Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Ενταση ξανά για τα Φόκλαντ.


Φόβους για αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής προκαλεί η αποκάλυψη ότι βρετανικές πετρελαϊκές εταιρείες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο στο Αρχιπέλαγος των Φόκλαντ!
Παρ’ ότι οι ειδικοί δεν θεωρούν έναν νέο πόλεμο μεταξύ των δύο παλιών εχθρών για τα νησιά του Νότιου Ατλαντικού πιθανό, η ένταση σιγοβράζει και παρατηρείται μια κλιμάκωση των διπλωματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα Φόκλαντ (τα οποία οι Αργεντινοί ονομάζουν Μαλβίνες).

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Χόρχε Ταϊάνα, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη έρευνα και γεώτρηση για πετρέλαιο από τις βρετανικές εταιρείες, τις χαρακτήρισε ως «παράνομες» και «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Αργεντινής», ενώ ορκίστηκε ότι: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε και να διατηρήσουμε τα δικαιώματά μας».
Πέραν των εν λόγω δηλώσεων, την περασμένη εβδομάδα εκλήθη από την κυβέρνηση της Αργεντινής ο Βρετανός κορυφαίος διπλωμάτης στη χώρα και του επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας για την έρευνα για πετρέλαιο. Επιπλέον τον περασμένο Δεκέμβριο η αργεντινή κυβέρνηση πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι Μαλβίνες νήσοι (Φόκλαντ), αλλά και κάποια άλλα διεκδικούμενα νησιά στην ευρύτερη περιοχή ανήκουν στην Αργεντινή.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μπράουν δεν έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα και μόνο μέσω διαρροών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν τίθεται θέμα κυριαρχίας στα Φόκλαντ. Από την άλλη βέβαια έχει δώσει το πράσινο φως σε τέσσερις βρετανικές πετρελαϊκές εταιρείες να ξεκινήσουν κανονικά δραστηριότητες στην περιοχή, όπου αναλυτές εκτιμούν ότι 60 δισεκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου είναι θαμμένα στο υπέδαφος.
Η βρετανική εταιρεία Desire Petroleum, πάντως, έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος χρόνου θα έχει γίνει γνωστό εάν μια επιχείρηση γεώτρησης θα λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή, παρατείνοντας το μυστήριο που καλύπτει το πετρέλαιο των Φόκλαντ.
Σχεδόν όλοι οι αναλυτές δεν θεωρούν καθόλου πιθανή την επανάληψη των συγκρούσεων στα Φόκλαντ. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής του Κέντρου Σπουδών Λατινικής Αμερικής του Καθολικού Πανεπιστημίου Εϊχστάετ - Ινγκολστάντ, Τόμας Φίσερ, σύμφωνα με τον οποίο: «Δεν θεωρώ ότι η διαμάχη θα φτάσει σε σύγκρουση, αφού ούτε η Αργεντινή ούτε και η Βρετανία ενδιαφέρονται αυτή την περίοδο για μια πολεμική σύρραξη για τα Φόκλαντ.

Βρετανία - Αργεντινή

Η πολεμική σύρραξη του 1982

Ο πόλεμος μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής για την κυριαρχία των νήσων Φόκλαντ, της Νότιας Γεωργίας και των Νότιων Νήσων Σάντουιτς, ξέσπασε στις 2 Απριλίου του 1982. Μέχρι τις 14 Ιουνίου του 1982, οπότε και σταμάτησαν οι εχθροπραξίες, συνολικά 255 Βρετανοί και 649 Αργεντινοί έχασαν τη ζωή τους. Η σύγκρουση ήταν το αποτέλεσμα της διπλωματικής διαφωνίας για την κυριαρχία των νήσων και αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις δύο χώρες δεν κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στην άλλη.

Χρήστος Στασινόπουλος

ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου