλαισίου που έχει εκ των πραγμάτων δημιουργηθεί για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες του κόσμου στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Τέθηκαν οι βάσεις μίας νέας προσέγγισης, η οποία θα επιτρέψει μία επωφελέστερη αμυντική και αναπτυξιακή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Συμφωνήθηκε ένα νέο διαδικαστικό πλαίσιο το οποίο θα αξιοποιηθεί στο επόμενο διάστημα, κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί και ανταποδοτική επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Άμυνας στην Αθήνα αλλά και νεότερη επίσκεψη του κ. Ντιμιτρίεφ και των αρμοδίων της ρωσικής πλευράς.
Επίσης, συμφωνήθηκε η επανεπικαιροποίηση του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας και ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων.
Πριν τη συνάντησή τους στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δύο υπουργοί έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:
Α. ΣΕΡΝΤΙΟΥΚΟΦ: Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για τον διορισμό σας στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και να μεταφέρω στον ελληνικό λαό τις καλύτερες ευχές για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Θεωρούμε την επίσκεψή σας ως συνέχεια της επίσκεψης στη Ρωσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της οποίας επιτεύχθηκε συμφωνία για την εντατικοποίηση της στρατιωτικής και της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας. Πιστεύω ότι η σημερινή μας συνάντηση θα αποτελέσει ακριβώς μια τέτοια συνέχεια.
ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, χαίρομαι κι’ εγώ πάρα πολύ που βρισκόμαστε εδώ στην έδρα σας. Σας ευχαριστώ θερμά πρώτα για την πρόσκλησή σας και για την επίσημη υποδοχή που μου έγινε στο μνημείο της Νίκης. Θέλω πριν απ’ οτιδήποτε άλλο να εκφράσω τη βαθιά λύπη μου, τη λύπη της ελληνικής κυβέρνησης και όλου του ελληνικού λαού για τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας, που στοίχησαν τη ζωή πολλών ανθρώπων. Ο ελληνικός λαός μοιράζεται τη λύπη και την οργή του ρωσικού λαού. Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και κατά κάθε πράξης βίας που στρέφεται κατά αθώων πολιτών. Θα ήθελα να μου δώσετε την ευκαιρία, μετά το πέρας της συνάντησής μας, να καταθέσω λίγα λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων στο σημείο του χθεσινού συμβάντος εκ μέρους του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης. Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας για επιτυχία στο έργο μου και ήδη συμπλήρωσα έξι μήνες στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ δύο φορές με τον κ. Ντμίτριεφ στην Αθήνα και με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα και πράγματι η επίσκεψή μου έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, τον Φεβρουάριο. Είμαι πλήρως ενήμερος για τις συζητήσεις που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός και με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ και με τον πρωθυπουργό Πούτιν. Χαίρομαι γιατί η συνάντησή μας αυτή θα δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση στην ελληνο-ρωσική αμυντική συνεργασία και βεβαίως και στην στρατιωτικό-τεχνική συνεργασία των δύο χωρών. Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις γιατί αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στο διεθνή ρόλο της Ρωσίας. Και αυτό το αντιλαμβανόμεθα όχι μόνο διμερώς, αλλά και στο επίπεδο και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Α. ΣΕΡΝΤΙΟΥΚΟΦ: Πριν απ’ όλα, χαίρομαι πολύ που γνωριστήκαμε με τον Έλληνα ομόλογό μου. Είμαι πολύ ευγνώμων για ό,τι εκφράστηκε από την ελληνική πλευρά σχετικά με την τραγωδία που έγινε στο μετρό.
Για μένα είναι ευχάριστο που συζητήσαμε έναν πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων, στα οποία οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, ευτυχώς, αποδείχθηκε ότι είναι πολύ παρόμοιες μ’ αυτές της ρωσικής. Συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συζητήσαμε ζητήματα που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συζητήσαμε θέματα που αφορούν στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων μας και φυσικά συζητήσαμε και θέματα σχετικά με την στρατιωτικό-τεχνική συνεργασία μας.
Χαιρόμαστε πολύ που ο υπουργός της Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας επισκέφθηκε τη Ρωσία και ειδικότερα το Υπουργείο μας, όπου και είχαμε τις πλέον καλές – κατά την άποψή μου – αποτελεσματικές και καρποφόρες συνομιλίες.
ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πριν απ’ όλα εξέφρασα στον Ρώσο ομόλογό μου την βαθιά λύπη του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν τόσα αθώα θύματα. Καταδικάζουμε κάθε πράξη τρομοκρατίας, κάθε πράξη βίας που στρέφεται εναντίον πολιτών. Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι με τον ρωσικό λαό.
Το πρωί, πριν τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, ο κ. Βενιζέλος παρέστη στην επίσημη τελετή στρατιωτικής υποδοχής του στο μνημείο της Νίκης στη Μόσχα, όπου επιθεώρησε άγημα και παρακολούθησε στρατιωτική παρέλαση.
Ο Ε. Βενιζέλος συναντήθηκε επίσης με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Πάτρουσεφ, ο οποίος έχει τη συνολική ευθύνη του συντονισμού της ρωσικής πολιτικής ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κ.κ. Βενιζέλου και Πάτρουσεφ στο Κρεμλίνο έγινε επισκόπηση των θεμάτων που είχαν συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Ρωσία το Φεβρουάριο. Άρα συζητήθηκαν και θέματα πέραν των εκείνων της αμυντικής συνεργασίας, όπως είναι:
θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος, θέματα που αφορούν την οργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014, ζητήματα της ολυμπιακής ασφάλειας, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας, γενικότερα προβλήματα ασφάλειας μέσα στο νέο διεθνές σύστημα συσχετισμών.
Ο κ. Πατρούσεφ κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας στη διεθνή διάσκεψη που διοργανώνει για την παγκόσμια ασφάλεια η Ρωσική Ομοσπονδία τον Οκτώβριο στο Σότσι, όπου θα γίνει συζήτηση μεγάλων διεθνών θεμάτων (Ιράν, Αφγανιστάν, αντιπυραυλική ασπίδα, κατάσταση στο Πακιστάν, σχέσεις Ρωσίας –ΝΑΤΟ, σχέσεις Ρωσίας –ΕΕ, κατάσταση στην Τσετσενία, Γεωργία, Αμπχαζία, Νότια Οσετία, κλπ.)
Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο ΥΠΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχέσεων κράτους και εκκλησίας. Ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να προσφέρει στον Πατριάρχη αντίτυπο του βιβλίου του για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας που έχει εκδοθεί στα ρωσικά, ενώ ο Πατριάρχης, με ιδιαίτερη χαρά, αναφέρθηκε στην ειρηνική επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην ανταπόδοση της ειρηνικής επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη Μόσχα το Μάιο.
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Σερντιούκοφ, ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε τον σταθμό Λιουμπλιάκνα του μετρό, όπου έγινε η τρομοκρατική επίθεση της Μεγάλης Δευτέρας και κατέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων εκ μέρους του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Τρίτη 30 Μαρτίου 2010
Υποβρύχια και εταιρεία-μυστήριο Αν και εμπορική, συμμετείχε σε συμφωνία για «σύνθετες εργασίες ανακαίνισης» παλαιών πλοίων
Του Τασου Tελλογλου
H θυγατρική εταιρεία των ομίλων Thyssen Krupp και Ferrostaal, MFI, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από την έρευνα της Εισαγγελίας του Μονάχου έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο σε «διακριτικές» (παράνομες) πληρωμές σε ολόκληρο τον κόσμο, έπαιζε, έως και πριν από λίγους μήνες, κρίσιμο ρόλο στην καθημερινή δραστηριότητα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της συνδεδεμένης με αυτά μητρικής τους εταιρείας HDW.
Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή της «Κ» τις τελευταίες μέρες, τον Ιούνιο του 2009 προωθείται συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην MFI, τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την ΗDW, με στόχο «νέα πρότζεκτ» αλλά και «σύνθετες εργασίες ανακαίνισης» παλαιότερων τύπων πολεμικών πλοίων. Η παραγωγή «ειδικών τμημάτων θα γίνεται από την HDW μέσω της MFI…». Για ποιο λόγο χρειάζεται και η MFI, δεν αναλύουν οι συντάκτες του κειμένου της συμφωνίας.
Στελέχη της αγοράς επισήμαιναν στην «Κ» ότι η μεσολάβηση μιας εμπορικής εταιρείας δεν έχει άλλο σκοπό πέραν της υπερτιμολόγησης των προμηθειών αυτών. Ως κύριος εργολάβος του υπουργείου Αμυνας θα εμφανίζονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο βασικός του υπεργολάβος θα είναι η γερμανική εταιρεία και τα Ναυπηγεία οφείλουν να δουλεύουν αποκλειστικά γι' αυτήν. Η συμφωνία έχει ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και -αυτό είναι το πιο περίεργο- ρυθμίζεται από τον ελβετικό νόμο. Επιπλέον, τόπος μιας ενδεχόμενης διαιτησίας ορίζεται η Ζυρίχη - για συμφωνία που αφορά μία γερμανική εταιρεία από το Κίελο, μία βρετανική από το Λονδίνο και μία ελληνική από τον Σκαραμαγκά!
Σύμφωνα με επιστολή της γερμανικής εταιρείας στους υποψήφιους επενδυτές για τα Ναυπηγεία τον Νοέμβριο του 2009, το εσωτερικό χρέος των Ναυπηγείων προς την Thyssen Krupp προσέγγιζε τα 211 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των τόκων έως την 1η Νοεμβρίου 2009. Η γερμανική εταιρεία, που επιθυμούσε να προχωρήσει σε αποεπένδυση, ζητούσε 120 εκατ. αμέσως και 51 εκατ. έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, ενώ ήταν διατεθειμένη να κάνει 40 εκατ. έκπτωση από τον υποψήφιο αγοραστή.
Σύμφωνα με στελέχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το ύψος των ποινών από τις ποινικές ρήτρες προσέγγιζε τα 200 εκατ., αλλά η ελληνική πλευρά δεν επέμενε σε αυτό το σημείο κατά τις διαπραγματεύσεις με την Αμπου Ντάμπι Μαρ. Επίσης, η ελληνική πλευρά, κατά τις ίδιες πηγές, δέχθηκε να πάρει το προβληματικό, λόγω αστάθειας σε ειδικές συνθήκες, υποβρύχιο «Παπανικολής», χωρίς προηγούμενες δοκιμές με βάση την έγκριση του γερμανικού οργανισμού BWB. Συνολικά, μετά τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, θα παραληφθούν 6 υποβρύχια τύπου 214, συνολικού κόστους 2,8 δισ. ευρώ. Η Τουρκία αγόρασε πρόσφατα έξι υποβρύχια, καταβάλλοντας 2,5 δισ. ευρώ και το Πακιστάν 3, κόστους 1 δισ. δολαρίων.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι υπερκοστολογήσεις των «ελληνικών» 214 δεν έχουν σχέση μόνο με το γεγονός ότι για την HDW το υποβρύχιο «Παπανικολής» έφερε πάνω του όλα τα βάρη της ανάπτυξης του πρωτοτύπου. Πρώην στελέχη της Ferrostaal αναφέρουν ότι από τις πληρωμές μέσω της MFI σε μία ελληνική εταιρεία ενός Ελληνα μεσάζοντα, γεννημένου το 1948, «ένα μέρος γύριζε πίσω σε στελέχη της γερμανικής κοινοπραξίας». Τα ίδια στελέχη θεωρούν «χαμηλό ποσοστό το 5%» που μοιάζει να προκύπτει από τις πρώτες ενδείξεις της Εισαγγελίας του Μονάχου για τις παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα.
Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010
Δύο εκρήξεις σε σταθμούς μετρό της Μόσχας με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες
Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010 [ 09:16 ]
Τουλάχιστον 34 άτομα σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί σε δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο μετρό της Μόσχας, ενώ η ρωσική εισαγγελία ανακοίνωσε ήδη ότι πρόκειται για επιθέσεις αυτοκτονίας και ξεκίνησε έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια».
Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 07:56" (06:56 ώρα Ελλάδας), στον σταθμό Λιουμπιάνκα, ενώ η δεύτερη στο σταθμό του Παρκ Κουλτούρι στις 08:38" (07:38 ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την πρώτη έκρηξη στο σταθμό Λιουμπιάνκα σκοτώθηκαν 22 άτομα και τραυματίστηκαν 11, ενώ από την έκρηξη στο Παρκ Κουλτούρι οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 12 και οι τραυματίες στους 15.
Νωρίτερα, η εισαγγελία της Μόσχας είχε ήδη ανακοινώσει ότι ξεκίνησε έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια»: «Ξεκίνησε έρευνα ύστερα από τις δύο εκρήξεις στους σταθμούς Λουμπιάνκα και Παρκ Κουλτούρι του μετρό για τρομοκρατική ενέργεια», ανέφερε συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της εισαγγελίας. Στο σταθμό της Λιουμπιάνκα, δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα έχουν κατακλύσει την περιοχή, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες για την απομάκρυνση των τραυματιών χρησιμοποιούνται ακόμη και ελικόπτερα. Η αστυνομία έχει αποκλείσει τις υπόγειες διαβάσεις, ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες γραμμές του μετρό παραμένουν σε λειτουργία.
Εκρηξη βόμβας χθες το βράδυ με έναν 15χρονο νεκρό και δύο τραυματίες Αφγανούς μετα νάστες
Πατήσια
Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010 [ 08:54 ]
Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 11:00 το βράδυ στα Πατήσια μπροστά από κτίριο της Δημόσιας Διοίκησης στην οδό Ιακωβάτων 61. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μία μητέρα με τα δυό της παιδιά που κατάγοταν από το Αφγανιστάν περνούσαν μπροστά από έναν κάδο σκουπιδιών. Ο 15χρονος νεαρός έψαξε στα σκουπίδια βρήκε ένα σακ βουαγιάζ, το σήκωσε και έγινε η έκρηξη της βόμβας που ήταν μέσα σε αυτό. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο 15χρονος και τραυματίστηκε η αδελφή του και η μητέρα του.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και βρίσκονται εκτός κινδύνου.
Οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την περιοχή σε ακτίνα περίπου 300 μέτρων, ενώ επί τόπου βρίσκονται πυροτεχνουργοί και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στο γραφείο του και ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.
Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη με εκκωφαντικό θόρυβο και στην περιοχή επικράτησε αναστάτωση.
Το κοριτσάκι που τραυματίστηκε είναι ηλικίας δέκα ετών και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Η 45χρονη μητέρα του φέρει επιπόλαια τραύματα.
Αρχικώς πήγε με το κοριτσάκι στο νοσοκομείο Παίδων και στη συνέχεια αφού βεβαιώθηκε ότι το παιδί είναι καλά δέχθηκε να μεταβεί η ίδια στον Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τραύματά της.
Στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» μετέβη ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του κοριτσιού.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζεται η ενδεχόμενη σχέση ενός απειλητικού τηλεφωνήματος που έγινε πολλές ώρες πριν από την έκρηξη, αν και από τα λεγόμενα του άγνωστου που τηλεφώνησε, θεωρείται πιθανόν να ήταν λάθος.
Συγκεκριμένα, ο άγνωστος τηλεφώνησε στις 8.46 χθες το πρωί, στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER» και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αστυνομία, είπε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στην «ΕΒΕΕ» στα Πατήσια και επρόκειτο να εκραγεί σε 6 λεπτά. Η αστυνομία αναζήτησε υπηρεσία με αυτά τα αρχικά, αλλά δεν υπήρχε, ενώ και η έκρηξη δεν έγινε στο χρονικό διάστημα που είχε δώσει ο άγνωστος.
Αντίθετα, η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ έξω από το κτίριο της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων) με τα τραγικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τις πρώτες προφορικές αναφορές της μητέρας του άτυχου 15χρονου, η οποία όμως βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ, το τραγικό συμβάν έγινε όταν η 10χρονη κόρη της που έχει τραυματιστεί, βρήκε δίπλα σε κάδο απορριμμάτων ένα ταξιδιωτικό σάκο και άνοιξε να δει τι περιείχε. Ο γιος της που πλησίασε είδε
ένα ρολόι, το οποίο όπως είπε, ήταν χαλασμένο γι' αυτό θεώρησε ότι ήταν άχρηστο και πήρε τον σάκο να τον πετάξει. Τότε σημειώθηκε η έκρηξη.
Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η αστυνομική έρευνα είναι αν η βόμβα είχε σχέση με το τηλεφώνημα, αλλά απλώς δόθηκε λάθος ο στόχος, γιατί δεν υπήρξε νέα προειδοποίηση, αφού δεν εξερράγη. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάται ότι ίσως να τοποθετήθηκε λίγα λεπτά πριν από την ανεύρεσή του από την οικογένεια των μεταναστών και οι δράστες δεν είχαν προλάβει να ειδοποιήσουν.
Παράλληλα, ερευνώνται όλες οι άλλες εκδοχές. Επίσης, αναμένεται η έρευνα των υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συνδεσμολογία παρουσιάζει ομοιότητες με άλλους που έχουν εκραγεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Χρυσοχοΐδης: Οι δολοφόνοι βρίσκονται απέναντι όλων
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη αμέσως μετά την έκρηξη στο γραφείο του και στη συνέχεια στα Πατήσια, από όπου δήλωσε ότι «αυτοί οι δολοφόνοι μας θεωρούν όλους εχθρούς τους, είτε πρόκειται για αστυνομικό, είτε για μετανάστη, είτε για τον οποιονδήποτε πολίτη, αυτοί οι δολοφόνοι είναι απέναντι στην ελληνική κοινωνία».
«Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία είναι απέναντί τους, γι' αυτό είναι χρέος μας να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να δικαστούν κάθε φορά που πραγματοποιούν τέτοιου είδους ενέργειες» ανέφερε.
«Αυτές οι ενέργεις τους ξεγυμνώνουν και πολύ σύντομα θα τους αποκαλύψουν» κατέληξε.
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κέρκυρας κ. Νικόλαος Δένδιας, σχετικά με την αποψινή ισχυρή έκρηξη στα Πατήσια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η ΝΔ καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση στα Πατήσια, σημειώνοντας: «Η πολλοστή βομβιστική επίθεση τους τελευταίους μήνες, φέρνει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το τεράστιο έλλειμμα δημόσιας ασφάλειας σήμερα στη χώρα μας. Οι τοποθετήσεις ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών, τα συχνότατα επεισόδια με πάσης φύσεως ταραχοποιούς και η μεγάλη έξαρση της εγκληματικότητας, πιστοποιούν το πρόβλημα.»
Κυριακή 28 Μαρτίου 2010
Η απειλή γεωστρατηγικής χρεοκοπίας της Ελλάδας - Ποιοι θέλουν να "σβήσουμε" ως δύναμη και ποιοι όχι
Με γεωπολιτική/γεωστρατηγική «πτώχευση» απειλείται άμεσα η χώρα ως αποτέλεσμα της άθλιας πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης που επιφύλασσε στην Ελλάδα η ελίτ που κατέχει την διαχείρισή της. Η Γιουγκοσλαβία - στην καλύτερη περίπτωση η Βουλγαρία - είναι ορισμένα από τα παραδείγματα χωρών που «έδυσαν» γεωστρατηγικά γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον σχεδιασμό που υπήρχε σε βάρος τους. Από τα οικονομικά προβλήματα μπορείς να ξεφύγεις (ειδικά όταν δεν είναι στον βαθμό που περιγράφονται, τραγικά). Από την "γεωστρατηγική πτώχευση", ποτέ... Πρακτικά ζούμε την «Ώρα Μηδέν» της μεταπολεμικής Ελλάδας: Μία διακριβωμένη συνολική χρεοκοπία του συστήματος, δηλαδή της πολιτικής και οικονομικής ελίτ που κυβερνούσε την χώρα από το 1944 μέχρι σήμερα (με εξαίρεση της επτάχρονη δικτατορία 1967-74), ένα διαρκές πολιτοκοοικονομικό έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας που μας οδηγεί σε καταστάσεις για τις οποίες ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι η προβολή της πατριωτικής συνείδησης του καθενός, η αντίληψη του καθενός μας για τον ρόλο του ως Έλληνα στην Ιστορία.
Όσοι μιλούν για «χρεοκοπία» της χώρας και για απώλεια της εθνικής κυριαρχίας παίζουν, ηθελημένα ή άθελά τους, το παιχνίδι των ξένων συμφερόντων που μοναδικός στόχος τους είναι η εξουδετέρωση της Ελλάδας από το στρατηγικό παίγνιο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην καλύτερη η «βουλγαροποίησή» της, στην χειρότερη η «γιουγκοσλαβοποήσή της»: Η άλλοτε «Πρωσσία των Βαλκανίων», η πανίσχυρη Βουλγαρία της εποχής του Συμφώνου της Βαρσοβίας, σήμερα έχει εξαφανιστεί από τον γεωπολιτικό χάρτη. Ουσιαστικά χωρίς ένοπλες δυνάμεις, με την μισή βιομηχανία από αυτή που είχε πριν από 20 χρόνια, με απώλεια πληθυσμού 30% μέσα σε 20 χρόνια, με το μουσουλμανικό στοιχείο να στηρίζει ή να αποσταθεροποιεί κυβερνήσεις, ανάλογα με τις επιθυμίες της Άγκυρας.
Τα κράτη καμιά φορά προσωρινά χρεοκοπούν οικονομικά. Όχι συνολικά. Χρεωκοπούν όμως μόνιμα γεωστρατηγικά-γεωπολιτικά και αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία. Η Αργεντινή, η Ισλανδία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, ακόμα και η Τουρκία και πολλές άλλες χώρες έχουν χρεωκοπήσει πρακτικά σε οικονομικό επίπεδο. Η σχέση Τουρκίας και ΔΝΤ είναι μόνιμη εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά η χώρα αντί να υποχωρεί έχει ισχυροποιηθεί γεωπολιτικά.
Η Σοβιετική Ένωση χρεοκόπησε όχι σε οικονομικό επίπεδο, αλλά σε γεωστρατηγικό, το ίδιο ακριβώς και η πρώην Γιουγκοσλαβία. Από την οικονομική χρεοκοπία διασώζεσαι, από την γεωστρατηγική, ποτέ! Και η Γερμανία αυτή την στιγμή ακολουθεί έναντι της Ελλάδος συνταγή πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που δίνει το μέτρο των κρίσιμων στιγμών, αλλά και εκδικείται την απληστία της εγχώριας οικονομικής ελίτ, είναι η στάση των ελληνικών τραπεζών απέναντι στο ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ο απόλυτος πανικός!
Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους για την διαμόρφωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα σήμερα, δίνουν αγώνα χαρακωμάτων για να ξεφύγουν από το ΔΝΤ, αλλά φαίνεται ότι είναι μάλλον αργά: Πιθανότατα θα ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να αναλάβει την διοίκηση και τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών, όπως έγινε και στην Ουγγαρία, το μοντέλο χρηματοδότησης της οποίας επιλέγεται για να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά την πολιτική ηγεσία, ουδείς μπορει να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που ανέλαβε τις τύχες της χώρας τον Οκτώβριο έχει πετύχει στην αποστολή της. Αν μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης το μόνο που πετυχαίνει μία κυβέρνηση κράτους-μέλους της ευρωζώνης, είναι να οδηγήσει την χώρα στο ΔΝΤ (έστω και σε «μικτή» λύση με διμερείς συμφωνίες χρηματοδότης με άλλα μέλη της ευρωζώνης), τότε δεν έχει πετύχει την αποστολή της: Όλα δείχνουν ότι το πρώτο μετεκλογικό τρίμηνο της ευφορίας, χάθηκαν όλα.
Αλλά ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή γίνονται τεράστια λάθη: Ο, κατά τεκμήριο σοβαρός, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή του στην κυβέρνηση για τις «βλακείες που λέγονται για πιστόλια πάνω στο τραπέζι και τις φανφάρες περί ΔΝΤ».
Έτσι αναγκάστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου την Παρασκευή να πάρει πίσω όσα έλεγε περί ΔΝΤ, αλλά μάλλον είναι αργά. Γενικά στην ΕΚΤ, κανείς δεν θέλει το ΔΝΤ, για έναν απλό λόγο: Είσοδος του ΔΝΤ στην ευρωζώνη σημαίνει αποτυχία της ευρωζώνης. Αυτό θα πιέσει το ευρώ (κάτι που επιθυμεί διακαώς η Γερμανία άσχετα με τις δημόσιες δηλώσεις Μέρκελ, Σόϊμπλε κλπ).
Κι εδώ αρχίζει το γεωπολιτικό παιχνίδι: Η Γερμανία σύρει την Ευρώπη σε μία συμπεριφορά έναντι της Ελλάδος, όπως έπραξε και το 1990-1991 με την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η Γαλλία, όπως και τότε διαφωνεί, αλλά δεν μπορεί να επιβάλλει την θέση της. Η Ρωσία είναι κάθετα αντίθετη στην πίεση που ασκείται στην Ελλάδα. Ανησυχεί ότι η αποδυνάμωση της Ελλάδας θα ισχυροποιήσει την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά και σε άλλες περιοχές ρωσικού ενδιαφέροντος.
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν χωρίς να έχουν συγκεκριμένη στρατηγική. Το πλήγμα που δέχθηκαν οι ΗΠΑ με την οικονομική κρίση του 2008-2009 είναι τόσο βαρύ που το «θηρίο» ακόμα δεν έχει σταθεί στα πόδια του. Σε άλλες εποχές το «Ζήτω η Ελλάς» που ανέκραξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα θα είχε σεισμικά, θετικά, αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Τώρα ακούστηκε περισσότερο σαν γραφική κορώνα Ελληνοαμερικανού συνταξιούχου γερουσιαστή σε συγκέντρωση επαρχιωτών ομογενών.
Σε σύσκεψη που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου στην Μόσχα, εν αναμονή της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, συζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο η πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ελλάδος, αλλά και συνολικά στην περιοχή αυτή. Υπήρξαν τεκμηριωμένες εκτιμήσεις ότι «Η Ελλάδα καταρρέει» και όταν λέμε «καταρρέει» δεν εννοούσαν οικονομικά, αλλά γεωστρατηγικά. Αυτές οι εκτιμήσεις ακολουθήθηκαν από σενάρια όπως η απόκτηση του ελέγχου του Α.Αιγαίου από την Τουρκία και η γεωστρατηγική εξουδετέρωση της Ελλάδας. Η απόκτηση του ελέγχου του Α.Αιγαίου από την Τουρκία θα σήμαινε ότι «Ο έλεγχος των Στενών από την Άγκυρα θα επεκταθεί μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο».
Οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις ήταν αρκετές για να καμφθούν οι αντιρρήσεις εκείνων των κύκλων της Μόσχας που ήθελαν το «πάγωμα» των ελληνορωσικων σχέσεων με αφορμή της αναβλητική συμεριφορά των δύο τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα των αγωγών και της διακρατικής συμφωνίας για τα BMP-3HEL.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ισχυροί κύκλοι στη Μόσχα που ευνοούν αρνητικές συμπεριφορές προς την Ελλάδα θεωρώντας την χώρα «αδύναμο κρίκο». Η ρωσική πολιτική σχολή είναι καθαρά «ψυχρή» και πραγματιστική σε αντίθεση π.χ. με την αμερικανική που πολλές φορές κατά την ιστορική διαδρομή αποδείχθηκε ότι επηρεαζόταν από «συναισθηματικούς» παράγοντες.
Αποκαλύπτουμε ότι τέθηκε στις αρχές Μαρτίου ακόμα και θέμα ματαίωσης από ρωσικής πλευράς της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Μόσχα στις 29-31/03/2010, λόγω «μη ικανοποιητικής εξέλιξης βάσει των υποσχέσεων που δόθηκαν για το πρόγραμμα του BMP-3HEL» του οποίου η διαπραγμάτευση κοντεύει να κλείσει τριετία!
Με προσωπική απόφαση του Β.Πούτιν η επίσκεψη τελικά θα πραγματοποιηθεί, όπως και με προσωπική του απόφαση εκδόθηκε η πρωτοφανής ανακοίνωση της Παρασκευής που χαρακτηρίζεται η Ελλάδα «Βασικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Ρωσίας». Στην Μόσχα κρίθηκε ότι θα έπρεπε άμεσα να υπάρξει ένα αντίβαρο στην γερμανική στάση που απειλεί και στην περίπτωση της Ελλάδας τα πάγια συμφέροντα της Ρωσίας, όπως συνέβη το 1991 και με την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Οι Ρώσοι δεν είναι αρνητικοί για το ΔΝΤ, για τον λόγο ότι το χρηματοδοτούν και έχουν ισχυρό λόγο στις αποφάσεις του.
Την ίδια θέση με αυτή της Ρωσίας έχει και η Γαλλία. Για την κυβέρνηση Σαρκοζί Ελλάδα και Κύπρος είναι τα μοναδικά αναχώματα σε μία Τουρκία που εκτινάσσεται σαν ελαττήριο.
Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, κατά έναν παράξενο τρόπο, μία χώρα με την οποία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δεν είχαμε ούτε διπλωματικές σχέσεις, λόγω μιάς "ανίερης" "συμπαράταξης" συντηρητικών νεοορθόδοξων κύκλων και αριστεράς, αυτή η χώρα, το Ισραήλ, σε αυτή την στιγμή του μείζονος γεωστρατηγικού κινδύνου για την Ελλάδα, έχει συμπήξει μία στενή συμμαχία με την Αθήνα. Για λόγους καθαρού κρατικού συμφέροντος του, το Τελ Αβίβ, στηρίζει την Ελλάδα με διάφορους τρόπους...
Το ζήτημα λοιπόν είναι κατά πόσον η χώρα μέσα σε κλίμα οικονομικής χρεοκοπίας θα μπορέσει να αποφύγει την γεωστρατηγική χρεοκοπία. Από τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο τον τελευταίο μήνα, φαίνεται ότι η Άγκυρα εκτιμά ότι τώρα είναι η ώρα να προωθήσει τις επιδιώξεις της.
Εντελώς ψυχρά, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή από το 1974 και μετά για την Τουρκία από την σημερινή. Απλώς περιμένουν τα χειροτερεύσουν τα πράγματα. Για την ώρα η ελληνική στρατιωτική ισχύς δεν τους επιτρέπει να έχουν την «σιγουριά» που θα ήθελαν στην επίτευξη των στόχων τους. Θα περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία...
Θα τους την δώσουμε;
Τμήμα αναλύσεων defenenet.gr
Όσοι μιλούν για «χρεοκοπία» της χώρας και για απώλεια της εθνικής κυριαρχίας παίζουν, ηθελημένα ή άθελά τους, το παιχνίδι των ξένων συμφερόντων που μοναδικός στόχος τους είναι η εξουδετέρωση της Ελλάδας από το στρατηγικό παίγνιο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην καλύτερη η «βουλγαροποίησή» της, στην χειρότερη η «γιουγκοσλαβοποήσή της»: Η άλλοτε «Πρωσσία των Βαλκανίων», η πανίσχυρη Βουλγαρία της εποχής του Συμφώνου της Βαρσοβίας, σήμερα έχει εξαφανιστεί από τον γεωπολιτικό χάρτη. Ουσιαστικά χωρίς ένοπλες δυνάμεις, με την μισή βιομηχανία από αυτή που είχε πριν από 20 χρόνια, με απώλεια πληθυσμού 30% μέσα σε 20 χρόνια, με το μουσουλμανικό στοιχείο να στηρίζει ή να αποσταθεροποιεί κυβερνήσεις, ανάλογα με τις επιθυμίες της Άγκυρας.
Τα κράτη καμιά φορά προσωρινά χρεοκοπούν οικονομικά. Όχι συνολικά. Χρεωκοπούν όμως μόνιμα γεωστρατηγικά-γεωπολιτικά και αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία. Η Αργεντινή, η Ισλανδία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, ακόμα και η Τουρκία και πολλές άλλες χώρες έχουν χρεωκοπήσει πρακτικά σε οικονομικό επίπεδο. Η σχέση Τουρκίας και ΔΝΤ είναι μόνιμη εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά η χώρα αντί να υποχωρεί έχει ισχυροποιηθεί γεωπολιτικά.
Η Σοβιετική Ένωση χρεοκόπησε όχι σε οικονομικό επίπεδο, αλλά σε γεωστρατηγικό, το ίδιο ακριβώς και η πρώην Γιουγκοσλαβία. Από την οικονομική χρεοκοπία διασώζεσαι, από την γεωστρατηγική, ποτέ! Και η Γερμανία αυτή την στιγμή ακολουθεί έναντι της Ελλάδος συνταγή πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που δίνει το μέτρο των κρίσιμων στιγμών, αλλά και εκδικείται την απληστία της εγχώριας οικονομικής ελίτ, είναι η στάση των ελληνικών τραπεζών απέναντι στο ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ο απόλυτος πανικός!
Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους για την διαμόρφωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα σήμερα, δίνουν αγώνα χαρακωμάτων για να ξεφύγουν από το ΔΝΤ, αλλά φαίνεται ότι είναι μάλλον αργά: Πιθανότατα θα ζητηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να αναλάβει την διοίκηση και τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών, όπως έγινε και στην Ουγγαρία, το μοντέλο χρηματοδότησης της οποίας επιλέγεται για να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά την πολιτική ηγεσία, ουδείς μπορει να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που ανέλαβε τις τύχες της χώρας τον Οκτώβριο έχει πετύχει στην αποστολή της. Αν μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης το μόνο που πετυχαίνει μία κυβέρνηση κράτους-μέλους της ευρωζώνης, είναι να οδηγήσει την χώρα στο ΔΝΤ (έστω και σε «μικτή» λύση με διμερείς συμφωνίες χρηματοδότης με άλλα μέλη της ευρωζώνης), τότε δεν έχει πετύχει την αποστολή της: Όλα δείχνουν ότι το πρώτο μετεκλογικό τρίμηνο της ευφορίας, χάθηκαν όλα.
Αλλά ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή γίνονται τεράστια λάθη: Ο, κατά τεκμήριο σοβαρός, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή του στην κυβέρνηση για τις «βλακείες που λέγονται για πιστόλια πάνω στο τραπέζι και τις φανφάρες περί ΔΝΤ».
Έτσι αναγκάστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου την Παρασκευή να πάρει πίσω όσα έλεγε περί ΔΝΤ, αλλά μάλλον είναι αργά. Γενικά στην ΕΚΤ, κανείς δεν θέλει το ΔΝΤ, για έναν απλό λόγο: Είσοδος του ΔΝΤ στην ευρωζώνη σημαίνει αποτυχία της ευρωζώνης. Αυτό θα πιέσει το ευρώ (κάτι που επιθυμεί διακαώς η Γερμανία άσχετα με τις δημόσιες δηλώσεις Μέρκελ, Σόϊμπλε κλπ).
Κι εδώ αρχίζει το γεωπολιτικό παιχνίδι: Η Γερμανία σύρει την Ευρώπη σε μία συμπεριφορά έναντι της Ελλάδος, όπως έπραξε και το 1990-1991 με την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η Γαλλία, όπως και τότε διαφωνεί, αλλά δεν μπορεί να επιβάλλει την θέση της. Η Ρωσία είναι κάθετα αντίθετη στην πίεση που ασκείται στην Ελλάδα. Ανησυχεί ότι η αποδυνάμωση της Ελλάδας θα ισχυροποιήσει την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά και σε άλλες περιοχές ρωσικού ενδιαφέροντος.
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν χωρίς να έχουν συγκεκριμένη στρατηγική. Το πλήγμα που δέχθηκαν οι ΗΠΑ με την οικονομική κρίση του 2008-2009 είναι τόσο βαρύ που το «θηρίο» ακόμα δεν έχει σταθεί στα πόδια του. Σε άλλες εποχές το «Ζήτω η Ελλάς» που ανέκραξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα θα είχε σεισμικά, θετικά, αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Τώρα ακούστηκε περισσότερο σαν γραφική κορώνα Ελληνοαμερικανού συνταξιούχου γερουσιαστή σε συγκέντρωση επαρχιωτών ομογενών.
Σε σύσκεψη που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου στην Μόσχα, εν αναμονή της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, συζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο η πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ελλάδος, αλλά και συνολικά στην περιοχή αυτή. Υπήρξαν τεκμηριωμένες εκτιμήσεις ότι «Η Ελλάδα καταρρέει» και όταν λέμε «καταρρέει» δεν εννοούσαν οικονομικά, αλλά γεωστρατηγικά. Αυτές οι εκτιμήσεις ακολουθήθηκαν από σενάρια όπως η απόκτηση του ελέγχου του Α.Αιγαίου από την Τουρκία και η γεωστρατηγική εξουδετέρωση της Ελλάδας. Η απόκτηση του ελέγχου του Α.Αιγαίου από την Τουρκία θα σήμαινε ότι «Ο έλεγχος των Στενών από την Άγκυρα θα επεκταθεί μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο».
Οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις ήταν αρκετές για να καμφθούν οι αντιρρήσεις εκείνων των κύκλων της Μόσχας που ήθελαν το «πάγωμα» των ελληνορωσικων σχέσεων με αφορμή της αναβλητική συμεριφορά των δύο τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα των αγωγών και της διακρατικής συμφωνίας για τα BMP-3HEL.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ισχυροί κύκλοι στη Μόσχα που ευνοούν αρνητικές συμπεριφορές προς την Ελλάδα θεωρώντας την χώρα «αδύναμο κρίκο». Η ρωσική πολιτική σχολή είναι καθαρά «ψυχρή» και πραγματιστική σε αντίθεση π.χ. με την αμερικανική που πολλές φορές κατά την ιστορική διαδρομή αποδείχθηκε ότι επηρεαζόταν από «συναισθηματικούς» παράγοντες.
Αποκαλύπτουμε ότι τέθηκε στις αρχές Μαρτίου ακόμα και θέμα ματαίωσης από ρωσικής πλευράς της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Μόσχα στις 29-31/03/2010, λόγω «μη ικανοποιητικής εξέλιξης βάσει των υποσχέσεων που δόθηκαν για το πρόγραμμα του BMP-3HEL» του οποίου η διαπραγμάτευση κοντεύει να κλείσει τριετία!
Με προσωπική απόφαση του Β.Πούτιν η επίσκεψη τελικά θα πραγματοποιηθεί, όπως και με προσωπική του απόφαση εκδόθηκε η πρωτοφανής ανακοίνωση της Παρασκευής που χαρακτηρίζεται η Ελλάδα «Βασικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Ρωσίας». Στην Μόσχα κρίθηκε ότι θα έπρεπε άμεσα να υπάρξει ένα αντίβαρο στην γερμανική στάση που απειλεί και στην περίπτωση της Ελλάδας τα πάγια συμφέροντα της Ρωσίας, όπως συνέβη το 1991 και με την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Οι Ρώσοι δεν είναι αρνητικοί για το ΔΝΤ, για τον λόγο ότι το χρηματοδοτούν και έχουν ισχυρό λόγο στις αποφάσεις του.
Την ίδια θέση με αυτή της Ρωσίας έχει και η Γαλλία. Για την κυβέρνηση Σαρκοζί Ελλάδα και Κύπρος είναι τα μοναδικά αναχώματα σε μία Τουρκία που εκτινάσσεται σαν ελαττήριο.
Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, κατά έναν παράξενο τρόπο, μία χώρα με την οποία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δεν είχαμε ούτε διπλωματικές σχέσεις, λόγω μιάς "ανίερης" "συμπαράταξης" συντηρητικών νεοορθόδοξων κύκλων και αριστεράς, αυτή η χώρα, το Ισραήλ, σε αυτή την στιγμή του μείζονος γεωστρατηγικού κινδύνου για την Ελλάδα, έχει συμπήξει μία στενή συμμαχία με την Αθήνα. Για λόγους καθαρού κρατικού συμφέροντος του, το Τελ Αβίβ, στηρίζει την Ελλάδα με διάφορους τρόπους...
Το ζήτημα λοιπόν είναι κατά πόσον η χώρα μέσα σε κλίμα οικονομικής χρεοκοπίας θα μπορέσει να αποφύγει την γεωστρατηγική χρεοκοπία. Από τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο τον τελευταίο μήνα, φαίνεται ότι η Άγκυρα εκτιμά ότι τώρα είναι η ώρα να προωθήσει τις επιδιώξεις της.
Εντελώς ψυχρά, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή από το 1974 και μετά για την Τουρκία από την σημερινή. Απλώς περιμένουν τα χειροτερεύσουν τα πράγματα. Για την ώρα η ελληνική στρατιωτική ισχύς δεν τους επιτρέπει να έχουν την «σιγουριά» που θα ήθελαν στην επίτευξη των στόχων τους. Θα περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία...
Θα τους την δώσουμε;
Τμήμα αναλύσεων defenenet.gr
Σημαντικές αλλαγές στα μειονοτικά σχολεία της Τουρκίας
Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή στις υπηρεσιακές υποθέσεις των μειονοτικών σχολείων στην Τουρκία που περιλαμβάνει εγκύκλιος του τουρκικού υπουργείου Παιδείας, με την οποία περιορίζονται αισθητά οι εξουσίες του Τούρκου υποδιευθυντή στα σχολεία αυτά, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε περισσότερες υπηρεσιακές εξουσίες σε σχέση με τον - μειονοτικό - διευθυντή της κάθε σχολής.
Με εγκύκλιό του που φέρει την ημερομηνία 24 Μαρτίου 2010, η διεύθυνση ιδιωτικών σχολών του τουρκικού υπουργείου Παιδείας αλλάζει το τμήμα εκείνο της «οδηγίας περί υπηρεσιακών και πειθαρχικών ζητημάτων» των συγκεκριμένων μειονοτικών σχολείων. Με βάση την οδηγία αυτή, μέχρι σήμερα ο υπ' αριθμόν 1 υπηρεσιακός προϊστάμενος ήταν ο υποδιευθυντής, όπως επίσης ήταν υπηρεσιακός προϊστάμενος των τουρκικής καταγωγής εκπαιδευτικών τουρκικών μαθημάτων αλλά και των μειονοτικών εκπαιδευτικών.
Με τη νέα ρύθμιση, άμεσος υπηρεσιακός προϊστάμενος του Τούρκου υποδιευθυντή έγινε ο μειονοτικός διευθυντής, ο οποίος έγινε δεύτερος στη σειρά υπηρεσιακός προϊστάμενος των τουρκικής καταγωγής εκπαιδευτικών, κατάσταση η οποία δεν υπήρχε στο προηγούμενο καθεστώς. Τέλος ο μειονοτικός διευθυντής έγινε πρώτος στη σειρά προϊστάμενος των μειονοτικών εκπαιδευτικών, ενώ ο υποδιευθυντής ορίστηκε δεύτερος. Ο θεσμός όμως του Τούρκου υποδιευθυντή παραμένει.
Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε επιστολή που είχε επιδώσει στον Τούρκο υπουργό παιδείας Χουσεΐν Τσελίκ στις 30 Οκτωβρίου 2003 σχετικά με τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, είχε αναφερθεί και στα προβλήματα που προκαλεί ο εν λόγω θεσμός.
Ο διορισμός Τούρκου υποδιευθυντή στα (ελληνικά, αρμενικά και εβραϊκά) μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη είχε θεσμοθετηθεί το 1937, για να καταργηθεί το 1949 και να επανέλθει το 1962 με σχετικές εγκυκλίους της διεύθυνσης ιδιωτικών σχολών.
Ισραηλινός αποκλεισμός της Δυτικής Όχθης
Ο ισραηλινός στρατός έκλαβε εντολή να αποκλείσει την κατεχόμενη Δυτική Οχθη ως τις 6 Απριλίου «για λόγους ασφαλείας» λόγω της εορτής του Πάσχα.
Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ. Ο αποκλεισμός θα ισχύσει από τα μεσάνυκτα σήμερα, τοπική ώρα, ως τα μεσάνυκτα της 6ης Απριλίου.
Στη διάρκεια του αποκλεισμού αυτού, θα απαγορεύονται αυστηρά οι μετακινήσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος, με εξαίρεση γιατρούς, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, κληρικούς, δημοσιογράφους και για τους 500 φοιτητές και καθηγητές της Δυτικής Οχθης.
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν πάγωμα εποικιστικής δραστηριότητας
Οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ όσον δεν παγώνει πλήρως η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Σύρτη της Λιβύης.
«Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων απαιτεί το πλήρες πάγωμα των ισραηλινών εποικιστικών δραστηριοτήτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ», τονίζουν στο ανακοινωθέν τους οι άραβες ηγέτες και υπογραμμίζουν την ανάγκη για ένα χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων στην περίπτωση που αυτές επαναληφθούν.
Μέρκελ: Πιέσεις στην Τουρκία για τους μετανάστες
Πιέσεις στην Άγκυρα θα ασκήσει η Μέρκελ για να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των Τούρκων μεταναστών στη γερμανική κοινωνία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται αύριο, Μ. Δευτέρα, στην Τουρκία θα πιέσει την Άγκυρα να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των Τούρκων μεταναστών στη γερμανική κοινωνία.
Η Μέρκελ, στόχος της οποίας είναι οι Τούρκοι μετανάστες να διδαχθούν τη γερμανική γλώσσα, ώστε να τη μιλούν άπταιστα, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στην επίσημη ιστοσελίδα της σήμερα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πρόσφατα ότι οι Τούρκοι μετανάστες χρειάζονται τουρκόφωνα σχολεία.
«Συζητούμε συχνά για την ενσωμάτωση των ανδρών και των γυναικών από την Τουρκία που ζουν ανάμεσά μας, αλλά επίσης και των νέων ανθρώπων. Λέμε σαφώς ότι δεν εννοούμε ότι θέλουμε να απαρνηθούν τις ρίζες τους. Αυτό που θέλουμε είναι αυτοί που ζουν ανάμεσά μας επί γενιές να ενσωματωθούν στη χώρα αυτή δηλαδή να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή. Να έχουν επαγγελματική ζωή και οικογενειακή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουν τη γερμανική γλώσσα και να σέβονται τους γερμανικούς νόμους», τόνισε.
Στην Άγκυρα, η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερνογάν και με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ θα επισκεφτεί και την Κωνσταντινούπολη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται αύριο, Μ. Δευτέρα, στην Τουρκία θα πιέσει την Άγκυρα να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των Τούρκων μεταναστών στη γερμανική κοινωνία.
Η Μέρκελ, στόχος της οποίας είναι οι Τούρκοι μετανάστες να διδαχθούν τη γερμανική γλώσσα, ώστε να τη μιλούν άπταιστα, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στην επίσημη ιστοσελίδα της σήμερα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πρόσφατα ότι οι Τούρκοι μετανάστες χρειάζονται τουρκόφωνα σχολεία.
«Συζητούμε συχνά για την ενσωμάτωση των ανδρών και των γυναικών από την Τουρκία που ζουν ανάμεσά μας, αλλά επίσης και των νέων ανθρώπων. Λέμε σαφώς ότι δεν εννοούμε ότι θέλουμε να απαρνηθούν τις ρίζες τους. Αυτό που θέλουμε είναι αυτοί που ζουν ανάμεσά μας επί γενιές να ενσωματωθούν στη χώρα αυτή δηλαδή να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή. Να έχουν επαγγελματική ζωή και οικογενειακή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουν τη γερμανική γλώσσα και να σέβονται τους γερμανικούς νόμους», τόνισε.
Στην Άγκυρα, η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερνογάν και με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ θα επισκεφτεί και την Κωνσταντινούπολη.
Σάββατο 27 Μαρτίου 2010
Επιχείρηση-αστραπή ισραηλινών τανκ στη Λωρίδα της Γάζας
Γάζα - Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 [ 13:40 ]
Ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή τους στη διάρκεια σύντομης εισβολή που πραγματοποίησαν ισραηλινά άρματα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας, την επομένη της ανταλλαγής πυρών με Παλαιστινίους που οδήγησε στο θάνατο των δύο Ισραηλινών στρατιωτών.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ισραηλινά τανκ και εκσκαπτικά μηχανήματα προέλασαν έως τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς πριν αποσυρθούν. Πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για βολές από το ισραηλινό ναυτικό κατά μήκος της ακτογραμμής στη Γάζα.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά το θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Παλαιστίνιους κοντά στο φράκτη ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ήταν η πρώτη φορά που Ισραηλινοί στρατιώτες χάνουν τη ζωή του στη Γάζα μετά τη μεγάλη επίθεση των 22 ημερών στην περιοχή, ένα και πλέον χρόνο πριν.
Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, την Παρασκευή, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Ισραηλινό διοικητή της νότιας περιοχής του Ισραήλ, στρατηγό Γιοάβ Γκαλάν.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το επεισόδιο ξεκίνησε όταν Ισραηλινοί στρατιώτες πέρασαν προς την πλευρά της Γάζας όταν εντόπισαν αντάρτες να τοποθετούν εκρηκτικά κατά μήκος των συνόρων.
Πληροφορίες που μεταδίδει το BBC από την πλευρά της Γάζας αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου Παλαιστίνιοι επιχείρησαν να συλλάβουν ως αιχμάλωτο ένα Ισραηλινό στρατιώτη.
Μετά το θάνατο των στρατιωτών, δεν είναι λίγοι στη Λωρίδα της Γάζας που φοβούνται τα αντίποινα της ισραηλινής πλευράς, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.
Το πρωί του Σαββάτου Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν ρουκέτα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή υλικές ζημίες.
* Οι αραβικές χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να καταλήξει σε πλήρη αποτυχία η ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία και να προετοιμάσουν εναλλακτικές λύσεις, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα στη σύνοδο του Συνδέσμου στη Σύρτη της Λιβύης. «H κατάσταση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή» πρόσθεσε
Τελικά είμαστε άρρωστοι. Καταφύγαμε στο ΔΝΤ και πανηγυρίζουμε
Tελικά δε μπορεί παρά να είμαστε βαριά άρρωστοι. Τόσο η πολιτική ηγεσία της χώρας, όσο και τα ΜΜΕ αλλά και πολλοί "τυφλοί" πολίτες αυτής της χώρας.
Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε ένα τραγικό χωρίς ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ αποτέλεσμα για την Ελλάδα.
Οι ξένοι ηγέτες ανακοίνωσαν ΕΡΗΜΗΝ του Έλληνα πρωθυπουργού το σχέδιο "σωτηρίας" της χώρας, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου περίμενε να ανακοινώσουν πρώτα οι ξένοι τις αποφάσεις τους και κατόπιν να του τις δώσουν για να μπορέσει να διαβάσει ένα "πανηγυρικό" μήνυμα προς τους Έλληνες .
Πήγαμε στις Βρυξέλλες διατυμπανίζοντας ότι δεν θα έχουμε εμπλοκή του ΔΝΤ στην υπόθεση της Ελλάδας.
Πήγαμε στις Βρυξέλλες διατυμπανίζοντας ότι θα "αναγκάσουμε" την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της.
Το πετύχαμε;
Εμπλοκή του ΔΝΤ και μία ΕΕ που συζητούσε το σχέδιο σωτηρία μας χωρίς την παρουσία μας.
Οι έλληνες αξιωματούχοι......βρίσκονταν στα δωμάτιά τους και περίμεναν τους Ευρωπαίους να τους δώσουν το κείμενο των αποφάσεών τους για να το μελετήσουν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργούς με την αβάντα των σιχαμερών ΜΜΕ προσπάθησε να μας πείσει ότι είχε μία μεγάλη διπλωματική επιτυχία.
Για ποιο πράγμα;
Μήπως για το ότι από εδώ και πέρα κουμάντο στη χώρα θα κάνει το ΔΝΤ και η ΕΕ;
Μήπως γιατί καταντήσαμε επί πρωθυπουργίας παρίες της Ευρώπης και κλοτσοσκούφι των διεθνών αγορών;
Μήπως γιατί απολέσαμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να αποφασίζουμε για τη χώρα μας;
Όσο και αν προσπαθούν να μας παρουσιάσουν την νύχτα μέρα, το αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ και της εμπλοκής του ΔΝΤ θα τα δούμε σύντομα μπροστά μας και θα τα νιώσουμε στην τσέπη μας με τον πιο σκληρό τρόπο.
Το αποτέλεσμα της ανικανότητας της κυβέρνησης να εμπνεύσει τον ελάχιστο σεβασμό σε διεθνές επίπεδο θα το γνωρίσουμε με τον πιο σκληρό και εθνικά επιζήμιο τρόπο.
Ότι και να πούμε σήμερα, δεν έχει κανένα νόημα.
Οι μαμαλούκοι που πανηγυρίζουν θα καταλάβουν πολύ γρήγορα το αποτέλεσμα της πολιτικής της πράσινης λαίλαπας.
Τα χειρότερα έρχονται...
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010
Δεν τα βρήκαν Νετανιάχου και Ομπάμα
Ακαρπη απέβη η συνάντησή τους για τους ισραηλινούς εποικισμούς
AP, Reuters
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Λευκού Οίκου και ισραηλινής κυβέρνησης όσον αφορά το ζήτημα της εποικιστικής δραστηριότητας στην ανατολική Ιερουσαλήμ και κατ’ επέκταση αυτό της προώθησης των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να κατέληξε σε νέα αδιέξοδα, με την αμερικανική πλευρά να διαρρέει ότι δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις προτάσεις του πρώτου στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των πρόσφατων εντάσεων στις σχέσεις των δύο συμμάχων. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ έριξε εκ νέου λάδι στη φωτιά, ανακινώντας την έγκριση σχεδίου για τη μετατροπή πρώην ξενοδοχείου της ανατολικής Ιερουσαλήμ σε πολυκατοικία για Εβραίους εποίκους. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Τελ Αβίβ κλονίστηκαν προ δύο εβδομάδων με αφορμή την αδειοδότηση σχεδίου ανέγερσης 1.600 κατοικιών για Εβραίους εποίκους σε συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Μπορεί ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ, Νιρ Τσεφέτζ, να δήλωνε ότι η προχθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση των κ. Νετανιάχου και Ομπάμα στον Λεύκο Οίκο να διεξήχθη σε καλό κλίμα, πλην όμως διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο περί κλίματος εκνευρισμού στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χάαρετς», οι δύο άνδρες συναντήθηκαν δύο φορές αργά το βράδυ της Τρίτης. Οταν ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση, η οποία είχε διάρκεια ενενήντα λεπτών, ο κ. Ομπάμα φέρεται να αποχώρησε από το Οβάλ Γραφείο, ενώ ο κ. Νετανιάχου κατευθύνθηκε στην αίθουσα Ρούζβελτ, συνοδευόμενος από τους συμβούλους του. Μία ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής πλευράς και οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για μισή, επιπλέον, ώρα. Επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους, η «Χάαρετς» αναφέρει ότι τόσο η κ. Κλίντον όσο και ο κ. Ομπάμα χρησιμοποίησαν «σκληρή γλώσσα» προκειμένου να καταστήσουν σαφές στον κ. Νετανιάχου ότι θα απαιτηθούν «σαφώς περισσότερες κινήσεις καλής θέλησης για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - Ισραήλ». Αμερικανικές πηγές, από την πλευρά τους, υποστήριζαν ότι ο κ. Νετανιάχου παρέδωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ επιστολή στην οποία αναφέρονταν όλες οι κινήσεις καλής θέλησης που προτίθεται να κάνει στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεων και της οικοδόμησης θετικού κλίματος εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις ισραηλινές προτάσεις. Ενδεικτικό της δυσφορίας της Ουάσιγκτον θεωρείται το γεγονός ότι επισήμως ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε δίχως την παρουσία δημοσιογράφων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων που προωθεί ο Λευκός Οίκος παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη. Ηδη χθες ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάεμπ Ερεκάτ, υποστήριξε ότι «ο κ. Νετανιάχου κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ των εποικισμών και της ειρήνης και επέλεξε τους εποικισμούς».
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
Άρχισαν οι απελάσεις για το Ντουμπάιγκεϊτ
Στα ύψη ανέβηκε η προεκλογική θερμοκρασία στη Βρετανία μετά τη διαγραφή τεσσάρων βουλευτών των Εργατικών- οι τρεις είναι πρώην υπουργοί- που «συνελήφθησαν» να πωλούν υπηρεσίες σε λομπίστες. Ένταση όμως δεν επικρατεί μόνο στην εσωτερική πολιτική σκηνή εφόσον η Βρετανία άνοιξε χθες μέτωπο και με το Ισραήλ, απελαύνοντας Ισραηλινό διπλωμάτη.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως το CΝΝ διέκοψε τη μετάδοση της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν από την ιστορική υπογραφή του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της υγείας, προκειμένου να μεταδώσει την ομιλία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο Μίλιμπαντ δεν αποκάλυψε το όνομα του πρώτου Ισραηλινού διπλωμάτη που απελαύνει η Βρετανία εδώ και 20 χρόνια- πληροφορίες θέλουν να είναι ο σταθμάρχης της Μοσάντ στο Λονδίνο- επιβεβαίωσε όμως τον λόγο της απέλασης. Βάσει της έρευνας των βρετανικών αρχών, «υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε πως το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο», όπως είπε, για τα 12 κλωνοποιημένα βρετανικά διαβατήρια που χρησιμοποιήθηκαν (μαζί με 15 άλλα, ευρωπαϊκά και αυστραλιανά) στην κινηματογραφική δολοφονία του διοικητή της Χαμάς Μαχμούντ αλ-Μαμπούχ τον Ιανουάριο στο Ντουμπάι. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι πλέον η Βρετανία συνδέει επισήμως το Ισραήλ, και δη την Μοσάντ, με τη δολοφονία του αλ-Μαμπούχ.
Προσβλητική υπόθεση
Όπως επισήμανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, τα επίμαχα διαβατήρια κλωνοποιήθηκαν ενόσω οι κάτοχοί τους- άνθρωποι με διπλή βρετανοϊσραηλινή υπηκοότητα οι περισσότεροι - περνούσαν τους συνοριακούς ελέγχους κατευθυνόμενοι προς το Ισραήλ. Οι «απαράδεκτες» ισραηλινές ενέργειες έθεσαν Βρετανούς υπηκόους σε κίνδυνο και το γεγονός πως το Ισραήλ είναι μακροχρόνιος εταίρος «καθιστά ακόμα πιο προσβλητική» αυτή την υπόθεση. Μέσω του πρεσβευτή του, το Ισραήλ δήλωσε απογοητευμένο από τη βρετανική απόφαση, επαναβεβαίωσε εν τούτοις τη δέσμευσή του σε μια σχέση «αμοιβαίας σημασίας». Το Ισραήλ παραμένει πιστό στην πολιτική της αμφισημίας και σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του αλ-Μαμπούχ, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει. Η υπόθεση όμως επιβαρύνει τις σχέσεις του με την Ευρώπη- έρευνες για τη χρήση πλαστών διαβατηρίων τους στο Ντουμπάι διεξάγουν τόσο η Γαλλία όσο και η Ιρλανδία- σε μια περίοδο κατά την οποία η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Νετανιάχου όσον αφορά την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα τον έχει φέρει σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ουάσιγκτον.
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Τουρκο-αλβανική στρατιωτική συνεργασία : Πρόκληση για την Ελληνική ασφάλεια
Οι εθνικοί ανταγωνισμοί, οξυνόμενοι από την έλλειψη αρχιτεκτονική ασφαλείας , τα έντονα εθνοτικά προβλήματα και τις δημογραφικές ανισορροπίες, δημιουργούν το ίδιο γνώριμο σκηνικό έντασης που χαρακτηρίζει την περιοχή εδώ και αιώνες.
Η Τουρκία, στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της για ηγεμονική παρουσία στην περιοχή, επιδιώκει τη στρατηγική επιρροή επί των χωρών αυτών, ιδίως με την Αλβανία, και μάλλον πιο συγκυριακά με τα Σκόπια, αφού και ιστορικά θεωρεί το χώρο δικό της πεδίο δράσεως, και θεωρεί ότι η επιρροή σε Αλβανία-Σκόπια-Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό μοχλό πιέσεως στον μέχρι πρότινος στρατηγικό της αντίπαλο, τηνΕλλάδα.
Η τουρκική αυτή προσπάθεια ,με την οποία θα ασχοληθούμε σήμερα είναι πολυεπίπεδη και μεθοδική. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 η οικονομική και πολιτική καχεξία του αλβανικού κράτους, καθώς και η ανάγκη του για ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς, προσέφερε στην Τουρκία μια μοναδική ευκαιρία παρέμβασης στην περιοχή, βοηθώντας μεσοπρόθεσμα στην ανάπτυξη ενός νέου παράγοντα, εχθρικού προς την Ελλάδα (του αλβανικού) και τη στρατηγική του σύζευξη μαζί του..Με απλά λόγια: οι Τούρκοι θέλουν τους δικούς τους Κούρδους στα δυτικά μας.. Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες, ας ανατρέξουμε σε μερικά πρόχειρα στοιχεία:
- Ο αλβανικός πληθυσμός ανέρχεται σήμερα σε 3,5 εκατομμύρια περίπου, αλλά είναι εξαιρετικά δυναμικός δημογραφικά (αύξηση 0,5% ετησίως, μέσος όρος ηλικίας τα 29 χρόνια), και σε 20-25 χρόνια θα είναι συγκρίσιμος αριθμητικά με τον ελληνικό, και μάλιστα σαφώς νεώτερος.
- Η Αλβανία διατηρεί επισήμως αξιώσεις κατά της Ελλάδας για την επιστροφή των "Τσάμηδων" στην Ελλάδα, ενώ σε ανεπίσημους χάρτες εμφανίζεται η Θεσπρωτία ("Τσαμουριά") ως τμήμα της "Μεγάλης Αλβανίας" και έχουν εμφανιστεί πυρήνες "Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς" (UCC). Επιπλέον, η ερήμωση των χωριών της γειτονικής Πίνδου και η εποίκηση τους από Αλβανούς μετανάστες δημιουργεί συνθήκες προβολής μειονοτικού θέματος σε βάθος χρόνου, σε μια ευρεία και αρκετά δυσπρόσιτη γεωγραφική περιοχή της χώρας μας. Μια περιοχή στα "νώτα" της ελληνοτουρκικής γραμμής αντιπαράθεσης - όπως π.χ. είναι και το Κουρδιστάν...
- Στην Ελλάδα ζουν σήμερα επισήμως (βάσει της απογραφής του 2001) 443.550 Αλβανοί πολίτες (ενδεχομένως πολύ περισσότεροι αν προστεθούν οι μη καταγεγραμμένοι και τα παιδιά που γεννήθηκαν έκτοτε), η μεγάλη πλειονότητα των οποίων θα λάβει την ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός συμπαγούς εθνικού "μπλοκ" ψηφοφόρων, ικανού να καθορίζει πλειοψηφίες και να εκβιάζει καταστάσεις...
- Οι δυνατότητες που παρέχει στην Τουρκία η στρατηγική συνεργασία με την Αλβανία δεν περιορίζονται στη χρήση κρίσιμων εγκαταστάσεων όπως η βάση υποβρυχίων (βλέπε παρακάτω).. Έχουν επεκταθεί εξ αρχής σε κεκαλυμμένες επιχειρήσεις κατά της Ελλάδας, όπως ήταν οι αλβανικές επιδρομές στην Κέρκυρα με σφραγίδα ξένης μυστικής υπηρεσίας. Ανάλογες υπόνοιες προκάλεσε και η εμπλοκή Αλβανών υπηκόων στις πυρκαγιές του 2007/2009 και στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008.
Τα θεμέλια μιας στενής συνεργασίας
Η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στη γειτονική χώρα έλαβε χώρα στα Τίρανα τον Νοέμβρη του 1991 και σηματοδότησε την έναρξη επαφών υψηλόβαθμων αξιωματούχων τον δύο χωρών, με σκοπό την διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας -και- στον στρατιωτικό τομέα. Την επίσκεψη ακολούθησε η υπογραφή της πρώτης σημαντικής συμφωνίας στην Άγκυρα στις 24 Ιουλίου 1992, η οποία και έθεσε τις βάσεις για τις περαιτέρω εξελίξεις. Κατά την επίσκεψη του τότε Αλβανού ΥΠΑΜ Σαφέτ Ζουλάλι στην Τουρκία, του επετράπη η είσοδος σε στρατιωτικά εργοστάσια, κέντρα διοίκηση και στρατόπεδα (ακόμα και σε Νατοικές εγκαταστάσεις) παρά το γεγονός ότι η Αλβανία δεν ήταν ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ, με την σημειολογία της κίνησης να είναι προφανής.. Ως επισφράγισμα της συμφωνίας, ένα μήνα αργότερα το τουρκικό αντιτορπιλικό FRAM Ι Maresal Fevzi Cakmak (πρώην USS Charles H. Roan ) επισκέφτηκε το λιμάνι του Δυρραχίου (28/8/92). Το γεγονός θεωρήθηκε από την Αλβανική κοινή γνώμη ως σημαντικό δείγμα της δέσμευσης της Τουρκίας σε ότι αφορά την ασφάλεια του Αλβανικού κράτους και ως τέτοιο έγινε δεκτό με πανηγυρικό κλίμα . Επρόκειτο για την "πρώτη επίσκεψη Τουρκικού πολεμικού πλοίου στην Αλβανία από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας" όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά τα Αλβανικά ΜΜΕ.
2005: Ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Χιλμι Οζκιοκ σε μια απο τις συχνές συναντήσεις με την ηγεσία του Αλβανικού στρατεύματος.
Στις 18 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, ξεκίνησε επίσημα η παρουσία Τούρκων αξιωματικών στο Αλβανικό ΥΠΑΜ οι οποίοι άρχισαν να οργανώνουν το Αλβανικό στράτευμα με βάση τα Νατοϊκά πρότυπα. Στις αρχικές φάσεις της συνεργασίας το μεγαλύτερο βάρος, όπως ήταν φυσικό, δόθηκε σε θέματα εκπαίδευσης με Τούρκους αξιωματικούς να αναλαμβάνουν την εκπαίδευση Αλβανικών μονάδων και το Τουρκικό ΥΠΑΜ να προσφέρει απλόχερα υποτροφίες φοίτησης Αλβανών στρατιωτικών σε Τουρκικές στρατιωτικές ακαδημίες. Παράλληλα ξεκίνησε και η παροχή οικονομικής βοήθειας για το εκσυγχρονισμό των Αλβανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία την περίοδο των ταραχών του 1997 είχε φτάσει στα επίπεδα των 70-80 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για να εκτιναχθεί στα 120 εκατομμύρια δολάρια το 2001.
Η κατάρρευση των “πυραμίδων” το 1997 αποδείχθηκε κομβικό σημείο για την τουρκική παρέμβαση στην Αλβανία. Οι εκτεταμένες ταραχές που ακολούθησαν έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στις ήδη παραπαίουσας Αλβανικές κρατικές δομές, ενώ εκατοντάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανα την χώρα λεηλατήθηκαν και άλλες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Αυτή ήταν και η ευκαιρία που περίμεναν οι Τούρκοι για να εδραιώσουν την ήδη έντονη παρουσία τους στην γειτονική χώρα.
Αλβανικές βάσεις για πλοία του Τουρκικού Ναυτικού
Ένας από τους πρώτους τομείς στους οποίους έσπευσε να "εξαργυρώσει" την υποστήριξη της η Άγκυρα ήταν η εξασφάλιση ασφαλούς αγκυροβολίου για τα σκάφη του Τουρκικού Ναυτικού και μάλιστα σε προνομιακές θέσεις σε μικρή απόσταση από το στρατηγικής σημασίας στενό του Οτραντο, μόλις βορείως ναυτικών δρόμων εξαιρετικά σημαντικών για τα ελληνικά συμφέροντα.
Η -πάλαι ποτε- βάση υποβρυχίων "Πασά Λιμάνι" στον κόλπο του Αυλώνα , λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Β.Ηπείρου. Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται το υπόστεγο της μικρής ναυπηγικής μονάδας, τα 4 παροπλισμένα υποβρύχια Whiskey και τα κτίρια που κατασκεύασε το τουρκικό απόσπασμα.
Με τις ταραχές του 1997 το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων των Αλβανικών ενόπλων δυνάμεων λεηλατήθηκε ή καταστράφηκε ολοσχερώς. Την ίδια τύχη είχε και μια εκ των κύριων ναυτικών βάσεων του Αλβανικού Ναυτικού -η βάση του Αυλώνα ή Πασά λιμάνι- η οποία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό και πολλά από τα σκουριασμένα σκάφη που ελλιμενίζονταν εκεί βυθίστηκαν. Η ναυτική βάση Αυλώνα (Πασαλιμάνι) κατασκευάστηκε το 1957 αρχικά ως βάση υποβρυχίων με σοβιετική βοήθεια με σκοπό να φιλοξενήσει 12 υποβρύχια και έχοντας μικτό αλβανικό/σοβιετικό προσωπικό υπό την διοίκηση της Μόσχας. Με την απομάκρυνση του Χότζα από τους Σοβιετικούς το 1961 η σοβιετική βοήθεια έπαψε να υφίσταται. Την ίδια περίοδο με την κατασκευή της κύριας βάσης του Πασαλιμάνι, οι σοβιετικοί κατασκεύασαν περίπου 40 χμ νοτιότερα στην περιοχή της Χειμάρας, την υπόγεια βάση υποβρυχίων του Πόρτο Παλέρμο η οποία πολλές φορές συγχέεται με το Πασαλιμάνι.
Δράττοντας την ευκαιρία η Τούρκοι προσφέρθηκαν να επισκευάσουν την ναυτική βάση ,την μικρή ναυπηγική μονάδα που φιλοξενεί καθώς και την Ναυτική ακαδημία που καταστράφηκε ολοσχερώς την άνοιξη του 1997, απελευθερώνοντας άμεσα για αυτό τον σκοπό το ποσό των 7 εκ δολλαρίων. Η επίσημη συμφωνία υπεγράφη τον Μάρτη του 1998 ανάμεσα στον Αλβανό Α/ΓΕΝ Ρόμπερτ Μπάλι και τον Τούρκο ομόλογο του Σαλίμ Δερβίσογλου, κατά την επίσκεψη Αλβανικής αντιπροσωπίας στην Άγκυρα. Μετά το πέρας των συνομιλιών ο Αλβανός Α/ΓΕΝ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, όσο και με τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Τσεβίκ Μπίρ με της γνωστές παράτες και εγκάρδιους λόγους.
Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν άμεσα από τουρκικό απόσπασμα 60 περίπου ατόμων και μετά από διάστημα 2 μηνών αντιπροσωπία Τούρκων αξιωματικών συνοδευόμενη από τον πρέσβη στα Τίρανα Αχμέτ Ρεφάχ Οκτσούν, παρέδωσε υλική βοήθεια και επισκέφτηκε την ανακατασκευαζόμενη βάση. Το εγχείρημα κόστισε τελικά περισσότερα από 10 εκ δολάρια, , πόσο αρκετά μικρό αν αναλογιστούμε τα οφέλη -άμεσα και μεσοπρόθεσμα- για την Άγκυρα..Η μικρή ναυπηγική μονάδα στο Πασαλιμάνι αγοράστηκε προσφάτως από την ολλανδική Damen Shipyards ,στα πλαίσια της συμφωνίας αγοράς 4 περιπολικών Damen Stan patrol 4207 απο το Αλβανικό Ναυτικό, το οποίο εξετάζει και τουρκικές σχεδιάσεις όπως τα MRTP-33 για τον ίδιο σκοπό.Τα πλοία του τουρκικού ναυτικού απολαμβάνουν ανάλογων διευκολύνσεων και στα υπόλοιπα λιμάνια των Αλβανών, όπως αυτό του Δυρραχίου το οποίο επισκέφτηκε προσφάτως το τουρκικό υποβρύχιοΤCG Dolunay (S-352) τύπου U-209/1200 (Τουρκικό υποβρύχιο στο Δυρράχιο) , μετά το πέρας της ανθυποβρυχιακής άσκησης του ΝΑΤΟ Noble Manta 2010. Όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν η Άγκυρα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης 1-2 υ/β της κλάσης αυτής σε "μη-κατονομαζόμενη χώρα" αξιωματικοί της οποίας έχουν λάβει κατάλληλη ναυτική εκπαίδευση στην Τουρκία..
45 χμ νοτιότερα της βάσης του Πασαλιμάνι βρίσκεται η υπόγεια βάση υποβρυχίων της Χειμάρας (Πόρτο Παλέρμο) η οποία κατασκευάστηκε από τους σοβιετικούς την δεκαετία του ΄50. Η συγκεκριμένη βάση σήμερα έχει αφεθεί στην τύχη της, καθώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις χορταριάζουν και δεν υπάρχει καμία σοβαρή περίφραξη. Φιλοξενούνται επι μονίμου βάσεως 1-2 μικρά περιπολικά του αλβανικού ναυτικού, ενώ εκτιμάται ότι το εσωτερικό της υπόγειας βάσης είναι στην ίδια άσχημη κατάσταση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αλβανικού τύπου η κυβέρνηση εξετάζει την μετατροπή της σε τουριστικό αξιοθέατο καθώς τα απαιτούμενα ποσά για την αποκατάσταση της καθιστούν ένα τέτοιο εγχείρημα απαγορευτικό. Πάντως ακόμα και υπο τις παρούσες συνθήκες θεωρητικά η υπόγεια σήραγγα θα μπορούσε να φιλοξενήσει υποβρύχιο των διαστάσεων ενός U-209, κρατώντας το μακρυά απο αδιάκριτα μάτια..Ο παράγοντας Αεροπορία
Στον αεροπορικό τομέα η τουρκική εμπλοκή στην “αναγέννηση” της ανύπαρκτης Αλβανικής αεροπορίας υπήρξε -και είναι ακόμα- καθοριστικής σημασίας. Μπορεί να αποτελέσματα να μην είναι εμφανή ακόμα όμως οι βάσεις έχουν τεθεί απο πολύ νωρίς με την ενεργή εμπλοκή αξιωματικών της τουρκικής αεροπορίας οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα στον τομέα εκπαίδευση προωθώντας την μετατροπή της μουσειακής Αλβανικής αεροπορίας σε μια μικρή μεν – νατοικών στάνταρ δε – αεροπορική δύναμη, η οποία σταδιακά θα αποκτήσει αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και να επεκτείνει τον στόλο ελικοπτέρων με τον οποίο επιχειρεί αυτή την στιγμή.
Ακριβώς όπως και στον τομέα των ναυτικών εγκαταστάσεων η τουρκική πλευρά επιδίωξε απο πολύ νωρίς να “βάλει πόδι” κατα το κοινώς λεγόμενο στα αεροπορικά πράγματα, προσφέρωντας στην πρόθυμη αλβανική κυβέρνηση την ανακατασκεύη και αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης του Κucove 110 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας των Τιράνων (ανάλογες διευκολύνσεις προσέφερε και η Γερμανία η οποία ανέλαβε την αεροπορική βάση της Zadrima). Οι εργασίες αφορούσαν κατασκεύη κτιρίου τέρμιναλ κτίριου διοίκησης και ελέγχου, ανακατασκευή των 2 διαδρόμων αποπροσγείωσης, πύργου ελέγχου, πίστα άπρον, τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων, εγκατάσταση νέας περίφραξηςκ.α , σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ. H ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης της βάσης ανακοινώθηκε στα Τουρκικά ΜΜΕ to 2005 παρά το γεγονός ότι η τουρκική εταιρία Biltec S.a είχε ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες ήδη απο τα τέλη του 2002..
Τα εγκαίνια της καινούργιας βάσης έκανε ο ΑλβανόςΥΠΑΜ Παντελής Μάικο συνοδευόμενος απο τον τότε Τούρκο Α/ΓΕΑ Ιμπραίμ Φιρτίνα ο οποίος προσφάτως συνελήθφη στα πλαίσια ερευνών για την προσπάθεια πραξικοπήματος εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Φιρτίνα θεωρείται απο τους σκληροπυρηνικούς του στρατιωτικού κατεστημένου και είχε έρθει στο προσκήνιο στο παρελθόν λόγω των εμπρηστικών του δηλώσεων περι κατάριψης ελληνικών μαχητικών που θα “εμποδίσουν” τις βόλτες των τούρκων στο Αιγαίο. Κατα την επίσκεψη εκείνη έγιναν δηλώσεις για την πιθανή τουρκική βοήθεια στην κατασκευή υποδομών επισκευής αεροσκαφών και της αναβάθμησης του “στρατιωτικού πανεπιστημίου Σκεντέρμπεη”
Ξεχωριστή μνεία θα έπρεπε να γίνει και στο Εργοστάσιο Αεροπλάνων της Kucova το οποίο κατασκεύαζε ανταλλακτικά και κινητήρες για τις Κινέζικες εκδόσεις των MiG στις αρχές της δεκαετίας του 80, καθώς το καθεστώς Χότζα σε μια προσπάθεια να το διατηρήσει σε λειτουργία είχε αποκτήσει μηχανήματα από την Σουηδία για αυτόν τον σκοπό. Τελικώς περιήλθε ουσιαστικά σε απραξία μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 00, όταν η Βell ανέλαβε να το διαμορφώσει ώς επισκευαστικό κέντρο ελικοπτέρων. (Απο το αεροδρόμιο επιχειρούν ΑΒ-205 της Αλβανικής αεροπορίας) Αυτό σημαίνει ό,τι το ΝΑΤΟ και ειδικότερα η Τουρκία, έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις υποδομές αυτές για μετασταθμεύσεις α/φων και προσωπικού, τόσο σε ασκήσεις όσο και σε περιόδους κρίσεων.
Το έτος 2005 ενω αμέσως πριν την απόσυρση των λιγοστών Αλβανικών MiG-15/17/19/21 (των Κινεζικών τους αντιτύπων για την ακρίβεια) η Τουρκία προσέφερε με την μορφή leasing 26 μαχητικά F-5 με κόστος ενοικίασης 100 δολάρια ΗΠΑ το μήνα έκαστο, με την προϋπόθεση να εκσυχρονιστούν από την ΤΑΙ σε επίπεδο F-52000. To κόστος της αναβάθμισης αυτής θα ήταν χρήματα της Τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αλβανία, γεγονός που οδήγησε την Αλβανία στο να απορρίψει την πρόταση αυτή. Η Αλβανική αεροπορία είχει δεχθεί επίσης πρόταση από την Γερμανία για παραχώρηση προκεχωρημένων εκπαιδευτικών Alpha Jet τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ελαφρά μαχητικά. Ούτε και αυτή η πρόταση προχώρησε, επίσης για οικονομικούς λόγους.
Καλλιεργώντας τις διμερείς σχέσεις της με την Αλβανική αεροπορία (Αλβανική Ταξιαρχία Αέρος) η Τουρκία εκπαιδεύει κάθε χρόνο τόσο Αλβανούς δόκιμους χειριστες, όσο και ιπτάμενους αξιωματικούς σε όλους τους τύπους α/φων που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων και F-16 σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τόσο μια φιλική προδιάθεση προς την πλευρά της, όσο και να προωθήσει την πώληση/εκμίσθωση F-16 Block30, αναλαμβάνοντας φυσικά την αναβάθμισή τους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως φαντάζει μακρινό, το έδαφος όμως για τέτοιου είδους καταστάσεις καλλιεργείται συστηματικά από το 1998.
Η έστω και μικρή πιθανότητα παρουσίας τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων σε αλβανικά αεροδρόμια θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στην Τουρκία στην καλύτερη περίπτωση να διασπάσει τον αποκλειστικά ανατολικό προσανατολισμό της ΠΑ και στην χειρότερη να καταφέρει αιφνιδιαστική ενέργεια από Βορειοδυτικά. Αφού τονίσουμε ότι το δεύτερο ενδεχόμενο είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί υπο της παρούσες συνθήκες (μιας και η Ελλάδα συμμετέχει στην επιτήρηση του Αλβανικού εναερίου χώρου..), ωστόσο δεν θα ήταν αφελές να αποκλειστεί η πιθανότητα η σταδιακή πολιτική ευθυγράμιση Τουρκίας-Αλβανίας να αποκτήσει και τέτοιου είδους στρατιωτικές προεκτάσεις. Η στρατηγική σημασία της 113ΠΜ καθίσταται προφανής και ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον ξαναδούμε μαχητικά της ΠΑ να σταθμεύουν εκεί μόνιμα.
Ενδυματολογικές και λοιπές "ανησυχίες"
Ένας απο τους τομείς στους οποίους έδωσε μεγαλύτερη έμφαση η ηγεσία των Αλβανικών ενόπλων δυνάμεων μετά το 1997 ήταν αυτός των ειδικών δυνάμεων. H Aλβανική Ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων που εδρεύει στην περιοχή Zall-Herr των Τιράνων δεν είναι άγνωστη στους αξιωματικούς του Αμερικανικού Στρατού και στους Τούρκους συναδέλφους τους που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων του νεώτερου μέλους της βορειοατλαντικής συμμαχίας...
Άνδρες του τμήματος ειδικών δυνάμεων του Αλβανικού Στρατού στο Αφγανιστάν. Τουρκικός ιματισμός και τουρκικά ΗK-33 ανα χείρας.
Οι Αλβανοί έσπευσαν φυσικά να συμμετάσχουν σε διάφορες αποστολές του ΝΑΤΟ ανα την υφήλιο, ξεκινώντας απο το αφιλόξενο Αφγανιστάν. Το πρώτο τμήμα Αλβανών ανδρών των ειδικών δυνάμεων που έφτασε στην χώρα τέθηκε υπο Τουρκική διοίκηση, με τον λόχο του Αλβανικού στρατού που κατέφτασε σε δεύτερο χρόνο να τίθεται υπο την διοίκηση των Ιταλών. Στους συνολικά 250 Αλβανούς σε υπηρεσία στο Αφγανιστάν, προσφάτως προστέθηκαν ακόμα 110 στρατιώτες που προωθήθηκαν στην επαρχία Χεράτ.
24-7-2006, ειδικοδυναμίτες των αλβανικών ΕΔ με αμερικανό επίσημο του ΝΑΤΟ, μετά από κάποια επίδειξη. Οι πιο παρατηρητικοί θα σταθούν στις -αλά τούρκα - στολές και στο βαθύ βυσσινί χρώμα των μπερέ...Οι επιρροές είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.
Παράλληλα με το αμιγώς στρατιωτικό σκέλος συμφωνία του 1994 προέβλεπε και την συνεργασία σε επίπεδο ανταλαγής πληροφοριών, με την εμπλοκή της ΜΙΤ και των υπηρεσιών πληροφοριών του τουρκικού γενικού επιτελείου. Ήδη απο το 1994 διαπιστώθηκε απο τις Ελληνικές υπηρεσίες η εγκατάσταση σε 3 περιοχές της Βόρειας Ηπείρου (Κορυτσά, Αργυρόκαστρο και Αυλώνα) κέντρων ακροάσεως με σκοπό την υποκλοπή Ελληνικών στρατιωτικών επικοινωνιών, με το υλικό και εκπαίδευση των Αλβανών χειριστών να παρέχεται απο την Άγκυρα. Μετά τις ταραχές του 1997 και την αποδιάρθρωση των Αλβανικών κρατικών υπηρεσιών οι τουρκικές υπηρεσίες απώλεσαν προσωρινά το προνομιακό καθεστώς της δράσης τους στην γειτονική χώρα. Εκείνη την περίοδο η απουσία της "συμμαχικής" Shiq λίγο έλειψε να κοστίσει ακριβά σε ομάδα απρόσεκτων Τούρκων πρακτόρων, τους οποίους κόντεψαν να λυτσάρουν πολίτες της Επιτροπής Σωτηρίας Αργυροκάστρου στο χωριό Λιβαδειά. Συνελήφθησαν απο τους κατοίκους του χωριού και όπως αποδείχτηκε παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις κινήσεις των επιτροπών σωτηρίας που ιδρύθηκαν μετά τις ταραχές.
Την ίδια περίοδο που οι ανωτέρω σκηνές εξελίσονταν στην γειτονική Αλβανία, ένα περίεργο φαινόμενο ελάμβανε χώρα στην κοντινή Κέρκυρα. Όπως έγινε αντιληπτό στις Ελληνικές αρχές υπήρχε έντονη δυσαναλογία εισερχομένων και εξερχομένων Τούρκων τουριστών στο νησί (εγκριθείσες βίζες – εξερχόμενα θεωρημένα διαβατήρια) γεγονός που γέννησε βάσιμες υποψίες ότι υπήρχε προσπάθεια δημιουργιας δικτύου. Οι υποψίες αυτές έγιναν εντονότερες με τις συνεχείς ένοπλες επιθέσεις αλβανών μαφιόζων στον νησί, που σταμάτησαν μόνο μετά απο την αποφασιστική παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού. (Οι ελληνοαλβανικές "ναυμαχίες" του 1997)
Τι μέλλει γενέσθαι;
Μετά απο μια αναδρομή στην σχεδόν 20ετή ιστορία της διμερούς στρατιωτική συνεργασίας Αλβανίας-Τουρκίας ανακύπτουν δύο -πολύ-κρίσιμα ερωτήματα :
1.Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την ελληνική ασφάλεια από την αναπτυσσόμενη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Αλβανίας;
2.Τι μπορεί να κάνει η Ελληνική Δημοκρατία, σε όλα τα επίπεδα, αν αποφασίσει να αντιμετωπίσεi την αναδυόμενη απειλή - γιατί είναι σαφές ότι μέχρι σήμερα η μέθοδός της είναι η ελπίδα;
Σε ότι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία, η Τουρκία προσβλέπει περισσότερο στα κρίσιμα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει απο την συνεργασία με την Αλβανία, κάτι που θα επιτρέψει στα δύο μέρη να πιέζουν από κοινού την Ελλάδα σε περιόδους εντάσεως. Παρά την φρενήρη τουρκική δραστηριότητα στην γείτονα χώρα το Ελληνικό πρόβλημα προς το παρόν δεν είναι άμεσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς οι τουρκικοί στόχοι φαίνεται να είναι περισσότερο στρατηγικοί. Να θυμίσουμε ότι στην κρίση του '87, ένα κρίσιμο στοιχείο υπεροχής μας, που μας επέτρεψε να “επικρατήσουμε” ήταν η εξασφάλιση της υποστήριξης του Βουλγαρικού παράγοντα (προφανώς με την επίνευση της ΕΣΣΔ). Η κινητοποίηση των Βουλγάρων, στα νοτιοανατολικά τους σύνορα "τελείωσε" στρατηγικά τους Τούρκους. Δευτερευόντως η Άγκυρα προσβλέπει μελοντικά και σε τυχον επιχειρησιακά οφέλη στον αεροπορικό, στον ναυτικό και -ειδικά- στον κρίσιμο τομέα των Ειδικών επιχειρήσεων..
Μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να αντιδράσει στην διαμορφούμενη κατάσταση;
Αν το θελήσει, η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι. Κι αυτό, διότι ακόμη και στη σημερινή εξαιρετικά δυσχερή οικονομική της θέση, έχει κρίσιμους παράγοντες άμεσης επιρροής επί της Αλβανίας:
- την κυριαρχική οικονομική επιρροή της
- την άμεση γεωγραφική της εγγύτητα με την χώρα
- την εθνική ανομοιογένεια των Αλβανών
- την αλληλεξάρτηση όλων των εστιών έντασης του Χερσονήσου του Αίμου, έναντι των οποίων δεν έχουμε πάντα κατ' ανάγκην αντικρουόμενα συμφέροντα με την Αλβανία.
Οι πρωταγωνιστές του αγώνα για την Ελευθερία μας ήρωές μας και λόγιοι του 1821
Λόγια που πρέπει πάντα να έχουμε στην καρδιά μας.
«Είναι θέλημα Θεού. Είναι κοντά μας και βοηθάει, γιατί πολεμάμε για την πίστι μας, για την πατρίδα μας, για τους γέρους γονιούς, για τα αδύνατα παιδιά
μας, για την ζωή μας, την λευτεριά μας…Και όταν ο δίκαιος Θεός μας βοηθάει ποιος εχθρός ημπορεί να μας κάνει καλά…;».
(Θεόδωρος Κολοκοτρώνης)
«Μάχου υπέρ πίστεως και Πατρίδος…Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα, να κρημνίσωμεν από τα νέφη την
ημισέληνον, δια να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ου πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν…».
(Αλέξανδρος Υψηλάντης)
«…Έλληνες ποτέ μην ξεχνάτε το χρέος σε Θεό και σε Πατρίδα! Σ’ αυτά τα δύο σας εξορκίζω ή να νικήσουμε ή να πεθάνουμε κάτω από την Σημαία του Χριστού»
(Γρηγόριος – Δικαίος Παπαφλέσσας)
«Όταν σηκώσαμεν την σημαίαν εναντίον της τυραγνίας ξέραμεν ότι είναι πολλοί αυτείνοι και μαχητικοί κι’ έχουν και κανόνια κι’ όλα τα μέσα. Εμείς σε ούλα είμαστε αδύνατοι. Όμως ο Θεός φυλάγει και τους αδύνατους, κι’ αν πεθάνωμεν πεθαίνομεν δια την Πατρίδα μας, δια την Θρησκείαν μας και πολεμούμεν όσο μπορούμε εναντίον της τυραγνίας κι’ ο Θεός βοηθός…».
(Στρατηγός Μακρυγιάννης)
«…Ως Χριστιανός ορθόδοξος και υιός της ημετέρας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ορκίζομαι …να διαμείνω πιστός εις την Θρησκείαν μου και
εις την Πατρίδα μου. Ορκίζομαι να χύσω και αυτήν την υστέρα ρανίδα του αίματός μου υπέρ της Θρησκείας και της Πατρίδος μου. Να χύσω το αίμα μου, ίνα νικήσω
τους εχθρούς της Θρησκείας μου ή να αποθάνω ως Μάρτυς δια τον Ιησούν Χριστόν…».
(Ο όρκος των Ιερολοχιτών)
«Νέοι, πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ ΠΙΣΤΕΩΣ και έπειτα υπέρ ΠΑΤΡΙΔΟΣ…»
«Ως μία βροχή έπεσεν εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί μας και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση…».
(Θ. Κολοκοτρώνης)
«…Η τυραγνία των Τούρκων – την δοκιμάσαμε τόσα χρόνια – δεν υποφέρονταν πλέον. Και δι’ αυτήνη την τυραγνία, οπού δεν ορίζαμεν ούτε βιόν ούτε τιμή ούτε ζωή (ξέραμεν κι’ ότ’ ήμασταν ολίγοι και χωρίς τα’ αναγκαία του πολέμου) αποφασίσαμεν να σηκώσομεν άρματα εναντίον της τυραγνίας. Είτε θάνατος είτε λευτεριά».
(Ιω. Μακρυγιάννης )
«Ο Έφορος της Ελλάδος Θεός ενέπνευσεν εις τας καρδίας των εχθρών μας άκραν δειλίαν και φόβον. Ελπίζω δε εντός ολίγου, με την βοήθειαν του Τιμίου Σταυρού και των θεοπειθών της πατρίδος ευχών, να σας χαροποιήσω…».
(Ανδρέας Μιαούλης)
«Μία δύναμις με άρπαξε από την λιτανεία πριν φύγουμε από τα Ψαρά για την Χίο. Μία δύναμις θεϊκή με γιγάντωσε…Αυτή η θεία δύναμις μου έδωσε θάρρος δια να φθάσω με το πυρπολικό μου στην Τουρκική Ναυαρχίδα…Οι Τούρκοι ήταν τόσοι ώστε εάν έπτυον επάνω μας θα μας έπνιγαν αναμφιβόλως…Εις το όνομα του Κυρίου φώναξα εκείνη τη στιγμή. Έκανα τον Σταυρό μου και πήδηξα στη βάρκα. Οι φλόγες του πυρπολικού μεταδόθηκαν στην Ναυαρχίδα που τινάχθηκε στον αέρα και παρέσυρε στον θάνατο χιλιάδες Τούρκους…».
(Κωνσταντίνος Κανάρης)
«Έκατσα που εσκαπέτισαν με τα μπαϊράκια τους απεκατέβηκα κάτω. Ήταν μιά εκκλησία εις τον δρόμον, η Παναγία στο Χρυσοβίτσι, και το καθησιό μου ήτο όπου έκλαιγα την Ελλάς…Σίμωσα, έδεσα το άλογό μου σ’ ένα δένδρο, μπήκα μέσα και γονάτισα. Παναγία μου είπα από τα βάθη της καρδιάς μου και τα μάτια μου δάκρυσαν. Παναγία μου βοήθησε και τούτη τη φορά τους Έλληνες να ψυχωθούν. Έκανα το Σταυρό μου, ασπάσθηκα την εικόνα της, βγήκα από το εκκλησάκι, πήδηξα στο άλογό μου και έφυγα. Σε λίγο μπροστά μου ξεπετάγονταν οχτώ αρματωμένοι, ο εξάδελφός μου ο Αντώνης Κολοκοτρώνης και επτά ανήψια του. – Κανείς δεν είναι στην Πιάνα, μου είπε ο Αντώνης. Ούτε στην Αλωνίσταινα. Είναι φευγάτοι. – Ας μη είναι κανείς αποκρίθηκα. Ο τόπος σε λίγο θα γιομίση παλληκάρια…Ο Θεός
υπέγραψε την λευτεριά της Ελλάδος και δεν θα πάρη πίσω την υπογραφή του».
(Θεόδωρος Κολοκοτρώνης)
«Χωρίς αρετή και πόνο εις την πατρίδα και πίστη εις την θρησκεία τους έθνη δεν υπάρχουν».
«…Κι’ αν είμαστε ολίγοι…παρηγοριώμαστε μ’ έναν τρόπον, ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε, τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν, κι΄όταν κάνουν αυτείνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν…».
«…Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι’ αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι
άνθρωποι, όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμε κι’ όλοι μαζί και να μη λέγη ούτε ο δυνατός «εγώ», ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκειάση, ή χαλάση, να λέγη εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι’ όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκειάσωμεν χωριόν,
να ζήσωμεν όλοι μαζί….».
(Ιω. Μακρυγιάννης)
«Το Ελληνικόν Έθνος, αφ’ ού υπέκυψεν εις τον βάρβαρον και σκληρότατον ζυγόν της Οθωμανικής τυραννίας, υστερήθη όχι μόνον την ελευθερίαν του, αλλά και παν είδος μαθήσεως…και ήτον ενδεχόμενον να εκλείψη διόλου από το Έθνος η Ελληνική γλώσσα, εάν δεν την διέσωζεν η Εκκλησία προς ήν οφείλεται και κατά
τούτο ευγνωμοσύνη».
(Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός)
«Μόνον του Ευαγγελίου η διδαχή εμπορεί να σώση την αυτονομίαν του Γένους, όταν μάλιστα κηρύττεται από ποιμένας φίλους της αληθείας και της δικαιοσύνης»
(Αδ. Κοραής)
«…Τούτο παρακαλώ να τους παραγγείλετε να πράττωσιν εις το εξής, παριστάνοντες εις αυτούς, ότι πολεμούν όχι μόνον υπέρ πατρίδος, αλλά και υπέρ πίστεως».
(Αδ, Κοραής προς Γ.Κουντουριώτην, 1824)
«…Μόνη η δικαιοσύνη φέρει την ελευθερίαν, την δύναμιν και την ασφάλειαν. Όπλα χωρίς δικαιωσύνην, γίνονται όπλα ληστών, ζώντων εις καθημερινόν κίνδυνον
να στερηθώσι την δύναμιν από άλλους ληστάς, ή και να κολασθώσιν ως λησταί από νόμιμον εξουσίαν. Η ανδρεία χωρίς την δικαιοσύνην είναι ευτελές προτέρημα,
η δικαιοσύνη, αν εφυλάσσετο από όλους, ουδέ χρείαν όλως είχε της ανδρείας. Και αυτή του Θεού η παντοδυναμία ήθελ’ είσθε χωρίς όφελος διά τους ανθρώπους,
αν δεν ήτον ενωμένη με την άπειρον δικαιοσύνην του…».
(Αδ, Κοραής προς Οδυσσέα Ανδρούτσον, 1824)
«…Αχ, διά τους οικτιρμούς του Θεού, ο οποίος είναι όλος αγάπη, διά το όνομα της Πατρίδος, η οποία είναι όλη αρετή, ας καθαρίσωμεν την ψυχήν μας,
και εις αυτήν την ώραν του κινδύνου, από τον ρύπον της διχονοίας, ας θάψωμεν εις τον τάφον της λησμονησίας τα άγρια και ανόητα πάθη μας, ας πλύνωμεν τας
μεμολυσμένας καρδίας εις το ιερόν λουτρόν της αγάπης, ο πατριωτισμός ας λαμπρύνη, εις το εξής τον θολωμένον νουν μας, η ειλικρίνεια ας βασιλεύση εις την
καρδίαν μας, η αγάπη κα η σύμπνοια ας προπορεύωνται, ως νεφέλη πυρός, όλων των βουλών μας και όλων των έργων μας».
(Σπ. Τρικούπης)
«Κι’ όσο αγαπώ την πατρίδα μου δεν αγαπώ άλλο τίποτας. Ναρθή ένας να μου ειπή ότι θα πάγη ομπρός η πατρίδα, στρέγομαι να μου βγάλη και τα δυό μου
μάτια. Ότι αν είμαι στραβός, και η πατρίδα μου είναι καλά, με θρέφει, αν η πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια νάχω, στραβός θανά είμαι. Ότι σ΄αυτείνη θα ζήσω,
δεν έχω σκοπό να πάγω αλλού».
(Ιω. Μακρυγιάννης)
«Είναι καιρός…να κρημνίσωμεν από τα νέφη την Ημισέληνον διά να υψώσωμεν το σημείον, δι’ ού πάντοτε νικώμεν, λέγω τον Σταυρόν και ούτω να εκδικήσωμεν
την πατρίδα και την ορθόδοξον ημών πίστιναπό την ασεβή των ασεβών καταφρόνησιν»;
(Αλ. Υψηλάντης)
«…Η ημέρα εκείνη, την οποίαν επιθυμούσαν οι πατέρες μας να την ιδούν, έφθασε και ο Νυμφίος έρχεται…Έφθασεν ο καιρός διά να λάμψη πάλιν ο Σταυρός
και να λάβη πάλιν η Ελλάς, η δυστυχής Πατρίς μας, την ελευθερίαν της…».
«Ό, τι και αν εκάμαμεν, είτε εγώ, είτε οι συνάδελφοί μου, είτε ως εταίροι, είτε ως αγωνισταί, ήτο έμπνευσις και έργον της Θείας Προνοίας, και ουδέν
ηθέλομεν πράξει άνευ της εμπνεύσεως ταύτης».
(Άνθιμος Γαζής)
«ΙΔΟΥ ο Θεός μεθ’ ημών, ος επάταξεν έθνη πολλά και απέκτεινε βασιλείς κραταιούς. Ο Παντοκράτωρ Θεός δεν μας αφήνει εις την διάκρισιν του εχθρού.
Αλλά είναι σύμμαχός μας, καθώς πολλάκις το είδομεν και άμποτε εις το εξής διά της δυνάμεως του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού και διά της ενεργείας και γενναιότητός
σας να αφανισθή ο εχθρός εξ ολοκλήρου…».
(Π. Μαυρομιχάλης προς τον Θ.Κολοκοτρώνη)
«ΧΩΡΙΣ αρετή και θρησκεία δεν σχηματίζεται κοινωνία, ούτε βασίλειον».
(Στρατηγός Μακρυγιάννης)
«Ο Θεός είναι μετά της Ελλάδος και υπέρ της Ελλάδος και αύτη σωθήσεται. Επί ταύτης της πεποιθήσεως αντλώ πάσας μου τας δυνάμεις και πάντας τους πόρους».
(Ι. Καποδίστριας)
«Η Ιστορία και το μέλλον της Ελλάδος στηρίζονται πάνω σε τρεις λέξεις: Θρησκεία, Ελευθερία, Πατρίς».
(Παλαιών Πατρών Γερμανός)
«Εγώ, η φαμίλια μου, τα’ άρματά μου, ό,τι έχω είναι για την Ελλάδα».
Τρίτη 23 Μαρτίου 2010
Η κρίση, τα υποβρύχια και η στάση της Γερμανίας "καίνε" το Eurofighter; - Δηλώσεις της κοινοπραξίας
22-03-2010 16:06:51
Yψηλή κινητικότητα έχει αρχίσει να καταγράφεται στο θέμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους η οποία σχετίζεται άμεσα και με τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Η στάση της Γερμανίας η οποία σπρώχνει την χώρα στο χείλος της αβύσσου, έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη έντονης φημολογίας περί «στρατηγικής υποχώρησης» της υποψηφιότητας του μαχητικού αεροσκάφους EF-2000 Typhoοn στην αξιολόγηση της Π.Α. και την ισχυρή επανεμφάνιση του Rafale F.3, όπως και την ισχυροποίηση των δύο αμερικανικών υποψηφιοτήτων. Από την πλευρά της κοινοπραξίας τηρείται επίσημα «σιγή ιχθύος» αλλά σε ανεπίσημες συζητήσεις εκφράζεται από στελέχη της η άποψη πως «Σε οποιαδήποτε οικονομική λύση συμμετέχει το Δ.Ν.Τ. είναι σαφές ότι θα είμαστε σε μειονεκτική θέση, ειδικά έναντι των αμερικανικών υποψηφιοτήτων».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση που εξέφρασε στο defencenet.gr, ανώτατος αξιωματικός της Π.Α. μετά από σύσκεψη για τα εξοπλιστικά θέματα που έγινε και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας: «Οι Γερμανοί θα πρέπει να λένε «Ευχαριστώ» που πήραν τα δύο υποβρύχια και θα πάρουν και τις κορβέτες. Αλλά μέχρι εκεί…».
H φημολογία για το αρνητικό κλίμα αναφορικά με το EF-2000 έφτασε στο σημείο να ακουστούν φήμες περί μη καθόδου του στην αξιολόγηση της Π.Α., αλλά σε επικοινωνία του defencenet.gr με την κοινοπραξία του μαχητικού η απάντηση που λάβαμε από τον τομέα Military Aircrafts ήταν η εξής: "Αυτά είναι καθαρά φήμες και υποθέσεις. Το Eurofighter είναι καλά εδραιωμένο στην Ελλάδα και έχει λάβει θετική ανταπόκριση (feedbacks) από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας".
Δήλωση πραγματική βόμβα, αφού δημιουργούνται ερωτήματα για το είδος της "Θετικής ανταπόκρισης" του υπουργείου Άμυνας.
Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές εταιρείες Βoeing και Lockheed Martin –ειδικά η πρώτη - έχουν αναθαρρήσει μετά από τα «Πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα της συνάντησης Ομπάμα-Παπανδρέου» στις ΗΠΑ. Η Lockheed Martin, έχει στείλει από χθες μία ευάριθμη αντιπροσωπεία για συναντήσεις με Έλληνες υπουργούς (Θ.Πάγκαλο, Λ.Κατσέλη, πιθανόν και Ε.Βενιζέλο), με μία πρόταση βιομηχανικής συνεργασίας «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα» κατά τους ίδιους.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των ημερών είναι η «ολική επαναφορά» της Γαλλίας στο θέμα του Νέου Μαχητικού, η οποία εδράζεται επάνω στο γεγονός ότι η Γαλλία είναι το μοναδικό πολιτικά ισχυρό κράτος της Ε.Ε., πέρα από την Γερμανία και την Βρετανία, η οποία στηρίζει την άποψη να δοθεί άμεσα βοήθεια στην Ελλάδα.
Θεωρούν ότι η επιλογή των φρεγατών FREMM έχει εξισορροπηθεί από την παραγγελία των τριών υποβρυχίων Τ.214 και την παραλαβή του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, άρα ξεκινούν από ίσης βάσης με την Γερμανία τον ανταγωνισμό για τον EF-2000…
Από το υπουργείο διαρρέεται ότι «Κρίσιμο ρόλο στη τελική επιλογή θα έχει το βιομηχανικό πακέτο και οι θέσεις εργασίας που θα εξασφαλιστεί από τον ανάδοχο». Και επανα-επιβεβαιώνεται η θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλου, περί «Λήψης απόφασης για το ΝΜΑ μέσα στο 2010», χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει επιλογή τύπου αεροσκάφους, αλλά έναρξη διαδικασιών μάλλον με RfI…
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Εντονη νευρικότητα στην Αγκυρα
Πολυμέτωπη επίθεση για «αμετροέπεια» δέχθηκε, εντός και εκτός Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, επειδή απείλησε με απέλαση τους 100.000 Αρμένιους που εργάζονται -παρανόμως- εάν «ορισμένοι», προφανώς η επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου και η σουηδική Βουλή που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας, συνεχίσουν «να δίνουν παράσταση με τα ψηφίσματα» και εάν η Αρμενία δεν απαλλαγεί από την ολέθρια επιρροή της διασποράς της. Εκ των υστέρων ο κ. Ερντογάν εξήγησε ότι τα λόγια του διαστρεβλώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης. Η νευρικότητά του είναι δικαιολογημένη. Η 24η Απριλίου, ημέρα επετείου της γενοκτονίας, πλησιάζει και ναι μεν η αναγνώρισή της από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν μοιάζει πιθανή, από κύκλους στην Αμερική καλλιεργείται όμως αβεβαιότητα. Νευρικότητα επικρατεί γενικότερα και στην Τουρκία, καθώς μεθαύριο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης. Πυρήνας της είναι η απεξάρτηση της τουρκικής Δικαιοσύνης από τον «ειδικό δεσμό» της με το στράτευμα με την κατάργηση του άρθρου 15, που απαγορεύει τη δικαστική δίωξη εις βάρος πραξικοπηματιών και με την ενσωμάτωση άρθρου, βάσει του οποίου οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος του 1980 θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια. Οντως, ο Ταγίπ Ερντογάν μάχεται σε πολλά μέτωπα.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010
Ενώ αξιολογείται το Στρατηγείο Λάρισας, το ΝΑΤΟ κλείνει το Στρατηγείο Σμύρνης
Η οικονομική κρίση έπληξε και το ΝΑΤΟ. Κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Ρ. Γκαίητς ζήτησε την επανεξέταση της λειτουργίας των Στρατηγείων του ΝΑΤΟ.
Ο Γ. Γ. της Συμμαχίας, κ. Ρασμούσσεν στην έκθεση που θα υποβάλει τον Ιούνιο θα ανακοινώσει τα Στρατηγεία που θα κλείσουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπάρχει πιθανότητα να κλείσει το Στρατηγείο της Αεροπορίας στη Σμύρνη. Εάν η Τουρκία δεχθεί να αντιμετωπίζει τα έξοδα λειτουργίας του Στρατηγείου που ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ ενδέχεται να μην σταματήσει η λειτουργία του.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, η πολιτική ηγεσία και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία εξετάζουν το κατά πόσον είναι χρήσιμο για την Ελλάδα το Στρατηγείο Λάρισας, με επικεφαλής τούρκο στρατηγό.
http://e-dragoumanos.gr/?p=3948
Η κινητικότητα στα Βόρεια σύνορά μας
,και τα ανέκδοτα του "μερίσματος ειρήνης".
Η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου είχε εξασφαλίσει την πρόσδεση της Ελλάδος σε μία ισορροπία τρόμου που την απάλλασε, ουσιαστικά, από την ευθύνη της αντιμετώπισης της απειλής από τα βόρεια σύνορά της. Παρέμενε, ασφαλώς, η ανάγκη παρουσίας ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων εκεί, αλλά ως θέατρο επιχειρήσεων ήταν συζευγμένο με τις ευρύτερες αντιπαραθέσεις ΗΠΑ – ΕΣΣΔ. Έτσι, όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οξύνθηκαν ανοικτά το 1974, η Ελλάς είχε την άνεση να κάνει σημαντικές μετακινήσεις στρατευμάτων από τα Α' και Γ' ΣΣ προς την ΑΣΔΕΝ για την ενίσχυση των νησιών, χωρίς να αισθανθεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Η κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ ήταν για την Ελλάδα, από στρατηγικής απόψεως, το τέλος ενός αφύσικου διαλείμματος της Ιστορίας. Η ανακούφιση για την έκλειψη του “κομμουνιστικού” κινδύνου υπήρξε το 1990 μάλλον χλιαρή, ακριβώς γιατί μέχρι τότε δεν είχαμε υποστεί ιδιαίτερη εξωτερική πίεση από αυτόν. Την ειρήνη την εξασφάλιζε το δόγμα της Εξασφαλισμένης Αμοιβαίας Καταστροφής, ο Στρυμώνας ποτέ δεν ήταν το στενό της Φούλντα, και η παρουσία δύο αποστατών του Ανατολικού μπλοκ, της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας άμβλυνε πολύ περισσότερο την όποια απειλή. Η εξέλιξη της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1987 υπήρξε χαρακτηριστική: ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της ελληνικής αντίδρασης υπήρξε η (έμπρακτη) υποστήριξη που η Ελλάς εξασφάλισε από την Βουλγαρία, προφανώς με την επίνευση της ΕΣΣΔ η οποία ήταν ιδιαίτερα ευυτυχής από την ένταση στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Η περίδος αμέσως μετά την πτώση του τείχους υπήρξε ευχάριστα παραπειστική. Η πλήρης αδυναμία των κρατών και η αποσάθρωση των κοινωνιών του Βορά έδωσε σε πολλούς την εντύπωση ότι εκεί τα προβλήματα εξέλιπαν ιστορικά. Από τους χαρακτηριστικά ανιστόρητους πολιτικούς ταγούς πήρξε η ψευδαίσθηση ότι:
1.η αδυναμία θα συνεχιστεί επ' άπειρον
2.ότι με την ευκαιρία που έχουν οι χώρες αυτές να ενταχθούν στον “προηγμένο δυτικό πολιτισμό”, που “έχει αφήσεις πίσω του τους εθνικιστικούς αταβισμούς”, τα προβλήματα των εθνικών αναταγωνισμών θα εκλείψουν ιστορικά, και θα ακολουθήσει μία μακρά ιστορική περίοδος πολιτικής αρμονίας.
Τόση είναι η πολιτική τους αντίληψη, τέτοια είναι η πολιτική τους παιδεία, τέτοια λένε. Φεύ, όπως και ο ομοϊδεάτης Φουκουγιάμα, διαπιστώνουν ότι η Ιστορία δεν έχει τέλος...
Η απλή πραγματικότητα είναι ότι μετά από ένα αφύσικο διάλειμμα, η ιστορική αστάθεια της Χερσονήσου του Αίμου επανέρχεται φυσιολογικά. Οι εθνικοί ανταγωνισμοί, ούτως ή άλλως αναμενόμενοι στο βαθμό που δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφαλείας με εσωτερική, εγγενή ισορροπία κι ευστάθεια (κι όχι με παρόλες κι ευσεβείς πόθους) παροξύνονται από τα έντονα εθνοτικά προβλήματα, τις δημογραφικές ανισορροπίες και την επιρροή των Μεγάλων Δυνάμεων στο πλαίσιο των δικών τους ανταγωνισμών. Ενώ εμείς σαν έθνος προσπαθούμε αγχωμένα να χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο, όλο το πλέγμα που συγκροτούσαν οι ιστορικοί ανταγωνισμοί ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα επανέρχεται εξ ίσου οξύ κι ακόμη πιο περίπλοκο.
Η Αλβανία που σφύζει δημογραφικά επιθυμεί την εθνική της ολοκλήρωση. Έχοντας ουσιασικά εξασφαλίσει την επέκτασή της στο Κόσοβο, επιδιώκει να κάνει το ίδιο με τα Σκόπια (με σημαντικές πιθανότητες) και με την Νότιο Ήπειρο (με μικρές πιθανότητες), και ταυτόχρονα τελεί συνεχώς υπό τον φόβο της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας και των ιστορικών της δικαιωμάτων. Οι Σκοπιανοί είναι εμπλεγμένοι ανάμεσα στον φανατισμό του μακεδονισμού, την πίεση του αλβανικού στοιχείου, και την ισχυρότατη βουλγαρίζουσα τάση τους, ενώ όσο απειλούν την Ελλάδα – για ιδιεολογικούς λόγους – άλλο τόσο τη φοβούνται λόγω της εκεί παρουσίας ισχυρών βλαχικών πληθυσμών. Οι Βούλγαροι έχουν έντονο το ενδιαφέρον για τα Σκόπια, τα οποία θεωρούν ιστορικό τους χώρο, έχουν έντονη ενόχληση από τον μακεδονισμό που αφ' ενός τους στερεί το δικό τους ρόλο αλλά μπορεί να εξελιχθεί και σε μία μικρή απειλή για αυτούς, έχουν δυσφορία έναντι της Ελλάδος διότι ούτε τις ιστορικές τους διεκδικήσεις για έξοδο στη θάλασσα ξεχνούν, ούτε ικανοποιούνται από το γεγονός ότι η Ελλάς – την οποία θεωρούν ιστορικό τους ανταγωνστή – υπερέχει σημαντικά έναντι αυτών και τους αντιμετωπίζει υπεροπτικά. Κι επιπλέον, και κυρίως, ζουν με τον εντονότατο φόβο των Τούρκων έναντι των οποίων τρέφουν βαθειά απέχθεια αλλά τελούν και υπό το βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρας τους. Η Τουρκία, στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της για ηγεμονική παρουσία στην περιοχή, επιδιώκει τη στρατηγική επιρροή επί των χωρών αυτών, ιδίως με την Αλβανία, και μάλλον πιο συγκυριακά με τα Σκόπια, αφού και ιστορικά θεωρεί το χώρο δικό της πεδίο δράσεως, και θεωρεί ότι η επιρροή σε Αλβανία-Σκόπια-Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό μοχλό πιέσεως στον μέχρι πρότινος στρατηγικό της αντίπαλο, την Ελλάδα.
Διαμορφώνεται έτσι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και ρευστό σκηνικό, που έχει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:
i)τον ανταγωνισμό των βασικών εθνικών κρατών της περιοχής: Ελλάδας, Τουρκίας, Αλβανίας και Βουλγαρίας, (με τη Σερβία, δυστυχώς, να έχει τεθεί για το μεσοπρόθεσμο μέλλον, εκτός ανταγωνισμού), με όρους λίγο-πολύ, raison d'etat.
ii)τον έντονο εθνοτικό ανταγωνισμό τόσο λόγω της ύπαρξης μειονοτήτων όσο και λόγω της ρευστής συνείδησης σημαντικών πληθυσμών
iii)την επίδραση των Μεγάλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των δικών τους ισορροπιών ισχύος, και οι οποίες ενισχύουν, παρωθούν κι εκμεταλλέυονται τους ανταγωνισμούς αυτούς (αλλά προσοχή: δεν τους δημιουργούν!).
iv) την ιδιαίτερα έντονη σύζευξη των εστιών έντασης, αφού λόγω της κατανομής των εθνικών πληθυσμών, η ανάφλεξη οποιασδήποτε εστίας έντασης μπορεί εύκολα, αν όχι αναπόφευκτα, να οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη κι εμπλοκή όλων
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πολύ απλά, ότι αν μέχρι σήμερα η προσπάθεια αντιμετώπισης της τουρκικής επεκτατικότητας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο μας έπεφτε λίγο δύσκολη, τα πράγματα θα επιδεινωθούν οδυνηρά στο μέλλον. Ενώ από το μέχρι τώρα παίγνιο είχαμε την δυνατότητα να απέχουμε, αφού ο αναβρασμός στο Βορά δεν είχε αντίκρυσμα σε πραγματική ισχύ, τα πράγματα σταδιακά αλλάζουν, καθώς οι βόρειοι γείτονες ανασυγκροτουνται. Και η στρατηγική σύζευξη των απειλών, δηλαδή της τουρκικής απειλής, με απειλές από την Αλβανία ή τα Σκόπια, θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες.
Ιδιαίτερα καθώς εμείς αρεσκόμαστε σε “υπερβάσεις των εθνικιστικών αταβισμών”, “μικρές κι ευέλικτες ένοπλες δυνάμεις”, κι άλλα επιτυχημένα ανέκδοτα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)