Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τουρκία: Κατηγορίες σε βάρος αποστράτων στρατηγών

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος δύο απόστρατων στρατηγών σε σχέση με συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης (CNN-Turk).
Κατηγορίες οι οποίες σχετίζονται με μία συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης, που έχει ισλαμιστικές καταβολές, απαγγέλθηκαν εις βάρος δύο Τούρκων στρατηγών εν αποστρατεία, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι CNN-Turk, μία ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος και των κοσμικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Τσετίν Ντογκάν, πρώην επικεφαλής της τουρκικής Πρώτης Στρατιάς, και ο Ενγκίν Αλάν, πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων, είναι οι πιο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που συλλαμβάνονται επίσημα έπειτα από την προσαγωγή περίπου 50 αξιωματικών τη Δευτέρα, σε περισσότερους από 30 από τους οποίους έχουν έως τώρα απαγγελθεί κατηγορί

Λύτρα σε Σομαλούς πειρατές για το ελληνικό «Navios Apollon»


Λύτρα καταβλήθηκαν στους Σομαλούς πειρατές προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο ένα ελληνικό φορτηγό πλοίο και το 9μελές πλήρωμά του που κρατούν στ΄ανοικτά των Σεϋχελλών, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή (NAVFOR) στην περιοχή.
Ο πλοίαρχος του υπό παναμαϊκή σημαία πλοίου Navios Apollon είναι Ελληνας και τα μέλη του πληρώματος Φιλιππινέζοι.
Το πλοίο κατελήφθη από τους πειρατές το Δεκέμβριο ενώ κατευθυνόταν στην Ταϊλάνδη.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της NAVFOR, οι πειρατές αφήνουν ελεύθερα τα μέλη του πληρώματος και το πλοίο 24 ώρες μετά την καταβολή των λύτρων.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ι.ΚΟΡΑΝΤΗΣ-«Η τουρκική ραδιοτηλεόραση θριαμβολογεί για "Ελληνικό άνοιγμα" στην Δυτική Θράκη»


Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων απευθυνόμενη προς τον Υπουργό των Εξωτερικών, κατέθεσε ο Βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ. και τέως Αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής, επικαλούμενος δημοσίευμα του ιστολογίου μας, σχετικά με ανακοίνωση του Τουρκικού καναλιού TRT (http://spynews-gr.blogspot.com/2010/02/trt_10.html) με τίτλο «TRT-"Ελληνικό «άνοιγμα» στη Δυτική Θράκη"».

Ο Βουλευτής, με τον γνωστό «κάθετο τρόπο» έκφρασης που τον διακρίνει, ερωτά τον Υπουργό των Εξωτερικών, για τις διαθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με λίαν ευαίσθητα θέματα τα οποία αφορούν την Θράκη μας.
Η ερώτηση του κ. Ι. Κοραντή, είναι ανηρτημένη στο ιστολόγιό του, στην κάτωθι δ/νση.-
http://icorantis.files.wordpress.com/2010/02/6030-erot-papandreou-11-2-2010.pdf
http://icorantis.wordpress.com/

Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βάση.


Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δουλέψουμε, δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.

Η συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν η πρώτη με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Δρούτσα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά για την προώθηση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Ήταν ένας πολύ καλός, ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, στη διάρκεια του οποίου έγινε ανασκόπηση της πορείας της διαδικασίας που διεξάγεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αποτύπωση της σημερινής κατάστασης», είπε σε χωριστή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, διευκρινίζοντας ότι «συζητήθηκε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το οποίο ετέθη στις σωστές του βάσεις».
Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις επαφές που είχε στα Σκόπια, καθώς και για τις σκέψεις του, ως προς τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και άκουσε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «με διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως αφοσιωμένη στην επίλυση του προβλήματος με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσει να κινηθεί και η ευρωατλαντική διαδικασία», η οποία, όπως πρόσθεσε «θα κινηθεί γρήγορα».
Ως προς τα προς εξέτασιν θέματα, ανέφερε ότι το θέμα της ονομασίας ήταν από την αρχή και παραμένει βασικό, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία του χρόνου και είναι δευτερεύοντα.
Ο κ. Δελαβέκουρας στην ενημέρωση που έκανε στη συνέχεια στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους τόνισε, με αφορμή και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Νίμιτς από τα Σκόπια, στις οποίες εξέφρασε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι ο κ. Νίμιτς «έχει αναγνώσει» μια διάθεση να προχωρήσει το θέμα εκ μέρους των Σκοπίων, και που η ελληνική πλευρά θέλει να την δει στην πράξη. «Ελπίζουμε ότι οι ενδείξεις για αλλαγές επί το θετικότερο να μεταφραστούν τελικά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το θετικό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό».
Αναφερόμενος στην ελληνική στάση είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης «μιλήσαμε για τη διαφορετική λογική με την οποία προσεγγίζουμε το θέμα, την προσπάθεια που κάνουμε να σταλεί θετικό μήνυμα προς την άλλη πλευρά και τη σημασία να βρούμε ανταπόκριση για να προχωρήσουμε».
Ο εκπρόσωπος έκανε ειδικότερη αναφορά στις ελληνικές πρωτοβουλίες, με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες «έχουν δημιουργήσει θετική δυναμική στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ».
Το ίδιο θετικό μήνυμα, πρόσθεσε, στείλαμε και τον Δεκέμβριο με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο συνοψίζεται στο ότι «η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στη λύση και στην απελευθέρωση της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ».
Στη συνέχεια, ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καμπούλ με τουλάχιστον 17 νεκρούς


Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας, σήμερα το πρωί, Παρασκευή, στο εμπορικό κέντρο της Καμπούλ. Στόχοι των καμικάζι ήταν κτήρια όπου διαμένουν ξένοι υπήκοοι.
Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, αναφέροντας πως οι επιθέσεις έγιναν από πέντε βομβιστές καμικάζι. Για τουλάχιστον τρεις βομβιστές μιλά η αστυνομία της χώρας, σημειώνοντας πως μεταξύ των νεκρών είναι τρεις αστυνομικοί και αρκετοί Ινδοί υπήκοοι, ενώ στους 32 ανέρχονται οι τραυματίες.
Οι επιθέσεις έγιναν στο εμπορικό κέντρο της Καμπούλ, τις πρώτες πρωινές ώρες. Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στον ξενώνα «Χαμίντ», ενώ εξτρεμιστές χτύπησαν και το Park Residence.
Μετά τις εκρήξεις, ακούστηκαν σποραδικά πυρά. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ζεμαράι Μπασάρι δήλωσε πως δύο καμικάζι έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση των αμερικανικών, αφγανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην πόλη Μαρτζάχ, της επαρχίας Χελμάντ, που θεωρείται «προπύργιο» των Ταλιμπάν.
Τις επιθέσεις καταδίκασε ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. «Οι επιθέσεις κατά Ινδών υπηκόων δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Αφγανιστάν» είπε.
Δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.

Την «αλλαγή στρατηγικής» του Πακιστάν για τους Ταλιμπάν χαιρετίζουν οι ΗΠΑ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν σήμερα την «αλλαγή στρατηγικής» που πραγματοποιείται κατά τους τελευταίους έξι μήνες από το Πακιστάν στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν, των οποίων υψηλοί αξιωματούχοι συνελήφθησαν πρόσφατα από τις αρχές στο Ισλαμαμπάντ.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης Ομπάμα, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, συνεχάρη το Πακιστάν για την πρόοδο που σημείωσε στον αγώνα κατά των ταλιμπάν που βρίσκονται στη χώρα αυτή, την οποία η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα κατηγορήσει στο παρελθόν για χαλαρή στάση απέναντί τους.
Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, δήλωσε από την πλευρά του, ότι οι συλλήψεις «δείχνουν ότι οι θέσεις για να κρυφτούν (οι Ταλιμπάν στο Πακιστάν) είναι όλο και λιγότερες».
Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο από τον πρόεδρο Μπαράκ Οκμπάμα, συνδυάζει την επιτυχία του πολέμου στη χώρα αυτή με ένα διευρυμένο αγώνα κατά των Ταλιμπάν που έχουν βρει καταφύγιο στο Πακιστάν.
Η εφημερίδα New York Times έγραψε την Τρίτη ότι οι πακιστανικές αρχές έχουν συλλάβει τον Μουλά Αμπντούλ Καμπίρ, σημαντικό ηγέτη των Ταλιμπάν και ανώτερο στρατιωτικό ηγέτη που πολεμά τις αμερικανικές δυνάμεις στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Πρόσφατα, ο μουλάς Μπαραντάρ, που παρουσιάζεται ως ο στρατιωτικός ηγέτης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και το δεξί χέρι του ηγέτη τους, Μουλά Ομάρ, συνελήφθη από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Πακιστάν.
Συνολικά, τέσσερις πολύ καταζητούμενοι ηγέτες των Ταλιμπάν συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στο Πακιστάν, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που ερμηνεύουν αυτή την επιτυχία, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να πείσει τους Πακιστανούς να δράσουν κατά των Αφγανών Ταλιμπάν στο έδαφός τους.

ΕΕ: «Επιζήμια» η κατασκευή ισραηλινών οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ


Η απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει την κατασκευή 600 οικίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι «επιζήμια» για την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το Ισραήλ να απέχει από προκλητικές ενέργειες», ανέφερε η κ. Άστον σε ανακοίνωση της.
«Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προσθέσει το Σπήλαιο των Πατριαρχών και τον Τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ, στον κατάλογο των ιστορικών τόπων του Ισραήλ είναι ‘‘επιζήμια’’ για τις προσπάθειες επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων της ειρήνης» πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, οι ισραηλινές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για ένα σχέδιο κατασκευής 600 οικιών σε περιοχή εποικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ερντογάν:«κανείς δεν έχει ασυλία»


«Κανείς δεν είναι πάνω από τους νόμους, κανείς δεν έχει ασυλία, κανείς δεν είναι προνομιούχος», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς. «Εκείνοι που συνωμοτούν πίσω από κλειστές πόρτες...από τώρα και στο εξής θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη».

Την ίδια ώρα η τουρκική αστυνομία ολοκλήρωνε μια μεγάλη επιχείρηση σε 13 πόλεις της χώρας, συλλαμβάνοντας άλλα 18 άτομα, από τους οποίους οι 17 εν ενεργεία στρτιωτικοί και ένας απόστρατος.
Συνολικά, 67 στρατιωτικοί (απόστρατοι και εν ενεργεία) συνελήφθησαν από τη Δευτέρα, γιατί θεωρήθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή σε συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης το 2003. Από αυτούς, σε 31 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχουν φυλακιστεί.
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι πρώην αρχηγοί του Ναυτικού και της Αεροπορίας, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Φθάνει σήμερα στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς για συνομιλίες αύριο με την ελληνική κυβέρνηση


Στην Αθήνα φτάνει σήμερα, Πέμπτη, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Νίμιτς ξεκαθάρισε, από τα Σκόπια όπου βρέθηκε, ότι δεν κομίζει νέα πρόταση, αλλά έχει «κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία».
Στη διάρκεια της παραμονής του στα Σκόπια, ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
«Δεν κομίζω πρόταση, διότι πρέπει να συζητήσω στις πρωτεύουσες των δύο χωρών και να δούμε πού βρισκόμαστε. Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία» δήλωσε ο κ. Νίμιτς πριν την έναρξη των συναντήσεών του στα Σκόπια.
«Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος το οποίο δεν περιορίζεται στην περιφερειακή και διμερή του διάσταση, αλλά έχει πολλές πτυχές και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να επιτύχουμε» υποστήριξε ο κ. Νίμιτς, υπογραμμίζοντας: «Νομίζω ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε μία λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν γίνεται λόγος για νέες ιδέες, θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και εξετάζεται αρκετά χρόνια. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μαγική κίνηση με την οποία θα επιλυθεί αυτομάτως το ζήτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα του προβλήματος και να το επιλύσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής δράσης από τις δύο πλευρές».
«Περιμένουμε να ακούσουμε πώς είδε ο κ Νίμιτς τα πράγματα κατά την επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ, ελπίζουμε ότι θα δούμε έναν πιο εποικοδομητικό πρωθυπουργό (Γκρούεφσκι) και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε σε μια λύση στο θέμα της ονομασίας, ώστε να απελευθερωθεί η ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας και η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο ενός φίλου, ο οποίος θα τη βοηθήσει να προχωρήσει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ερωτηθείς για την επίσκεψη του μεσολαβητή.
Ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προσωπικά, «να δημιουργήσουμε καλύτερο κλίμα, αλλά δεν συναντάμε πάντα την ανταπόκριση που θα θέλαμε». «Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αρνείται να διαπραγματευτεί. Έχει χρησιμοποιήσει διάφορες δικαιολογίες, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί το θέμα της ταυτότητας», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Γκρούεφσκι επιλέγει τη μη λύση, την αδράνεια, τη στασιμότητα, επιλέγει να ορθώνει εμπόδια στην προσπάθεια που κάνουμε να φτάσουμε σε λύση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο ίδιος ο κ. Νίμιτς, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στα Σκόπια, και ιδιαίτερα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, τόνισε ότι το βασικό αντικείμενο της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι το θέμα του ονόματος.
«Από τη δική μου οπτική γωνία, το κύριο ζήτημα των συνομιλιών είναι το όνομα της χώρας, όπως αυτό αναφέρεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Όλα τα άλλα ζητήματα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι, μπορούν να θεωρηθούν ως δευτερεύοντα», δήλωσε ο κ. Νίμιτς.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επανέλαβε ότι, τα δύο μέρη (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) έχουν διαφορετικές θέσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε πως χρειάζονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.
«Ελπίζω ότι, βάσει των συνομιλιών στα Σκόπια και την Αθήνα, θα μπορέσουμε να εντατικοποιήσουμε τη διαδικασία, η οποία είχε επιβραδυνθεί κατά τους τελευταίους μήνες και να δούμε, εάν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο βρίσκεται στη διεθνή ατζέντα επί πάρα πολύ μακρά περίοδο», είπε ο κ. Νίμιτς.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Νίμιτς θα έχει συναντήσεις το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Εκ νέου στρατηγικός διάλογος Ισραήλ και ΗΠΑ


Ο «στρατηγικός διάλογος» Ισραήλ και Ην. Πολιτειών επαναλήφθηκε, με τη συνάντηση στην Ιερουσαλήμ του αμερικανού αναπληρωτή υπουργού των Εξωτερικών, Τζέϊμς Στάϊνμπεργκ, και του ισραηλινού υφυπουργού των Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν.
«Δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, σε βάθος, πάνω σε πολλά θέματα, περιφερειακά και διεθνή, κάτι που ενισχύει τη στρατηγική διμερή συνεργασία», ανακοίνωσε επίσημα η ισραηλινή πλευρά στο τέλος αυτής της συνάντησης. Διέρρευσε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ συζητά το ίδιο θέμα στις ΗΠΑ) δέσποσε στις διαβουλεύσεις.
Προγραμματίστηκε για το χρονικό διάστημα έως το τέλος του 2010 μία συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον.
Στην αρχή Μαρτίου, φθάνει στο Ισραήλ ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάϊντεν. Τον Μάρτιο, φθάνει στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, ενώ οι αναλυτές επισήμαναν «τον πολλαπλασιασμό» των διμερών επαφών εσχάτως.
Στο μεταξύ, στον ΟΗΕ η Ουάσινγκτον ασκεί πίεση στις «συμμαχικές» κυβερνήσεις στο θέμα του Ιράν. Ειδικά, ασκεί πιέσεις στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Βρετανία, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία), να ενταθούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Την παρέμβαση του ΟΗΕ ζητά η Αργεντινή για τις βρετανικές έρευνες στα Φώκλαντς


Τη μεσολάβηση του ΓΓ του ΟΗΕ ζητά η κυβέρνηση της Αργεντινής, προκειμένου να σταματήσουν οι «μονομερείς ενέργειες» των Βρετανών ανοικτά των Νησιών Φώκλαντς (Μαλβίνας) για την αξιοποίηση τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου.
Τα Νησιά αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας από το 1833, ενώ το 1982 οι δύο χώρες θρήνησαν 900 νεκρούς σε έναν πόλεμο που κράτησε λιγότερο από δύο μήνες.
Ο Αργεντινός υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Ταϊάνα συναντήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι-μουν από τον οποίο ζήτησε να παρέμβει, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες από πλευράς Βρετανίας.
Επίσης, κάλεσε το Λονδίνο σε διαπραγματεύσεις για το μέλλον των Νησιών, όπως άλλωστε ορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο Νοτιοκορεάτης Γενικός Γραμματέας δεσμεύθηκε να εξετάσει το θέμα.
Ο Ταϊάνα εξήγησε στον Μπαν Γκι-μουν ότι οι έρευνες των βρετανικών σκαφών ανοικτά των Νήσων γίνονται για Μη Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ζήτημα που ανησυχεί τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Λίγες μέρες νωρίτερα, η Αργεντινή είχε εξασφαλίσει την ομόφωνη στήριξη των χωρών της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής στη Σύνοδο που έγινε στο Μεξικό.
Η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες, εμφανώς ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της Συνόδου, εξήγησε ότι η Αργεντινή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «στο πλαίσιο των κανόνων διεθνούς δικαίου» για να υπερασπιστεί τα δίκαιά της.
Κατά την επιστροφή του στο Μπουένος Αϊρες, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μετά τη συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και την ομόφωνη στήριξη της Συνόδου στο Μεξικό, «έχει γίνει πλέον σαφές ότι εμείς είμαστε τα θύματα σε αυτή την υπόθεση».
Οι έρευνες ανοικτά των Νησιών γίνονται από εταιρείες πετρελαίου χωρίς την οικονομική συνεισφορά της βρετανικής κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν υποστήριξε ότι οι έρευνες είναι απολύτως σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τους κατοίκους των Νησιών» τόνισε, αποκλείοντας πάντως την περίπτωση αποστολής ναυτικής δύναμης.

Στήριξη στο Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνική χρήση παρείχε η Δαμασκός


Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ υπεραμύνθηκε την Πέμπτη του δικαιώματος του Ιράν στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. «Επιθυμούμε οι άλλοι να μην δίνουν μαθήματα σε εμάς όσον αφορά τις σχέσεις στην περιοχή μας» είπε, στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ.

«Η απαγόρευση σε ένα ανεξάρτητο κράτος του δικαιώματος στον εμπλουτισμό ουρανίου προσιδιάζει σε μια νέα αποικιοκρατική διαδικασία στην περιοχή» δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι μετά το Ιράν, και άλλες χώρες της περιοχής θα επιδιώξουν να αποκτήσουν πυρηνική τεχνολογία για μη στρατιωτική χρήση.
Παράλληλα, εξέφρασε την έκπληξή του που η Ουάσινγκτον ζήτησε από τη χώρα του να λάβει αποστάσεις από το Ιράν.
Όταν ρωτήθηκε για το αίτημα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να αρχίσει η Συρία «να απομακρύνεται από το Ιράν», ο πρόεδρος της Συρίας απάντησε: «Είμαι έκπληκτος που ζητούν από τις χώρες να απομακρυνθούν η μια από την άλλη &#x5B...&#x5D Έχουμε ανάγκη να ενισχύουμε περισσότερο τις σχέσεις μας, αν ο στόχος είναι πράγματι η σταθερότητα».
«Επιθυμούμε οι άλλοι να μην δίνουν μαθήματα σε εμάς όσον αφορά τις σχέσεις στην περιοχή μας» πρόσθεσε.
Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε την Τετάρτη από τη Συρία, της οποίας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βελτιώνονται, να «αρχίσει να απομακρύνεται από το Ιράν» και δήλωσε ότι ελπίζει στη λήψη μιας απόφασης του ΟΗΕ που θα καταδικάζει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν «εντός 30 έως 60 ημερών».
Σχετικά με τη συνάντηση με τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο πρόεδρος της Συρίας δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για να υπογράψουν συμφωνία κατάργησης της θεώρησης διαβατηρίων.
«Η κατάργηση αυτή θα ενισχύσει περισσότερο τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα» επισήμανε ο πρόεδρος της Συρίας.
Ο πρόεδρος του Ιράν από την πλευρά του επανέλαβε ότι υπάρχει «σταθερότητα και διάρκεια» στις σχέσεις μεταξύ Συρίας και Ιράν.
«Ουδείς μπορεί να πλήξει τις σχέσεις αυτές, τις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε στο μέγιστο επίπεδο» πρόσθεσε. «Έχουμε τους ίδιους στόχους, τα ίδια συμφέροντα και τους ίδιους εχθρούς. Ο κύκλος συνεργασία μας επεκτείνεται μέρα με τη μέρα» είπε.
Ο Μ.Αχμαντινεζάντ αναφέρθηκε και στο Ισραήλ, λέγοντας ότι «οδεύει προς την εξαφάνιση».
«Η φιλοσοφία της ύπαρξής της (σιωνιστικής οντότητας) έχει τελειώσει και ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ των κατακτητών» πρόσθεσε.
«Έχουν έρθει σε αδιέξοδο. Όλες οι απειλές τους είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας τους» είπε ο Μ.Αχμαντινεζάντ και προειδοποίησε για στρατιωτική επίθεση από το Ισραήλ.
«Και γνωρίζουμε -και οι δύο λαοί μας γνωρίζουν, και όλη η περιοχή γνωρίζει- ότι αν η σιωνιστική οντότητα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, ο θάνατός της θα είναι αναπόφευκτος» είπε.
Ο Ασαντ τόνισε ότι η Συρία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει μια ισραηλινή επίθεση.
«Η υποστήριξη της αντίστασης συνιστά ηθική, πατριωτική και νόμιμη υποχρέωση», είπε αναφερόμενος στην Χεζομπάλαχ και τη Χαμάς, την ώρα που η Ουάσινγκτον ζήτησε από τη χώρα του να σταματήσει να υποστηρίζει τις δύο οργανώσεις, τις οποίες οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές.

Το διαστημικό λεωφορείο Εντέβορ και το εξαμελές του πλήρωμα ολοκλήρωσαν τη διάρκειας δύο εβδομάδων αποστολή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Κυριακή, με μια προσγείωση ακριβείας στο διαστημικό κέντρο στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Μετά από 217 περιστροφές γύρω από τη Γη και έχοντας διανύσει 9,17 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ο κυβερνήτης Τζορτζ Ζάμκα ολοκλήρωσε τους ελιγμούς μείωσης ταχύτητας πάνω από το διαστημικό κέντρο Κένεντι και στη συνέχεια προσγείωσε το βάρους 100 τόνων διαστημικό λεωφορείο το βράδυ της Κυριακής.
Ολοκληρώνοντας την 130η αποστολή του στόλου των διαστημικών λεωφορείων, το Εντέβορ προσγειώθηκε πέντε χιλιόμετρα από το σημείο που απογειώθηκε πριν από 14 ημέρες. «Καλωσήρθατε σπίτι», είπε ο αστροναύτης Ρικ Στέρκοφ από το Κέντρο Ελέγχου στο Χιούστον. «Συγχαρητήρια για την πραγματοποίηση μιας τέλειας αποστολής».
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ένα πρόγραμμα κόστους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη συμμετοχή 16 κρατών, βρίσκεται σε τροχιά 354 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης από το 1998. Σε αυτή την αποστολή, το Εντέβορ μετέφερε το τελευταίο κομμάτι του σταθμού, με την ονομασία «Ηρεμία», που θα λειτουργήσει ως δεύτερος χώρος διαβίωσης του πληρώματος. Το κομμάτι αυτό διαθέτει τουαλέτα, σύστημα ανακύκλωσης του νερού, γεννήτρια οξυγόνου αλλά και εξοπλισμό σωματικής άσκησης.
Επιπλέον, το Εντέβορ παρέδωσε ένα παρατηρητήριο με επτά παράθυρα, από όπου οι αστροναυτές μπορούν να βλέπουν με βελτιωμένη ορατότητα το Διάστημα και τη Γη. Τα νέα δωμάτια, που συνδέθηκαν στη διάρκεια τριών διαστημικών περιπάτων, είναι τα τελευταία κύρια κομμάτια του σταθμού, που σημαίνει ότι μετά από 12 χρόνια ο ISS είναι πλέον ένα ολοκληρωμένος σταθμός σε τροχιά.
Η NASA έχει προγραμματίσει τέσσερις ακόμη πτήσεις διαστημικών λεωφορείων που θα μεταφέρουν επιπλέον εξαρτήματα και ανταλλακτικά, αλλά και κάποια επιστημονικά πειράματα. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσύρουν το στόλο των τριών διαστημικών λεωφορείων, πριν το τέλος του χρόνου.
Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να ακυρώσει ένα σχεδιασμένο πρόγραμμα επιπλέον αποστολών με βάση το οποίο οι ΗΠΑ θα έστελναν αστροναύτες στη Σελήνη, εξαιτίας του χρηματικού ποσού που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Η NASA προσανατολίζεται πλέον στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τη μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη, που θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία άλλων χωρών, στα πρότυπα του προγράμματος του Διαστημικού Σταθμού.
Παράλληλα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εστιάζεται στην αναζήτηση συνεργασιών με εταιρείες που θα παρέχουν εμπορικές διαστημικές πτήσεις, ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τους ρωσικούς Σογιούζ για την αποστολή πληρωμάτων και προμηθειών στον διαστημικό σταθμό, αφού με την απόσυρση του στόλου των διαστημικών λεωφορείων, Ρώσοι και Κινέζοι θα είναι οι μόνοι με τη δυνατότητα αποστολής ανθρώπων σε τροχιά.
Η ακύρωση του σεληνιακού προγράμματος αλλά και η χρηματοδότηση ιδιωτικών διαστημικών εταιρειών έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο Κογκρέσο, στα ανώτατα κλιμάκια της NASA αλλά και στις εταιρείες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των διαστημικών μεταφορών. Μετά από την οικονομική κρίση, που ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί για τις ΗΠΑ, η διάθεση κρατικών κονδυλίων σε ένα τομέα όπως το Διάστημα δεν αντιμετωπίζεται θετικά από πολλά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, που θα ήθελαν αυτά τα χρήματα να επενδυθούν στην αποκατάσταση και αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Σημαντική απειλή για ΝΑΤΟ οι ελεύθεροι σκοπευτές στο Αφγανιστάν


Οι ελεύθεροι σκοπευτές αποτελούν μιαν απειλή τόσο σοβαρή για τις διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν όσο και οι αυτοσχέδιες βόμβες στη τρέχουσα επίθεση στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον διοικητή του σώματος των Πεζοναυτών, Αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Κόνγουεϊ.
Οι αυτοσχέδιες βόμβες που έχουν κρύψει οι Ταλιμπάν κατά μήκος των οδών θεωρούνταν μέχρι σήμερα ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός των συμμαχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο στρατηγός Κόνγουεϊ, ο οποίος μίλησε χθες Τετάρτη ενώπιον της επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Τώρα, η πιο θανάσιμη απειλή για τους στρατιώτες μας δεν είναι κατ' ανάγκη οι αυτοσχέδιες βόμβες, αλλά μάλλον οι ελεύθεροι σκοπευτές οι οποίοι μπορούν να πυροβολήσουν από πολύ μακριά και οι σφαίρες τους να διαπεράσουν τον προστατευτικό εξοπλισμό μας, και ειδικά τα κράνη», πρόσθεσε.
Οι Ταλιμπάν θεωρούνταν μέχρι σήμερα από τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ, κακοί σκοπευτές. Ο στρατηγός Κόνγουεϊ διευκρίνισε ότι οι πεζοναύτες, σώμα ελίτ του αμερικανικού στρατού, ζήτησαν από την αμυντική βιομηχανία να κατασκευάσει πιο ανθεκτικά κράνη, που να μπορούν να αντέξουν πυρά με σφαίρες 7,62mm από Καλάσνικοφ, το προτιμώμενο όπλο των Ταλιμπάν.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Νέα πρόκληση των ΗΠΑ γιια το κυπριακό


Νέα, σκληρή προσβολή για τα θύματα της κυπριακής τραγωδίας του 1974,αλλά και σαφή
ένδειξη των αμερικανικών πραγματικών προθέσεων για μια δίκαιη λύση του κυπριακού,
αποτέλεσε η χθεσινή απόλυτη κάλυψη που προσέφερε στον αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση που φέρεται να έκανε ο αμερικανός πρέσβης στην
Αγκυρα Τζέϊμς Τζέφρι, συμφωνά με την οποία η «Τουρκία είναι μια ειρηνική χώρα
και δεν εισέβαλε ποτέ σε γειτονικά της κράτη», ενώ υποστήριξε ότι η Αγκυρα «έχει
ανησυχίες ασφαλείας στην Κύπρο και στο βόρειο Ιράκ», ο εκπρόσωπος του Στέιτ
Ντιπάρτμεντ κ. Κρόουλι συμφώνησε με τον κ. Τζέφρι, σημειώνοντας ότι η
Ουάσιγκτον «κοιτάζει εμπρός και όχι πίσω». Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για έναν
«πολύ εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, της
τουρκοκυπριακής κοινότητας και της ελληνοκυπριακής κοινότητας, τον οποίο
υποβοηθούν τα Ηνωμένα Έθνη». Εξέφρασε, δε, ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ
«διαδραματίζουν ρόλο σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλοντας στην αναζήτηση δίκαιας
λύσης, και κατέληξε τονίζοντας ότι «δεν έχει αξία να πηγαίνει κανείς πίσω στην ιστορία των
τελευταίων 35 ετών».

Αντιπαράθεση Συρίας – Ισραήλ για «ιερές» εβραϊκές περιοχές

Η Συρία καταγγέλλει το Ισραήλ επειδή προτίθεται να εγγράψει δύο ιερές τοποθεσίες που βρίσκονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στην κληρονομιά των ιστορικών τοποθεσιών του εβραϊκού κράτους.
Η Συρία κατήγγειλε σήμερα την ανακοίνωση του Ισραήλ, ότι προτίθεται να εγγράψει δύο ιερές τοποθεσίες που βρίσκονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στην κληρονομιά των ιστορικών τοποθεσιών του εβραϊκού κράτους.
«Η ανακοίνωση από τις ισραηλινές αρχές κατοχής να προσαρτήσουν δύο ιερές τοποθεσίες στη Χεβρώνα και τη Βηθλεέμ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς νόμου και μία συνέχιση της πολιτική εξεβραϊσμού των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε ανακοίνωση Τύπου.
«Η Συρία καταγγέλλει με αυστηρότητα αυτή την επίθεση κατά των ιερών τοποθεσιών και της κληρονομιάς και ζητά από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ, να απορρίψει αυτή την ανακοίνωση και να αναγκάσει το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Κυριακή στο υπουργικό συμβούλιο ότι επιθυμεί να εγγράψει τον Τάφο της Ραχήλ, που βρίσκεται στη Βηθλεέμ, και τον Τάφο των Πατριαρχών, που βρίσκεται στη Χεβρώνα, στις ιστορικές τοποθεσίες του Ισραήλ.

Οταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλούσε για καθαρή ενέργεια, ελάχιστοι φαντάζονταν ότι εννοούσε πυρηνικά εργοστάσια


Oταν μιλούσε προεκλογικά για πράσινη ενέργεια, στην οποία υποσχόταν να επενδύσει, όλοι καταλαβαίναμε ότι εννοούσε την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Τελευταίως όμως ο Μπαράκ Ομπάμα διηύρυνε τον όρο για να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια - και όχι μόνο- συνεργαζόμενος με το πανίσχυρο ενεργειακό λόμπι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την πρώτη σπόντα ο αμερικανός πρόεδρος την έριξε στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους στα τέλη Ιανουαρίου. «Να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα της πράσινης ενέργειας [...] σημαίνει να χτίσουμε μια νέα γενιά ασφαλών πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σημαίνει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις για το άνοιγμα νέων εγκαταστάσεων στο εξωτερικό για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σημαίνει συνεχιζόμενες επενδύσεις σε εξελιγμένα βιοκαύσιμα και τεχνολογίες πράσινου άνθρακα» είπε, απευθυνόμενος προς τον αμερικανικό λαό. Το μόνο που δεν είπε είναι «Drill, baby, drill» («Σκάψε για πετρέλαιο, μωρό, σκάψε!»- σύνθημα που φώναζαν οι οπαδοί της Σάρας Πέιλιν, υποψήφιας αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανών στις τελευταίες εκλογές).
Την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εγγυηθεί δάνεια ύψους 8,3 δισ. δολαρίων (6 δισ. ευρώ) προς την εταιρεία Southern Co., προκειμένου να κατασκευάσει τις πρώτες νέες πυρηνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ ύστερα από 30 χρόνια. Ο κ. Ομπάμα παρουσίασε την απόφαση αυτή ως «απολύτως αναγκαία» (και) από οικονομικής και πολιτικής απόψεως. Ξεσήκωσε όμως θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από οικολόγους αλλά και από το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ οι αντίπαλοι Ρεπουμπλικανοί τον επευφήμησαν.
Η διεύρυνση της έννοιας της πράσινης ενέργειας από τον Λευκό Οίκο είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί το ενεργειακό λόμπι στην αμερικανική κυβέρνηση, καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η Southern Co., με έδρα την Ατλάντα, έχει στην ιδιοκτησία της τον μεγαλύτερο αριθμό εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον άνθρακα στις ΗΠΑ. Αν η Ουάσιγκτον θεσπίσει περιορισμούς στις εκπομπές των αερίων που συμβάλλουν στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου», η Southern Co. θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Μια ενίσχυση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της αντισταθμίζει το πλήγμα αυτό. Ο Λευκός Οίκος το αρνείται. Και διαμηνύει ότι στόχος είναι να καλοπιάσει τους Ρεπουμπλικανούς ώστε να υποστηρίξουν νομοσχέδιο για το κλίμα.
Ενδιαφέρον έχει ότι οι κυβερνητικές εγγυήσεις για δάνεια προς εταιρείες παραγωγής ενέργειας θεσμοθετήθηκαν το 2005, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους. Ωστόσο ο κ. Ομπάμα είναι ο πρώτος που τις εφαρμόζει στην πράξη, καθώς ο προκάτοχός του δεν είχε τολμήσει. Η κυβέρνηση θα λειτουργήσει ως εγγυητής για το τραπεζικό δάνειο της Southern Co., η οποία θα κατασκευάσει δύο νέους αντιδραστήρες στην Πολιτεία της Τζόρτζια, δίπλα στους δύο υπάρχοντες, με προβλεπόμενο έτος λειτουργίας το 2016 ή το 2017. Αν οι αντιδραστήρες είναι κερδοφόροι, η εταιρεία θα ξεπληρώσει τις τράπεζες και θα πληρώσει ένα ποσό στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για την εγγύηση. Αν «βαρέσει κανόνι», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ξεπληρώσει τις τράπεζες. Προφανώς με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται το ρίσκο για τη Southern Co., μεγιστοποιείται όμως για τους φορολογουμένους. Οπως τονίζουν οι επικριτές του κ. Ομπάμα, οι πιθανότητες να μην αποπληρωθεί το δάνειο είναι πολλές.
Το υπουργείο Ενέργειας διαπραγματεύεται την παροχή δανειακών εγγυήσεων σε τρεις ακόμη εταιρείες, από τις οποίες οι δύο αναμένεται να τις λάβουν σύντομα. Πρόκειται για τη Scana Corporation - Santee Cooper στη Νότια Καρολίνα και τη UniStar στο Μέριλαντ.

Η πυρηνική εικόνα του πλανήτη



Τα δυστυχήματα και τα ατυχήματα

1986: Θύματα του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ * Το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Θρι Μάιλ Αϊλαντ στην Πενσυλβανία στις 28 Μαρτίου 1979 είναι το σοβαρότερο στις ΗΠΑ. Εκτοτε δεν έχουν δοθεί άδειες για νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στις ΗΠΑ. Βλάβη σε βαλβίδα ενός από τους δύο αντιδραστήρες επέτρεψε τη διαρροή ραδιενεργών αερίων. Δεν υπήρξαν θύματα.
* Το σοβαρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία είναι του Τσερνόμπιλ. Συνέβη στις 26 Απρι λίου 1986 στην Ουκρανία, όταν εξερράγη ο αντιδραστήρας Νο 4 του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκλύοντας 400 φορές περισσότερη ραδιενέργεια απ΄ όση η βόμβα της Χιροσίμα. Οι άμεσοι θάνατοι ήταν 56, οι έμμεσοι (από την έκθεση στην ακτινοβολία) χιλιάδες. * Στις 10 Οκτωβρίου 1957 ένας αντιδραστήρας στρατιωτικού πυρηνικού εργοστασίου στο Γουίντσκεϊλ της Βρετανίας πήρε φωτιά απελευθερώνοντας ραδιενέργεια. Μακροπρόθεσμα προκλήθηκαν 240 θάνατοι από καρκίνο. Λέγεται ότι τα επίσημα στοιχεία αλλοιώθηκαν για να καλυφθεί το ότι ο άνεμος μετέφερε ραδιενέργεια στην Ιρλανδία.

Οι αριθμοί

104 πυρηνικοί αντιδραστήρες λειτουργούν σε 31 αμερικανικές Πολιτείες. Καλύπτουν το ένα πέμπτο των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των ΗΠΑ.
56 νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες κατασκευάζονται ανά τον κόσμο, από τους οποίους 21 στην Κίνα, έξι στη Νότια Κορέα και πέντε στην Ινδία. Η Γαλλία έχει περισσότερα από 50 πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καλύπτουν το 80% των αναγκών της σε ρεύμα. Είναι μεγάλος εξαγωγέας πυρηνικής ενέργειας. Η Γερμανία σχεδιάζει να έχει κλείσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της ως το 2020. Επενδύει σε άλλες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας. Η Σοβιετική Ενωση έχτισε το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στον κόσμο το 1954

Ο αντίλογος των οικολόγων

Οι οικολογικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι και τόσο «πράσινη» καθώς δεν έχει βρεθεί πού θα πηγαίνουν τα πυρηνικά απόβλητα, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι τα δάνεια για πυρηνική ενέργεια έχουν πιθανότητες άνω του 50% να μην αποπληρωθούν, συνεπώς αποτελούν μια μορφή επιδότησης. Ο κ. Ομπάμα προετοιμάζει άραγε το έδαφος ώστε οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας να γίνουν οι νέες τράπεζες προς διάσωση με χρήματα των φορολογουμένων;

Τι υποστηρίζει ο πρόεδρος

Για να «πουλήσει» την απόφασή του ο κ. Ομπάμα ανέσυρε πολλά επιχειρήματα, με κορυφαίο τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας για την κατασκευή και 850 θέσεων για τη μόνιμη λειτουργία των αντιδραστήρων. Τόνισε ότι τα εργοστάσια θα είναι «ασφαλή και “πράσινα”», ότι η Αμερική πρέπει «να εξάγει τεχνολογία πράσινης ενέργειας αντί να εισάγει πετρέλαιο», ότι η Κίνα κατασκευάζει 21 νέους αντιδραστήρες. «Δεν πρέπει να μείνουμε καθηλωμένοι στην παλαιά γνωστή διαμάχη μεταξύ οικολόγων και επιχειρηματιών» δήλωσε. Η κυβέρνησή του έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει για το 2011 τριπλάσιο ποσό για το πρόγραμμα των δανειακών εγγυήσεων, φθάνοντάς το στα 54 δισ. δολάρια (40 δισ. ευρώ).

Ο Ερντογάν «απειλεί» με δημοψήφισμα τους δικαστές


ΜΑΔΡΙΤΗ Δημοψήφισμα για να εγκρίνει ο τουρκικός λαός «σαρωτική» μεταρρύθμιση του Συντάγματος είναι το επόμενο σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πρωτοφανές κύμα συλλήψεων 51 στρατιωτικών, οι οποίοι εμπλέκονταν στη συνωμοσία για την ανατροπή του. Στόχος, όπως άφησε να εννοηθεί ο τούρκος πρωθυπουργός από την Ισπανία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, είναι να πλήξει τις υπερεξουσίες των δύο πυλώνων του κεμαλισμού: των δικαστικών και των στρατιωτικών. Η επίσκεψή του πάντως χθες στη Σεβίλλη ήταν επεισοδιακή: κατά την έξοδό του από το δημαρχείο ένας πολίτης τού πέταξε παπούτσι, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των Κούρδων. Σωματοφύλακες απομάκρυναν αμέσως τον διαδηλωτή. Στοχεύοντας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, ο τούρκος πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επιτύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», θέτοντας τέλος μια και καλή στη διαμάχη ανάμεσα στην ισλαμιστικών καταβολών κυβέρνησή του με το κεμαλικό «βαθύ κράτος». Δικαστές και στρατιωτικοί αποτελούν επί μακρόν το «αγκάθι» στο πλευρό του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος όπως φαίνεται αναζητεί διέξοδο σε ριζικές λύσεις και ανακατατάξεις.

Το 2008 ο εισαγγελέας Αμπντουραχμάν Γιαλτσινκάγια είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να θέσει εκτός νόμου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του κ. Ερντογάν, επικαλούμενος την προάσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού πολιτεύματος. Οπως δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός από τη Μαδρίτη όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, η κυβέρνησή του πρόκειται να εισηγηθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τροποποίηση του Συντάγματος, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αποσπάσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική συναίνεση για την εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.
«Ως κυβερνών κόμμα εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή» δήλωσε από την ισπανική πρωτεύουσα ο κ. Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την «απειλή» της κυβέρνησης να προσφύγει σε δημοψήφισμα.
Αν και δεν δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το δημοψήφισμα, η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, χρησιμοποιώντας και το «χαρτί» της ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ενα νέο Σύνταγμα θα διευκολύνει την ενταξιακή μας πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση» δήλωσε ο Μπουρχάν Κουζού, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Eκεχειρία υπέγραψαν οι αντάρτες του Νταρφούρ με την κυβέρνηση του Σουδάν


Συμφωνία εκεχειρίας, με στόχο μία ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία, υπέγραψαν την Τρίτη η κυβέρνηση του Σουδάν και η κύρια ομάδα ανταρτών στο Νταρφούρ μετά τις συνομιλίες στις οποίες διαμεσολάβησε το Κατάρ.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το Χαρτούμ θα προσφέρει κυβερνητικές θέσεις στο Κίνημα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (JEM), την κυριότερη ομάδα ανταρτών στο Νταρφούρ.
Πρόκειται για σημαντικό βήμα στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών, αλλά εκτιμάται ότι η στροφή μπορεί να «πικράνει» τους συμμάχους του Σουδάν στην περιοχή.
Το JEM, το οποίο θα μετατραπεί σε κόμμα σύμφωνα με το Reuters, θα «συμμετέχει στη διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα» όπως αναφέρει η συμφωνία.
Το κείμενο που υπογράφηκε προβλέπει τη σύναψη ευρύτερης συμφωνίας μέχρι τις 15 Μαρτίου, προθεσμία όμως που θεωρείται σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί -τη σημασία της οποίας, ως εκ τούτου, υποβάθμισαν οι αντάρτες, λέγοντας ότι η προθεσμία δεν είναι δεσμευτική.
Οι συνομιλίες έγιναν με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ. Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Τανί, δεσμεύτηκε ότι το εμιράτο θα προσφέρει ένα δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση του Σουδάν.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ο Ερντογάν συλλαμβάνει στρατηγούς...


\ΑΓΚΥΡΑ Με πρωτοφανή τρόπο κλιμακώνεται η πολιτική και δικαστική σύγκρουση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους κεμαλιστές στρατιωτικούς στην Τουρκία. Τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα συνελήφθησαν από την αστυνομία περίπου 50 «πασάδες», δηλαδή υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, ανάμεσά τους επτά εν ενεργεία στρατιωτικοί, 11 εν αποστρατεία στρατηγοί και πολλοί εν αποστρατεία συνταγματάρχες, αντισυνταγματάρχες κ.ά.
Ολοι τους κατηγορούνται για συμμετοχή σε συνωμοσία για απόπειρα δολοφονίας το 2003 του τότε προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς, επιφανούς στελέχους του ισλαμιστικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα που διέταξε το κύμα συλλήψεων, ήταν μια καθαρή «προβοκάτσια»: να προκληθεί τόσο μεγάλη κοινωνική αναταραχή ώστε να βρουν δικαιολογία οι ένοπλες δυνάμεις να κάνουν πραξικόπημα «για να σωθεί η χώρα».
Οι συλληφθέντες παρουσιάζονται ως παρακλάδι της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν. Στο πλαίσιο των ερευνών για την οργάνωση συνελήφθησαν στα σπίτια τους, μεταξύ άλλων, οι πρώην αρχηγοί της Αεροπορίας, πτέραρχος ε.α. Ιμπραήμ Φιρτίνα, του Ναυτικού, ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, ο πρώην διοικητής της Α΄ Στρατιάς (με έδρα την Κωνσταντινούπολη) στρατηγός Εργκίν Σαϊγκούν και ο αντιστράτηγος ε.α. Ενγκίν Αλάν, ο άνθρωπος που διηύθυνε την επιχείρηση σύλληψης (ή μάλλον παράδοσης στα χέρια της Τουρκίας) του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Κένυα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εφόδους σε 20 διαφορετικά σημεία της Αγκυρας. Ειδικά το όνομα του ναυάρχου ε.α. Ορνέκ είχε εμπλακεί στις αποκαλύψεις του τουρκικού Τύπου για τις απόπειρες πραξικοπήματος το 2004 με τις κωδικές ονομασίες «Σεληνόφως» (Αγισιγί) και «Ξανθιά» (Σαρικίζ). Οι τελευταίες αποκαλύψεις ήλθαν τον περασμένο μήνα από την εφημερίδα «Τaraf» και αφορούσαν το σχέδιο πραξικοπήματος με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα». Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, οι υπογραφές των συλληφθέντων βρέθηκαν σε έγγραφα του σχεδίου αυτού.
Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων προβοκάτσια για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης εντός της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιαζόταν τεχνητή κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα με εισβολή στον Εβρο και βομβιστικές επιθέσεις σε τεμένη στην Τουρκία.
Στις 11 σελίδες του σχεδίου αναφερόταν ότι η Α΄ Στρατιά στην Κωνσταντινούπολη σχεδίαζε τη σύλληψη και τη συγκέντρωση σε γήπεδα 200.000 ατόμων τα οποία πιθανώς θα προέβαλλαν αντίσταση στο πραξικόπημα. Επίσης προβλεπόταν η συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης από τους πραξικοπηματίες.
«Ούτε στους εφιάλτες μας θα μπορούσαμε να δούμε όσα βλέπουμε να συμβαίνουν σήμερα» είπε ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς. Και προσέθεσε απειλητικά: «Η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν αυτοί που δεν λογοδότησαν ποτέ για τις πράξεις τουςαρχίσουν να λογοδοτούν».
Ο ίδιος πάντως ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, από τη Μαδρίτη όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, απέφυγε να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για δικαστική παραγγελία. «Δεν θα ήταν σωστό για μένα να μιλήσω για ένα ζήτημα που χειρίζεται ήδη η Δικαιοσύνη» είπε. Ως σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά πλέον των 400 ανθρώπων για ανάμειξη στη συνωμοσία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται στρατιώτες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Κανείς πάντως δεν έχει καταδικαστεί ως σήμερα σε σχέση με την υπόθεση.
Μετά τις χθεσινές συλλήψεις έπεσαν οι τουρκικές μετοχές και το εθνικό νόμισμα της χώρας, η λίρα.
...και καταγγέλλει για διπροσωπία Σαρκοζί και Μέρκελ
ΜΑΔΡΙΤΗ O τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε χθες τη Γαλλία και τη Γερμανία για τη στάση τους έναντι της προσπάθειας της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατηγορώντας τις χώρες αυτές για διπροσωπία.
« Συμφωνούμε σε πολλά πράγματα όταν μιλάω μαζί τους » δήλωσε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. «Ο ταν όμως γυρίζουμε την πλάτη μας, τα πράγματα αλλάζουν » πρόσθεσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην ισπανική εφημερίδα «Εl Ρais». « Αυτό που μας κάνουν η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι σωστό » διαμαρτυρήθηκε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε το Παρίσι και το Βερολίνο ότι « αλλάζουν τους κανονισμούς στη μέση του παιχνιδιού ».
« Επιβάλλουν όρους που δεν περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, έτσι ώστε να μην μπορέσουμε να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση » είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Η τουρκική κοινωνία και ο μουσουλμανικός κόσμος βλέπουν ότι η ΕΕ θέλει να παραμείνει μια « χριστιανική λέσχη » επανέλαβε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας πάντως ότι η Τουρκία « δεν έχει χάσει την ελπίδα » να ενταχθεί στην 27μελή Ενωση. Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Ισπανία για την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Αγκυρας για ένταξη στην ΕΕ, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι με πέντε εκατομμύρια τούρκους μετανάστες σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Αγκυρα αισθάνεται ήδη μέλος της Ενωσης.

Η «Εl Ρais» είχε πάρει τη συνέντευξη από τον κ. Ερντογάν πριν από την επίσκεψή του στην Ισπανία.

Μετά την άφιξή του στη Μαδρίτη, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει στο κοινοβούλιο και θα τις θέσει σε δημοψήφισμα, αν δεν λάβει την υποστήριξη των δύο τρίτων του Σώματος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε χθες, ότι το ισλαμικών καταβολών κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαθέτει σήμερα την υποστήριξη του 40% του εκλογικού σώματος στην Τουρκία.

«Στρατηγέ, παραιτήσου!»

ΑΡ/ΒURΗΑΝ ΟΖΒΙLΙCΙ ΑΓΚΥΡΑ Την παραίτηση του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ (στη φωτογραφία) ζητούν δεκάδες εν αποστρατεία αξιωματικοί, καθώς και οργανώσεις για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων, μετά την αποκάλυψη ηχογραφημένης συνομιλίας του στρατηγού στην οποία έμμεσα αποδέχεται εμπλοκή του στρατού στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Μπουλέντ Αρίντς. Στην ηχογραφημένη ομιλία που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο ο αρχηγός του Επιτελείου λέει σε ομάδα αξιωματικών με υπερηφάνεια: «Ναι, εγώ έδωσα την εντολή» αναφερόμενος στους κατηγορούμενους αξιωματικούς που κρατούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της ανάκρισης της υπόθεσης. Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας οργάνωσαν διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο ζητώντας την παραίτηση του αρχηγού του Επιτελείου.

Πρειδοποίηση-απειλή κατά ελικοπτέρου από την Άγκυρα ενώ πετούσε εντός ΕΕΧ στον Έβρο!


Μία νέα τακτική εκφοβισμού και αναχαιτίσεων των εναέριων μέσων της FRONTEX έχει αρχίσει και εφαρμόζει η Άγκυρα: Προειδοποιούν τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης να απομακρυνθούν πριν καν αυτά φτάσουν στην όριο γραμμή! Κατ’αυτό τον τρόπο «επεκτείνουν» ψυχολογικά τον εναέριο χώρο τους κατά 500-2000 μέτρα εντός του ελληνικού εναέριου χώρου! Σήμερα π.χ. με μπαράζ εκπομπών (συνολικά 79 εκπομπές) από τον σταθμό ραντάρ του Τσανάκαλε προειδοποίησαν λιθουανικό ελικόπτερο που πετούσε εντός του ΕΕΧ στον άξονα Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου ότι πρέπει να απομακρυνθεί γιατί πλησιάζει στον τουρκικό εναέριο χώρο!
Πρόκειται για εντελώς παράνομη ενέργεια ή για την ακρίβεια άλλη μία παράνομη ενέργεια της ΄Αγκυρας στο Αιγαίο. Απαγορεύεται να απευθύνονται τέτοιου είδους μηνύματα από ένα κράτος προς εναέρια μέσα που κινούνται στον εναέριο χώρο ενός άλλου κράτους.
Εδώ δεν έχουμε ούτε καν FIR, έχουμε ΕΕΧ και μάλιστα με την πιο στενή του έννοια: Επάνω από χερσαία σύνορα!
Η σημερινή προειδοποίηση δεν ήταν πρώτη: Είχε συμβεί άλλη μία την προηγούμενη εβδομάδα. Το αεροσκάφος είχε παρενοχλήθηκε από τις 23:52 μέχρι τις 00:19 και επέστρεψε στην Αλεξανδρούπολη στις 01:12.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σε εξέγερση καλεί η Χαμάς τους Παλαιστινίους


Η Χαμάς καλεί τους Παλαιστινίους σε εξέγερση κατά της απόφασης του Νετανιάχου να εγγράψει ιερούς τόπους, που διεκδικούν και οι Μουσουλμάνοι, στην ιστορική κληρονομιά του Ισραήλ.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε σήμερα τους Παλαιστινίους της Κατεχόμενης Δυτικής Όχθης «να εξεγερθούν» για να υπερασπισθούν τους Αγίους Τόπους, έπειτα από την απόφαση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένγιαμιν Νετανιάχου να εντάξει στην εδαφική κληρονομιά του Ισραήλ δύο ιερών τόπων στη Χεβρώνα και στη Βηθλεέμ.
«Θα πρέπει ο λαός να εξεγερθεί απέναντι στην ισραηλινή κατοχή και να σπάσει τις αλυσίδες σε απάντηση αυτής της απόφασης», τόνισε ο Χανίγια στους δημοσιογράφους στη Γάζα. Το σχέδιο αυτό «έχει στόχο να εκριζώσει την ταυτότητά μας, να αλλοιώσει τα ισλαμικά μνημεία και να κλέψει την ιστορία μας», πρόσθεσε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεσήκωσε κύματα αντιδράσεων και διαμαρτυριών ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να εγγράψει τον Τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ και το Σπήλαιο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα - το οποίο ήδη αποτελεί αιτία για πολιτικο-θρησκευτικές αντιπαραθέσεις - στην κληρονομιά των ιστορικών μνημείων του Ισραήλ

Υπό μόνιμη τρομοκρατική απειλή η Αυστραλία


Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ προειδοποίησε ότι η χώρα του τελεί υπό μόνιμο και αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης. Το πρόβλημα ασφάλειας της χώρας επικεντρώνεται σε ισλαμιστές που γεννήθηκαν και ζουν στη χώρα.
Όπως μετέδωσε το BBC, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, επικαλούμενος έκθεση των υπηρεσιών ασφάλειας, έκανε λόγο για «αυξανόμενη απειλή που προέρχεται από τρομοκράτες εσωτερικής παραγωγής».
«Σημαντικό ποσοστό της απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα, προέρχεται από άτομα που έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία, έχουν λάβει εκπαίδευση και ζουν στην Αυστραλία» δήλωσε ο Κέβιν Ραντ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, πέντε Αυστραλοί, ξένης ιθαγένειας, καταδικάστηκαν για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας λαμβάνει επιπλέον μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά την αεροπορική ασφάλεια.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από 10 χώρες που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες θα περνούν από σαρρωτές προσώπου και θα λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματά τους.

ΕΠΙΛΕΚΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ!!


ΕΠΙΛΕΚΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Δεν πρόκειται για θίασο ζογκλέρ που διαφημίζει παράσταση τσίρκου, αλλά για τη νέα «επίλεκτη μονάδα άμεσης δράσης» της αστυνομίας του Ισραήλ. Περίπου 70 εθελοντές αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, κυκλοφορούν με... ρόλερ σκέιτ πατίνια ώστε να φθάνουν ταχύτατα σε σημεία μη προσπελάσιμα από τροχοφόρα. Το στιγμιότυπο είναι από τη χθεσινή πρώτη δημόσια εμφάνιση και «περιπολία» τους σε παραλιακό πεζόδρομο του Τελ Αβίβ. (RΕUΤΕRS/GΙL CΟΗΕΝ ΜΑGΕΝ)


Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Σύγχρονο οπλοστάσιο επιθυμεί η Ρωσία


Η Ρωσία πρέπει να αποκτήσει νέα οπλικά συστήματα καθώς προσπαθεί να προσαρμόσει τις ένοπλες δυνάμεις της στις σημερινές απειλές, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Έχουμε μπροστά μας ένα βασικό στόχο: να επανεξοπλίσουμε τον στρατό και το ναυτικό με νέα όπλα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, στη διάρκεια εκδήλωσης με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής προς τιμή του στρατεύματος-της Ημέρας των Υπερασπιστών της Μητέρας Πατρίδας.
«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να δώσουμε το καλύτερο, όπως έχει κάνει κατ΄ επανάληψη η χώρα, για να δημιουργήσουμε νέα, ποιοτικά εξοπλιστικά συστήματα και να αφήσουμε πίσω το σύστημα των μπαλωμάτων σε τρύπες παλαιών όπλων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Μόσχα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για την αγορά ενός ελικοπτεροφόρου πλοίου κλάσης Μιστράλ και έχει ανακοινώσει την αγορά μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροπλάνων από το Ισραήλ.
«Στρατηγικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού στρατού και ναυτικού, που θα είναι επαρκή για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες απειλές», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ζητούν την παραίτηση του Μπασμπούγ


Στην Τουρκία, οργανώσεις που μάχονται υπέρ της Δημοκρατίας και δεκάδες εν αποστρατεία αξιωματικοί, ζητούν την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ. Αφορμή, η αποκάλυψη ηχογραφημένης συνομιλίας του στρατηγού, στην οποία έμμεσα αποδέχεται την εμπλοκή του στρατού στην απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της σημερινής κυβέρνησης και πρώην προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς.

«Ναι. Εγώ έδωσα την εντολή», φέρεται να λέει ο αρχηγός του Επιτελείου σε ομάδα αξιωματικών στην ηχογραφημένη ομιλία που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, αναφερόμενος στους κατηγορούμενους αξιωματικούς που κρατούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της ανάκρισης για την απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Με κύριο αίτημα την παραίτηση του Μπασμπούγ, κόμματα αλλά και οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας οργάνωσαν διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο. Δεκάδες εν αποστρατεία στρατηγοί, φανερά εκνευρισμένοι, ύστερα από τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, ζήτησαν μέσω των μέσων ενημέρωσης την παραίτησή του.
«Το Γενικό Επιτελείο προσπαθούσε να φτιάξει μια εικόνα δημοκρατική αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Το καλύτερο που έχει να κάνει τώρα είναι να παραιτηθεί», δήλωσε ο απόστρατος Μουσταφά Χατζιμουσταφάογλου.
Άλλοι αξιωματικοί επισήμαναν ότι ο Μπασμπούγ, άλλα λέει στα μέσα ενημέρωσης και με άλλη γλώσσα μιλάει στα στελέχη του στρατού.
Το Επιτελείο αποδέχτηκε την αυθεντικότητα του ηχογραφημένου μηνύματος του αρχηγού του.
Ο αρχηγός του Επιτελείου έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο αντεγκλήσεων. Οργανώσεις με μεγάλη απήχηση όπως η «70 εκατομμύρια βήματα για την αποτροπή των πραξικοπημάτων» αντέδρασαν στην αποκάλυψη και προανήγγειλαν την οργάνωση μεγάλων συλλαλητηρίων στις 28 Φεβρουαρίου, επέτειο του πραξικοπήματος του 1997, του λεγόμενου και «μεταμοντέρνου». Σπάνια γίνονται εκκλήσεις για την παραίτηση του αρχηγού του Επιτελείου στην Τουρκία.

Ο ρόλος της Αλβανικής(National Liberation Army). Πως αξιοποιεί τις αλβανικές συμμορίες στην Ελλάδα; Οι Αλβανοί εξτρεμιστές και οι κακοποιοί του Βύρωνα

Επιμελείται ο Χανιώτης
Ελλάδα Σήμερα
Η εξτρεμιστική παραστρατιωτική οργάνωση που ονειρεύεται τη «Μεγάλη Αλβανία» και απειλεί να αιματοκυλίσει όλα τα Βαλκάνια έχει απλώσει τα πλοκάμια στην πρωτεύουσα και πράκτορές της αναλαμβάνουν σιγά-σιγά δράση; Αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα απασχολούν τις Υπηρεσίες Πληροφοριών που καλούνται να δώσουν απαντήσεις και μάλιστα άμεσες και έγκυρες. Το θέμα ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες - τις οποίες οι αρμόδιες Αρχές δεν επιβεβαιώνουν - από το μακελειό στον Βύρωνα και τις έρευνες που το ακολούθησαν, κατά τις οποίες στη γιάφκα των εγκληματιών βρέθηκαν και προκηρύξεις του UCK, μαζί με τον τεράστιο αριθμό όπλων που διέθεταν οι Αλβανοί ληστές.Το εάν οι Αλβανοί εγκληματίες συνδέονται με τον UCK απασχολεί - μετά τη, μη επιβεβαιωμένη, ανεύρεση των προκηρύξεων - τις Αρχές Ασφαλείας που διευρύνουν το πεδίο των αναζητήσεών τους. Προβληματίζονται, δηλαδή, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών πέραν του γεγονότος της ύπαρξης πολλών όπλων, αφενός από την αγριότητα των δραστών και αφετέρου από τον τρόπο δράσης τους.
Για το λόγο αυτό, οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο το οπλοστάσιο που είχαν στην κατοικία τους οι δράστες της συμπλοκής του Βύρωνα να οδηγεί σε εξτρεμιστικές ομάδες όπως ο UCK και παρακλάδια του. Ομάδες για τις οποίες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ειδοποιήσει με έκθεσή τους ότι ετοιμάζουν αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια.Στο διαμέρισμα που νοίκιαζαν οι Αλβανοί κακοποιοί βρέθηκαν μεταξύ άλλων δεκάδες όπλα, πιστόλια, τέσσερα Καλάσνικοφ, 25 χειροβομβίδες, εκατοντάδες φυσίγγια και δέκα κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ. Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι!!!
Αν σ' αυτήν την.περιουσία προστεθεί και η πληροφορία για τις προκηρύξεις του UCK, τότε η σύνδεσή τους με τα όπλα οδηγούν στο μίτο της Αριάδνης: Στη δράση των Αλβανών παραστρατιωτικών οργανώσεων και στη συνεργασία τους με τους εξτρεμιστές στην Αλβανία.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για την «επέκταση» των.επαγγελματικών ενασχολήσεων των Αλβανών εγκληματιών, που έως τώρα «εισήγαγαν» ναρκωτικά και όπλα. Οι μυστικές υπηρεσίες ψάχνουν τώρα τα ίχνη που θα τους οδηγήσουν στο «μεγάλο αφεντικό», είτε αυτό είναι από τους επικεφαλής της αλβανικής μαφίας που δρα ανεξέλεγκτα στη χώρα μας, είτε αυτό είναι το άτομο που απεργάζεται την έκρηξη άλλου τύπου ενεργειών. Έως τώρα οι συλληφθέντες ουδέν έχουν καταθέσει. Το «παίζουν» σκληροί και δεν «καρφώνουν» τις διασυνδέσεις τους. Οι αστυνομικοί, πάντως, δείχνουν υπομονή και ευελπιστούν ότι οι δράστες αργά ή γρήγορα θα «σπάσουν» και θα μιλήσουν πιθανότατα για πράγματα που έως τώρα είναι στη σφαίρα της φαντασίας.


Η σύνδεση


Αφετηρία στο «άπλωμα» των ερευνών είναι το ερώτημα: Σε τι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ο τόσος μεγάλος όγκος των όπλων σε μία συμμορία ληστών; Τα όπλα, τα πιστόλια και τα αυτόματα θα μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποιηθούν από τους ληστές, ενδεχομένως και οι χειροβομβίδες, για τη διαφυγή τους. Το ΤΝΤ όμως;Αστυνομικές Εισαγγελικές Αρχές, προσπαθούν με συντονισμένες ενέργειες να εντοπίσουν της προέλευση των όπλων και τις διασυνδέσεις των δύο Αλβανών συλληφθέντων. Οι πληροφορίες καταφτάνουν στο μέγαρο της ΓΑΔΑ, στην Αλεξάνδρας, σαν βροχή και οι αστυνομικοί προσπαθούν να τις διασταυρώσουν. Και μία από αυτές θέλει τα μέλη της συμμορίας να καθοδηγούνται από Αλβανούς εξτρεμιστές-μέλη του UCK. Το ενδεχόμενο άμεσης σύνδεσης του UCK και των εγκληματιών εξετάζουν με κάθε σοβαρότητα οι αστυνομικοί. Το σενάριο διασύνδεσης των ενόχων με αλβανικές τρομοκρατικές ομάδες-παρακλάδια του UCK με διεθνή δράση ίσως οδηγήσει σε ένα ολόκληρο δίκτυο, το οποίο έχει απασχολήσει τις αμερικανικές μυστικές Υπηρεσίες. Εάν αποδειχτεί ότι οι Αλβανοί συλληφθέντες συνδέονται με τέτοιες ομάδες ή καθοδηγούνται από συμπατριώτες τους που συμμετέχουν σε αυτές, τότε οι αποκαλύψεις θα είναι συγκλονιστικές και θα κάνουν τον γύρο του κόσμου.Οι οργανώσειςΠοιες είναι όμως οι οργανώσεις που φαίνεται να συνδέονται με τους Αλβανούς συλληφθέντες; Οι έρευνες στρέφονται προς την αλβανική NLA (National Liberation Army).Πρόκειται για μέλη του UCK που αποσχίστηκαν από αυτόν, ιδρύοντας μία ακόμη σκληρότερη τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με έκθεση της CIA, η NLA , η οποία ελέγχει το εμπόριο παράνομων όπλων στα Βαλκάνια με έδρα το χωριό Veleshta στην Αλβανία, έχει στρατολογήσει σκληροπυρηνικούς Κοσοβάρους που ελέγχουν το Τέτοβο, το Αρατσίνοβο και τη μαφία των Σκοπίων.
Η ίδια έκθεση των αμερικανικών μυστικών Υπηρεσιών εκτιμά ότι η οργάνωση αυτή, μαζί με άλλο ένα δίκτυο μικρότερων οργανώσεων, ετοιμάζουν την επιχείρηση «Καυτή άνοιξη των Βαλκανίων». Πρόκειται, σύμφωνα πάντα με τη CIA, για οργανωμένο σχέδιο Αλβανών εξτρεμιστών και οραματιστών της «Μεγάλης Αλβανίας» για αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα, με στόχο την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΠΗΓΗ : ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ.

Αναχαιτίσεις των Τούρκων εισβολέων «με τα μάτια» - Πήραν εντολή μόνον να αναγνωρίζουν!!


Ανενόχλητα μέχρι τα 6 ν.μ. κινούνται πλέον τα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Η πολιτική εντολή που έχει λάβει το ΓΕΑ είναι να μην αναχαιτίζονται τα τουρκικά μαχητικά, παρά μόνο να αναγνωρίζονται από… απόσταση με το αιτιολογικό ότι: «οι αναχαιτίσεις φέρνουν εμπλοκές και οι εμπλοκές μπορούν να προκαλέσουν από ατυχήματα – όπως στην περίπτωση Ηλιάκη – μέχρι θερμό επεισόδιο».
Τα παραπάνω είχε αποκαλύψει το defencenet.gr από τις 14-12-2009, όταν γράφαμε σχετικά: «Πάντως, οι πληροφορίες από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ πως τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν κρίνονται ως παντελώς ανακριβείς. Αυτό γιατί τα τουρκικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν λίγα λεπτά μετά τις 10:00 το πρωί να εισέρχονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου αλλά τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής πήραν εντολή να προχωρήσουν απλά σε... "διακριτική" αναγνώριση.
Αυτό είναι αυταπόδεικτο καθώς εάν είχε συμβεί αναχαίτιση τα τουρκικά μαχητικά δε θα παραβίαζαν τη δεσμευμένη περιοχή στο πεδίο βολής Άνδρου. Αντίθετα επί τουλάχιστον 25 λεπτά επιχειρούσαν εντός FIR Αθηνών και εντός Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ).
Το παραπάνω αποδεικνύεται και από ένα άλλο γεγονός: Οι "αναχαιτίσεις" που γίνονται-τουλάχιστον στο επίπεδο που γίνονται-ουδόλως φαίνεται να συγκινούν την τουρκική Αεροπορία αφού πρόκειται για απλές αναγνωρίσεις και ενημερώσεις των τούρκων χειριστών να αποχωρήσουν από τον ΕΕΧ.
Ολα τα παραπάνω συμβάντα, εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τις εντολές για αποφυγή εμπλοκών με τα τουρκικά μαχητικά που παίρνει η Πολεμική Αεροπορία, με αποτέλεσμα τα τουρκικά μαχητικά να φτάνουν ανενόχλητα μέχρι τις ακτές της... Εύβοιας!»
Σήμερα σε ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ΕΘΝΟΣ επιβεβαιώνονται όλα τα παραπάνω και δικαιολογείται η «αποχή» από τις αναχαιτίσεις με το αιτιολογικό ότι «επειδή έχουμε υπερόπλα (σ.σ. ακριβής διατύπωση!), δεν απαιτείται πλέον ο όρος «merge» (κλειστή αερομαχία) να περιορίζεται στις αποστάσεις των προηγούμενων δεκαετιών, καθόσον αναγνωρίσεις - αναχαιτίσεις γίνονται με πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων προβλέψεων, των προβλεπόμενων ενεργειών»
Η κατάληξη του άρθρου εμπεριέχει την «άκρως ενδιαφέρουσα επισήμανση» του «κορυφαίου στελέχους»: «Αλλωστε, η «εμπλοκή» χρειάζεται δύο και κυρίως εξαρτάται από τη διάθεση να αντιδράσει ο αναχαιτιζόμενος. Και οι «απέναντι» φαίνεται ότι δεν το επιδιώκουν γνωρίζοντας προφανώς τις αδυναμίες τους».
Βέβαια η μη διάθεση για αντίδραση εκ μέρους των «απέναντι» διαπιστώνεται εύκολα από τις συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ, τους εικονικούς βομβαρδισμούς στο Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι και τα άλλα νησιά, και την παρενόχληση του στόλου σε ασκήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε 161 παραβιάσεις εφέτος μόνον μια εξελίχτηκε σε εμπλοκή
Σήμερα, δύο σχηματισμοί από 14 αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν σήμερα πέντε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, χωρία καμία εμπλοκή . Από τα 14 αεροσκάφη τα έξι ήταν οπλισμένα, ενώ όλα τα ίχνη αναγνωρίστηκαν - και δεν αναχαιτίστηκαν - σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.com

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

«Στοπ» στις παραδόσεις αλληλογραφίας στο Ισραήλ μετά τον εντοπισμό επιστολής-βόμβα


Το Ισραήλ ανέστειλε την παράδοση αλληλογραφίας σε όλη τη χώρα μετά τον εντοπισμό επιστολής-βόμβα σε ταχυδρομείο

Η επιστολή-βόμβα εντοπίστηκε σε ταχυδρομείο στην πόλη Μιγκντάλ Χαεμέκ, στο βόρειο Ισραήλ, όταν μία γυναίκα διέκρινε καλώδια και μπαταρίες σε ένα φάκελο που είχε πάει να παραλάβει.
Η αστυνομία ερευνά εάν πρόκειται για υπόθεση τρομοκρατίας, ή για ζήτημα του κοινού ποινικού δικαίου, μεταδίδει το Reuters.
Μόλις εντοπίστηκε η επιστολή-βόμβα, οι ισραηλινές αρχές έλαβαν την ασυνήθιστη απόφαση να σταματήσει η παράδοση αλληλογραφίας σε όλη τη χώρα, ώστε να ελεγχθούν λεπτομερώς οι φάκελοι που υπάρχουν στα κεντρικά γραφεία διανομής.
Οι Ισραηλινοί γίνονταν συχνά αποδέκτες επιστολών με εκρηκτικά τις δεκαετίες του '70 και του '80. Η ευθύνη αποδιδόταν ή την αναλάμβαναν παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η Αγκυρα «τζογάρει» με την ελληνική οικονομία


ΥΠΑΡΧΕΙ ένα ρητό που λέει ότι «η στατιστική είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις ψέματα». Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας όμως, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, μάλλον αποτυπώνει την αλήθεια. Τη στιγμή που η Αθήνα, βυθισμένη στα ελλείμματα και στα χρέη, χάνει σταδιακά πολλά από τα περιφερειακά της ερείσματα, η Αγκυρα, υιοθετώντας το δόγμα της «ήπιας ισχύος», απλώνει την οικονομική βεντάλια της σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν. Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Η οικονομική (άρα, κατά τους αναλυτές, και η πολιτική) επιρροή της Αγκυρας αυξάνεται και η ψαλίδα με την Ελλάδα ανοίγει. «Η Τουρκία κινείται σήμερα στη Μέση Ανατολή όπως η Ελλάδα στα Βαλκάνια στα μέσα της δεκαετίας του 1990» σημειώνει ο κ. Αντ. Καμάρας, πολιτικός αναλυτής της Levant Ρartners. Η φοβία για τους Αραβες που υπήρχε σταδιακά περιορίζεται. Το άνοιγμα στη Μέση Ανατολή συμπλέει με τη διεθνοποίηση του διεθνούς κεφαλαίου και η Τουρκία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σημείο-«τομή» για την τουρκική οικονομία υπήρξε η βαθιά οικονομική κρίση του 2001. Η επιστράτευση τότε στη θέση του υπουργού Οικονομικών του Κεμάλ Ντερβίς, ενός ανθρώπου με μακρά εμπειρία στην Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνδυασμό με την εκλογική επικράτηση, έναν χρόνο αργότερα, του Κόμματος Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδήγησαν σε αλλαγή πορείας. Ο κ. Ντερβίς εκπόνησε ένα τριετές πρόγραμμα με σκοπό τη μακροοικονομική σταθεροποίηση, ενώ ο στόχος της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) λειτούργησε ως μοχλός για οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Παρά την ανάσχεση των μεταρρυθμίσεων λόγω των αντιστάσεων του κεμαλικού κατεστημένου, η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε σε άνοιγμα πολλών στεγανών σε επίπεδο πολιτικής, κοινωνίας και οικονομίας που έφεραν δυναμισμό.
Οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί προεξοφλούν τη μελλοντική αναπτυξιακή δυναμική της Τουρκίας, η οποία στοιχειοθετείται από βασικά πλεονεκτήματα όπως η ευρεία παραγωγική βάση, η υψηλή ανταγωνιστικότητα, η μειωμένη γραφειοκρατία, ο υψηλός ρυθμός των ξένων επενδύσεων. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τοποθετεί την Τουρκία στην 61η θέση από άποψη ανταγωνιστικότητας, την ώρα που η Ελλάδα υποχώρησε πέρυσι από την 71η στην 67η θέση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Τουρκία προσελκύει μεγαλύτερο όγκο ξένων επενδύσεων, με ρυθμό άνω του 20%, όταν για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό μόλις που ξεπερνάει το 12%.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η τουρκική οικονομία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως το δημοσιονομικό της έλλειμμα ή η εκτεταμένη παραοικονομία (κάτι που παρατηρείται και στην Ελλάδα). Μπροστά στα εμπόδια που αντιμετωπίζει όμως η χώρα μας φαντάζουν πολύ μικρά. Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Τουρκίας θα ξεπεράσει το 6,5% για την επταετία 2011-2017. Παράλληλα η πιστοληπτική της ικανότητα ενισχύεται, ενώ η ελληνική αποδυναμώνεται. Την ώρα που η Μoody΄s κάνει λόγο για «αργό θάνατο» της ελληνικής οικονομίας, παρατηρεί ότι «η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Τουρκίας δείχνει βιώσιμη». Τόσο η Μoody΄s όσο και η Fitch Ratings αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας το προηγούμενο δίμηνο.
Εντυπωσιακή είναι επίσης η διείσδυση της τουρκικής οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τρεις είναι οι χώρες που έχουν κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της Αγκυρας: η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου , αλλά και ο προκάτοχός του Αλί Μπαμπατζάν , πραγματοποίησαν πολλές περιοδείες για να ανοίξουν πόρτες στις τουρκικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα ο τουρκικός κατασκευαστικός τομέας είναι πολύ δραστήριος και μόνο στο Ιράκ έχει κάνει δουλειές συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. δολαρίων μετά την αμερικανική εισβολή το 2003. Με τη Συρία, το διμερές εμπόριο ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ το 2008 και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη αύξησή του το 2009 ως και στα 4 δισ. ευρώ. Με το Ιράν δε, το διμερές εμπόριο προσέγγισε τα 10 δισ. ευρώ, κάτι που δικαιολογεί και την επιθυμία της Αγκυρας να αποφευχθούν κυρώσεις κατά της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Και δεν πρέπει να λησμονούνται οι ακμάζουσες οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα. Η Ρωσία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας με το διμερές εμπόριο να προσεγγίζει το 2009, κατά εκτιμήσεις, τα 50 δισ. ευρώ.

Η εξαγορά της Finansbank

Τον Απρίλιο του 2006 η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε μια κίνηση την οποία πολλοί χαρακτήρισαν παρακινδυνευμένη. Η εξαγορά του 46% της τουρκικής τράπεζας Finansbank αντί περίπου 2,2 δισ. ευρώ (το 2007 εξαγοράστηκε και το υπόλοιπο αντί 1,7 δισ. ευρώ) απεδείχθη τελικά κίνηση-ματ, επιτρέποντας στην Εθνική Τράπεζα να ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η Finansbank συνέβαλε περίπου στο 1/3 των κερδών του ομίλου της τράπεζας κατά το 2009. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη της τουρκικής τράπεζας κατά τους πρώτους εννέα μήνες του προηγούμενου έτους ξεπέρασαν τα 330 εκατ. ευρώ.
Το πόσο σημαντική ήταν η επένδυση της Finansbank φαίνεται από το γεγονός ότι και η νέα διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ο διοικητής της κ. Β. Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Απ. Ταμβακάκης, πραγματοποίησε σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Οι κκ. Ράπανος και Ταμβακάκης συνοδεύονταν μάλιστα από τον πρώην διοικητή της τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξετάζει τρόπους για περαιτέρω ανάπτυξη της καταθετικής βάσης της Finansbank σε τοπικό νόμισμα.

Την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εξετάζει η Γαλλία


Δηλώνει ο πρωθυπουργός Φιγιόν.

Η Γαλλία εξετάζει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους προτού γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τα σύνορά του σε μια προσπάθεια να οδηγήσει στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φανσουά Φιγιόν.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δηλώνει εξάλλου στην γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche ότι «βρίσκει ελκυστική» την ιδέα μιας διεθνούς αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους πριν ακόμη γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τα σύνορά του.
Η πρόταση του Κουσνέρ δείχνει την προθυμία της Γαλλίας «να επιταχύνει την (ειρηνευτική) διαδικασία, να αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες αργούν τόσο να αρχίσουν», σημείωσε ο Φιγιόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ιορδανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φιγιόν αναμένεται να συναντηθούν αύριο, Δευτέρα, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Παρίσι.

ΗΠΑ: Ώρα για πίεση στο Ιράν

Ήρθε πλέον η ώρα να ασκήσουμε πιέσεις στο Ιράν για να το αναγκάσουμε να σεβαστεί τις προσταγές της διεθνούς κοινότητας, η οποία φοβάται ότι η Τεχεράνη επιζητεί την απόκτηση πυρηνικού όπλου, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός στρατηγός που είναι υπεύθυνος για την περιοχή του Κόλπου.
«Ήρθε η ώρα να πάρουμε τον δρόμο των πιέσεων», μολονότι το Ιράν «δεν είναι έτοιμο» να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στον Κόλπο. Ο στρατηγός έκρινε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ έκαναν οτιδήποτε περνούσε από το χέρι τους για να βρουν μια συμφιλιωτική λύση στην κρίση, αλλά η στάση της Τεχεράνης τις αναγκάζει εφεξής να δράσουν με πιο αυστηρό τρόπο, μέσω κυρώσεων, μαζί με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 14 νεκροί στον πόλεμο των καρτέλ στο Μεξικό

Εκτελεστές δολοφόνησαν 14 ανθρώπους στη βόρεια Μεξικανική πολιτεία Τσιουάουα τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και δυο φοιτητές.
Δέκα από τα θύματα σκοτώθηκαν στη Σιουδάδ Χουάρες, τη λεγόμενη «πρωτεύουσα του εγκλήματος» στο Μεξικό, η οποία βρίσκεται αντίκρυ στο Ελ Πάσο του Τέξας, σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα στην Τσιουάουα. Νωρίς χθες Σάββατο, μια ομάδα ενόπλων επιτέθηκε σε ένα ζευγάρι που εκινείτο με αυτοκίνητο μαζί με τα παιδιά του. Οι οπλοφόροι ανάγκασαν την οικογένεια να βγει από το αμάξι, χώρισαν τους γονείς από τα παιδιά και τους γάζωσαν με σφαίρες.
Η άψυχη σορός μιας γυναίκας με σημάδια κακοποίησης βρέθηκε κρυμμένη κάτω από παλιά ελαστικά αυτοκινήτων σε δρόμο επίσης στη Σιουδάδ Χουάρες. Ακόμα επτά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δυο φοιτητών περίπου 20 ετών, επίσης δολοφονήθηκαν στην διάρκεια της νύχτας.
Σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε στρατιώτες και ενόπλους, που διήρκεσε πάνω από μια ώρα, βρήκαν το θάνατο δύο φερόμενοι ως κακοποιοί στη Χιμένες, μια πόλη στο νότιο τμήμα της πολιτείας Τσιουάουα. Στο κεντρικό τμήμα της ίδιας επαρχίας, ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στο Καμάργο και μια γυναίκα δολοφονήθηκε μέσα στην μικρή επιχείρησή της στην πόλη Μπελισάριους, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ο λεγόμενος «πόλεμος των ναρκωτικών» που διεξάγει ο στρατός και η αστυνομία εναντίον των καρτέλ και οι συμμορίες μεταξύ τους για τον έλεγχο των διαμετακομιστικών οδών των ψυχοτρόπων ουσιών έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές τα τελευταία χρόνια στο Μεξικό.

Μικρή κάμψη των Ταλιμπάν από΄τις αμερικανικές επιχειρήσεις διαπιστώνει ο στρατηγός Πετρέους

Οι Ταλιμπάν στην περιοχή της Μάρζα, στο νότιο Αφγανιστάν, προβάλλουν "μια εντυπωσιακή" αντίσταση, αλλά οι δυνάμεις τους έχουν "καμφθεί λίγο" από την επιχείρηση που εξαπέλυσαν εναντίον τους οι διεθνείς και οι αφγανικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στον Κόλπο.
"Ορισμένοι μεταξύ αυτών αιφνιδιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτή η επιχείρηση. Αλλά υπάρχουν και 'σκληρά καρύδια', που συνεχίζουν να μάχονται χωρίς να θέτουν ερωτήματα", σημείωσε ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Ο ίδιος προειδοποίησε εξάλλου τους Ταλιμπάν ότι η επιχείρηση αυτή αποτελεί μόνον την αρχή μιας "εκστρατείας, η οποία θα διαρκέσει 12 έως 18 μήνες".
Περίπου 15.000 αφγανοί στρατιώτες και στρατιώτες των διεθνών δυνάμεων, με επικεφαλής τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, πραγματοποιούν ευρεία επιχείρηση κατά της κωμόπολης Μάρζα, στην επαρχία Χελμάντ, που είναι το προπύργιο των Ταλιμπάν.
Είναι η πρώτη μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιούν οι διεθνείς δυνάμεις, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που αποφάσισε να ακολουθηθεί στο Αφγανιστάν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οποία αναμένεται να επιτρέψει στην αφγανική κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης.
Συνολικά 14 στρατιώτες του ΝΑΤΟ έχουν χάσει τη ζωή τους στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής κατά των Ταλιμπάν, η οποία άρχισε στις 13 Φεβρουαρίου στο νότιο Αφγανιστάν.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Ανάβει φωτιές το πετρέλαιο στα Φόκλαντ

 
Στα πρόθυρα ενός δεύτερου πολέμου βρίσκονται η Βρετανία και η Αργεντινή, αυτή τη φορά για τον μαύρο χρυσό
Περίπου 30 χρόνια μετά τον πόλεμο των 10 εβδομάδων μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής για τα νησιά Φόκλαντ το 1982, νέα διένεξη έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή αυτή τη φορά το πετρέλαιο.

Η Αργεντινή δεν κρύβει μάλιστα την οργή της για τις αναζητήσεις πετρελαίου και αερίου που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν βρετανικές εταιρείες στη θάλασσα στα ανοιχτά των νησιών. Καταγγέλλει ότι παραβιάζεται η κυριαρχία της και απειλεί να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υποστηρίζει φυσικά το σύννομο των ενεργειών των βρετανικών εταιρειών επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο.
Αφορμή για τη νέα αντιπαράθεση αποτελεί η αποστολή από τη βρετανική εταιρεία Desire Ρetroleum στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Φόκλαντ της πλωτής πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου «Φρουρός του Ωκεανού» («Οcean Guardian»).
Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα τις εξορύξεις γύρω από τα Φόκλαντ, για πρώτη φορά μετά το 1998, όταν άλλες εταιρείες όπως η Dutch Shell Ρlc. τις σταμάτησαν γιατί δεν βρήκαν όσο πετρέλαιο ήλπιζαν. Αλλες εταιρείες, όπως η ΒΗΡ Βilliton Ltd.,
με έδρα τη Μελβούρνη, και η λονδρέζικη Falkland Οil & Gas Ltd., σχεδιάζουν επίσης να ξεκινήσουν εξορύξεις στην περιοχή.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής διακηρύσσει ότι έχει τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας μεταξύ της ακτογραμμής της και των νησιών Φόκλαντ, κάτι που απορρίπτει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Φόρεϊν Οφις απέρριψε με οργή ανακοινωθέν της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ότι τα πλοία που θα πλέουν από την ηπειρωτική Νότια Αμερική προς τα Φόκλαντ θα χρειάζονται άδεια των Αρχών της χώρας της για να φτάσουν σε αυτά.
Οι Αργεντινοί αποκαλούν τα Φόκλαντ Μαλβίνας. «Η Βρετανία εξουσιάζει αυτά τα κύματα» διακήρυξαν οι βρετανοί υπουργοί υπενθυμίζοντας το 1982. Στις 2 Απριλίου εκείνου του έτους η χούντα που κυβερνούσε τότε την Αργεντινή επιχείρησε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την οικονομική κρίση και την πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό με την «ανακατάληψη» των νησιών που «κακώς», όπως ισχυριζόταν, βρίσκονταν υπό βρετανική κυριαρχία.
Επειτα από 74 ημέρες πολέμου, στις 14 Ιουνίου 1982, το Λονδίνο αποκατέστησε την κυριαρχία του: η βρετανική σημαία κυμάτιζε και πάλι στην πρωτεύουσα Στάνλεϊ.

Στα 298,5 δισ. ευρώ ανήλθε το δημόσιο χρέος το 2009


Αύξηση 14% ή 36,5 δισ. ευρώ, στα 298,5 δισ. ευρώ, σημείωσε το δημόσιο χρέος της χώρας το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αναλυτικά, το ύψος του δημόσιου χρέους στις 31 Δεκεμβρίου 2009, έφτασε στο ποσό των 298.524,20 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι κατά 2.276 εκατ. ευρώ (σχεδόν 1% του ΑΕΠ) χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις του κρατικού προϋπολογισμού που το προσδιόριζαν σε 300,800 δις.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 125,3% του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε τελικά στο 124,3% του ΑΕΠ.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2008 το δημόσιο χρέος είχε αποτιμηθεί σε 262.070,75 εκατ. ευρώ, και σε ένα δωδεκάμηνο, στη διάρκεια του οποίου κορυφώθηκε η κρίση, αυξήθηκε κατά 36,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αναδεικνύει το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού, που καλύφθηκε με δανειακά κεφάλαια.

Επίσης, το ύψος του χρέους συγκρατήθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς λόγω της αύξησης των επιτοκίων, το υπουργείο Οικονομικών ήταν διστακτικό στην έκδοση ομολόγων.

Το γεγονός ότι «έτρεχαν» οι υποχρεώσεις, φαίνεται στη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων, από 7,7 δισ. ευρώ, στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2009, σε μόλις 1,1 δισ. ευρώ, στις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Εξάλλου, για το 2010, το δημόσιο χρέος θα παρουσιάσει και νέα αύξηση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και θα διαμορφωθεί σε 326,305 δισ. ευρώ ή στο 133,6% του ΑΕΠ.

Από τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του δημοσίου χρέους προκύπτει ότι το 75,4% αφορά σε ομόλογα σταθερού επιτοκίου και το υπόλοιπο 24,6% σε κυμαινόμενου επιτοκίου.

Η μέση σταθμική διάρκεια των κρατικών τίτλων που εκδόθηκαν το 2009, μειώθηκε σε 5,66 έτη, λόγω των εκδόσεων σημαντικού όγκου εντόκων γραμματίων (περίπου 17 δις έναντι 2-2,5 δις τα προηγούμενα χρόνια), από 10,96 έτη που ήταν η μέση διάρκεια των τίτλων το 2008 και 13,25 έτη το 2007.

Παράλληλα με το δημόσιο, χρέος σημαντική αύξηση παρουσίασαν και οι κρατικές εγγυήσεις που παρέχονται προς δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τον δανεισμό τους, από ελληνικές ή ξένες τράπεζες.

Ειδικότερα, το ύψος των εγγυήσεων που χορηγήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο, αυξήθηκε στη διάρκεια του 2009, κατά 18% ή 3,95 δισ. ευρώ, στα 25,85 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εγγυήσεων αφορά σε δάνεια ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν, συνιστά ένα εν δυνάμει δημόσιο χρέος.

Απορρίπτει συστάσεις της ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά η Συρία


Η Συρία απέρριψε τη σύσταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επιτρέψει την άνευ περιορισμών πρόσβαση των επιθεωρητών της υπηρεσίας του ΟΗΕ σε εγκαταστάσεις της, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της ΙΑΕΑ ότι μπορεί να υπήρχε μυστική πυρηνική δραστηριότητα σε εγκατάστασή της, η οποία βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ.
Η ΙΑΕΑ σημειώνει σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη ότι τα μόρια ουρανίου που βρέθηκαν σε συριακή εγκατάσταση που βομβαρδίστηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το 2007 υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπήρχε μυστική πυρηνική δραστηριότητα στο εργοστάσιο αυτό.
Στην ίδια έκθεση, η υπηρεσία του ΟΗΕ ζητεί εξάλλου από τη Συρία να υιοθετήσει το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο της ΙΑΕΑ, το οποίο επιτρέπει τις άνευ περιορισμών επιθεωρήσεις όχι μόνον στις εγκαταστάσεις που έχουν δηλωθεί ως πυρηνικές, αλλά και πέραν αυτών, για να ελεγχθεί αν υπάρχει μυστική πυρηνική δραστηριότητα.
«Είμαστε προσηλωμένοι στη συμφωνία μη διάδοσης (των πυρηνικών όπλων) μεταξύ της υπηρεσίας και της Συρίας και επιτρέπουμε στους επιθεωρητές να έρχονται βάσει αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ.
«Δεν θα επιτρέψουμε τίποτε πέραν της συμφωνίας αυτής επειδή η Συρία δεν έχει στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Συρία δεν είναι υποχρεωμένη να ανοίξει τις άλλες εγκαταστάσεις της στους επιθεωρητές», προσέθεσε ο Μουάλεμ.
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δεν σχολίασε εξάλλου τα πορίσματα της πρόσφατης αυτής έκθεσης της ΙΑΕΑ, αλλά επανέλαβε τη θέση της Συρίας, η οποία είναι ότι οι πυρηνικές της δραστηριότητες έχουν μόνον ειρηνικούς σκοπούς και κατά κύριο λόγο ιατρικούς

Κλείνουν οι στρατιωτικές βάσεις της Γαλλίας στη Σενεγάλη

Οι στρατιωτικές βάσεις της Γαλλίας στη χώρα «θα κλείσουν» βάσει διμερούς συμφωνίας, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου.
Οι Γαλλικές στρατιωτικές βάσεις στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης Ντακάρ θα κλείσουν βάσει διμερούς συμφωνίας η οποία θα υπογραφεί πριν την 4η Απριλίου, ανακοίνωσε η προεδρία στην αφρικανική χώρα.
«Οι Γαλλικές στρατιωτικές βάσεις θα κλείσουν στο Ντακάρ βάσει μιας συμφωνίας που θα υπογραφεί πριν την 4η Απριλίου από τις δύο χώρες», ανέφερε εκπρόσωπος του προέδρου Αμπντουλαγιέ Ουαντέ.
Η Γαλλία και η - πρώην αποικία της- Σενεγάλη είχαν συνάψει συμφωνία για τις βάσεις το 1974, και 1.200 Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται σήμερα στο Ντακάρ, σε μια από τις τρεις μόνιμες Γαλλικές στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Αφρικής.
Πάντως κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία θα συνεχιστεί, περιλαμβανομένης και της παρουσίας στρατιωτικών μονάδων.
Η ανακοίνωση σημειώθηκε μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας Ερβέ Μορέν για την επαναδιαπραγμάτευση των αμυντικών συμφωνιών των δύο κρατών.
Τον Αύγουστο το 2009, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε υποσχεθεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση των αμυντικών συμφωνιών με οκτώ χώρες της Αφρικής επρόκειτο να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους. Αλλά υπογράφτηκαν μόλις δύο, με το Τόγκο και το Καμερούν, και μια τρίτη αναμένεται να συναφθεί σύντομα με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Η Γαλλία, σύμφωνα με σύμβουλο του Μορέν, συνεχίζει να «μελετά» το ζήτημα της στρατιωτικής παρουσίας της στις δυτικές αλλά και στις ανατολικές ακτές της Αφρικής.