Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Συνεχίζει την υπεράσπιση των ((δικαιωμάτων)) της στην Αν. Μεσόγειο η Τουρκία

Η Άγκυρα υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της για «συνέχιση των δραστηριοτήτων» με σκοπό την «υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπάρχουν εκτενείς αναφορές στα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.
Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Αξιολογήθηκαν λεπτομερώς υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων τα υφιστάμενα μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας αλληλένδετα προβλήματα του Αιγαίου και τα νόμιμα και ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαιώθηκε η βούληση για επίλυση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας και αφορούν τη θάλασσα του Αιγαίου, στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας και της στενής συνεργασίας και με αντίληψη δημιουργικού διαλόγου. Επαναλήφθηκε η αποφασιστικότητα για συνέχιση των δραστηριοτήτων στις οποίες προβαίνουν με συντονισμό και συνεργασία όλοι οι σχετικοί θεσμοί και φορείς μας στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας».
Ως προς το κυπριακό αναφέρεται ότι «υπογραμμίστηκε πως δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό από την πρόκληση πλήγματος προς την πορεία των συνομιλιών και προς τις προσπάθειες εξεύρεσης δίκαιης και μόνιμης λύση, οι προσπάθειες διασφάλισης συμφερόντων από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και φόρμουλες και αιτήματα που προβάλλονται για παράδειγμα στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αντίθετα προς τη φύση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, προς το πλαίσιο και τις πάγιες παραμέτρους του ΟΗΕ, προς τις πραγματικότητες του νησιού, προς τα εγγυητικά δικαιώματα και τις ευθύνες της Τουρκίας και προς το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων που είναι ισότιμοι κύριοι του νησιού».
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται τέλος ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορεί για πάντα να ωθούνται να είναι θύματα της μη επίλυσης, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν βρήκε ανταπόκριση η βούλησή τους για λύση, πράγμα που εκφράστηκε και στην πρόσφατη πρόταση συμβιβασμού που κατέθεσαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου