Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Κλείνουν οι στρατιωτικές βάσεις της Γαλλίας στη Σενεγάλη

Οι στρατιωτικές βάσεις της Γαλλίας στη χώρα «θα κλείσουν» βάσει διμερούς συμφωνίας, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου.
Οι Γαλλικές στρατιωτικές βάσεις στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης Ντακάρ θα κλείσουν βάσει διμερούς συμφωνίας η οποία θα υπογραφεί πριν την 4η Απριλίου, ανακοίνωσε η προεδρία στην αφρικανική χώρα.
«Οι Γαλλικές στρατιωτικές βάσεις θα κλείσουν στο Ντακάρ βάσει μιας συμφωνίας που θα υπογραφεί πριν την 4η Απριλίου από τις δύο χώρες», ανέφερε εκπρόσωπος του προέδρου Αμπντουλαγιέ Ουαντέ.
Η Γαλλία και η - πρώην αποικία της- Σενεγάλη είχαν συνάψει συμφωνία για τις βάσεις το 1974, και 1.200 Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται σήμερα στο Ντακάρ, σε μια από τις τρεις μόνιμες Γαλλικές στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Αφρικής.
Πάντως κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία θα συνεχιστεί, περιλαμβανομένης και της παρουσίας στρατιωτικών μονάδων.
Η ανακοίνωση σημειώθηκε μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας Ερβέ Μορέν για την επαναδιαπραγμάτευση των αμυντικών συμφωνιών των δύο κρατών.
Τον Αύγουστο το 2009, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε υποσχεθεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση των αμυντικών συμφωνιών με οκτώ χώρες της Αφρικής επρόκειτο να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους. Αλλά υπογράφτηκαν μόλις δύο, με το Τόγκο και το Καμερούν, και μια τρίτη αναμένεται να συναφθεί σύντομα με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Η Γαλλία, σύμφωνα με σύμβουλο του Μορέν, συνεχίζει να «μελετά» το ζήτημα της στρατιωτικής παρουσίας της στις δυτικές αλλά και στις ανατολικές ακτές της Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου