Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Αναφορά-"φωτιά" της ΓΔΑΕΕ για τα μεταφορικά C-27J της Π.Α. - "Εξαιρετικά χαμηλή η διαθεσιμότητα"


Αναφορά-«φωτιά» σε ότι αφορά το πρόγραμμα των μεταφορικών αεροσκαφών C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας υποβλήθηκε από την ΓΔΑΕΕ στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει μείζονα προβλήματα κυρίως λόγω των προβλημάτων στεγανότητας(!) των αεροσκαφών το οποίο είναι ικανό να δημιουργήσει ακόμα και θέμα ασφάλειας σε πτήση ρουτίνας. Σύμφωνα με την εισήγηση της ΓΔΑΕΕ «Η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών είναι εξαιρετικά χαμηλή και η κατασκευάστρια εταιρεία (σ.σ. Alenia) κωλυσιεργεί στην επίλυση των προβλημάτων".

Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί οκτώ από τα δώδεκα αεροσκάφη παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει επτά χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης και οι παραδόσεις των υπολοίπων έχουν «παγώσει» όμως παγώνει το νερό που εισέρχεται από τις θύρες του αεροσκάφους! Σε ότι αφορά την διαθεσιμότητα μόνο δυο έως τρία να είναι συνεχώς διαθέσιμα (μέγιστο ποσοστό 40%). Σημειώνεται ότι οι παραδόσεις έχουν διακοπεί προ διετίας χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιτευχθεί κάποιαοριστική λύση παρά τα προσπάθειες της εταιρείας.
Στην 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών στην Ελευσίνα «τραβάνε τα μαλλιά τους» από το γεγονός ότι έχουν τα πλέον σύγχρονα μεταφορικά αεροσκάφη με τόσο χαμηλή διαθεσιμότητα. Αναφέρουμε ότι προ μηνών (για ευνόητους λόγους αποφεύγουμε να δώσουμε τη νυν διαθεσιμότητα) η μέση εβδομαδιαία διαθεσιμότητα ήταν 37,5% και κάποιες ημέρες έπεφτε στο 25%.
Στην αναφορά της η ΓΔΑΕΕ αναφέρει ότι «Τα μεταφορικά αεροσκάφη μέσης ικανότητας C-27 αποτελούν ένα απαραίτητο επιχειρησιακό μέσο για την Πολεμική Αεροπορία, η ολοκλήρωσης της προμήθειας των οποίων όμως συναντά μεγάλα προβλήματα. (...) Η ΓΔΑΕΕ εκτός της επιβολής υψηλότατων ποινικών ρητρών για τα πρώτα οκτώ παραληφθέντε αεροσκάφη έχει προτείνει στην εταιρεία διάφορες προτάσεις που όλες συνδέονται με την αμεση επίλυση του θέματος της διαθεσιμότητας. Έχουμε καταστήσει σαφές στην εταιρεία ότι όσο καθυστερεί στην επίλυση του προβλήματος της διαθεσιμότητας, τόσο υψηλότερες θα είναι οι ρήτρες που θα της επιβληθούν»!
Έτσι εκκρεμεί ακόμα και η διαδικασία προκαταρκτικής αποδοχής του ένατου κατά σειρά ελληνικού C-27J, το οποίο θα είναι και το πρώτο από τα τέσσερα (ένατο, δέκατο, ενδέκατο και δωδέκατο) που θα είναι εξοπλισμένο με το σύστημα λήψης καυσίμου εν πτήσει IFRRS (In Flight Refueling Receiver System). Λόγω της ενσωμάτωσης του συστήματος αυτού, η διαδικασία αποδοχής του συγκεκριμένου αεροσκάφους θα είναι πιο χρονοβόρο και περίπλοκη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Π.Α. στερείται την δυνατότητα εκτέλεσης στρατηγικών non-stop αερομεταφορών την οποία προσδοκούσε να αποκτήσει με την προμήθεια των εν λόγω αεροσκαφών.
Υποτίθεται ότι τα τρία τελευταία ελληνικά C-27J θα παραδίδονταν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέσα στο 2008. Το δικαίωμα άσκησης προαίρεσης (option) που έχει η ελληνική πλευρά για την προμήθεια τριών ακόμη αεροπλάνων του ίδιου τύπου, φυσικά δεν ασκήθηκε ποτέ λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το αεροσκάφος.
Τελευταία εφαρμόζεται στην 354Μ ένα νέο σύστημα στεγανοποίησης του αεροσκάφους το οποίο «υπόσχεται» λύση του προβλήματος.Τον Ιανουάριο του 2003, η εμπορική κοινοπραξία Lockheed Martin-Alenia (οι Αμερικανοί συνεργάστηκαν με την Alenia για την προώθηση του αεροσκάφους στην ελληνική αγορά) έλαβε την πρώτη εξαγωγική παραγγελία για 12 μεταφορικά αεροσκάφη C-27J Spartan από την ελληνική πολεμική αεροπορία, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα προμήθειας για το νέο μέσο μεταφορικό αεροσκάφος που εκρεμμούσε από το 1981.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 22 Μαρτίου 2005, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Alenia Aeronautica στο Cassele του Τορίνο έγινε η παρουσίαση του πρώτου ελληνικού αεροσκάφους.
Επίσης το 2005 (στις 3 Ιανουαρίου 2005) επανασυγκροτήθηκε η 354 Μ.Τ.Μ. "Πήγασος", η οποία είχε διακόψει το επιχειρησιακό της έργο στα τέλη της δεκαετίας του '70. Στην 354 Μ.Τ.Μ. άνηκαν τα θρυλικά Noratlas, που εκτέλεσαν την αποστολή "Νίκη" στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Η μοίρα επανασυστάθηκε και έχει βάση την Ελευσίνα, ενώ τα C-27J Spartan θα φέρουν μονόχρωμη γκρι παραλλαγή.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαστάσεις (μήκος / ύψος / εκπέτασμα) 22,7μ / 9,7μ / 28,7μ

Φορτίο (μέγιστο) 11.500 κιλά

Βάρος (μέγιστο) 30.000 κιλά

Βάρος καυσίμου (μέγιστο) 12.300 λίτρα

Εμβέλεια 1.050 ν.μ.

Μέγιστη ταχύτητα 300 κόμβοι

Κινητήρες 2 x ΑΕ-2100d3 ισχύος 5000 shp

2 εξάφυλλες έλικες

Το C-27J Spartan Tactical Transport Aircraft πρωτοεμφανίστηκε το 1997 και ενσωματώνει το ίδιο σύστημα προώθησης και τα ηλεκτρονικά του C-130J Hercules. Το αεροσκάφος αναπτύχθηκε από την Lockheed Martin Alenia Tactical Transport Systems (LMATTS), μία κοινή επιχείρηση των Lockheed Martin και Alenia Aerospazio. Η κατασκευή του αεροσκάφους βασίστηκε στην άτρακτο του μέσου μεταφορικού αεροσκάφους G222 (της πρώην Αeritalia τις δεκαετίες του '70 και '80 και νυν Alenia), παρέχοντας όμως ριζική αναβάθμιση επιχειρησιακών ικανοτήτων και πτητικών χαρακτηριστικών.
Βασικός άξονας του σχεδίου υπήρξε η ενσωμάτωση στο G222 μέρους της τεχνολογίας που η Lockheed Martin ανέπτυξε και ολοκλήρωσε στο πρόγραμμα του C-130J, που αποτελεί το νεότερο και πλέον ικανό μέλος της οικογένειας μεταφορικών αεροσκαφών Hercules. Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα που υιοθετήθηκαν στο C-27J αφορούν στο σύστημα πρόωσης, στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και στη διαμόρφωση/εξοπλισμό του θαλάμου διακυβέρνησης (Cockpit). Συνολικά, η φάση πλήρους ανάπτυξης του προγράμματος ολοκληρώθηκε σε διάστημα 48 μηνών και το Σεπτέμβριο του 1999 το πρώτο από τα τρία πρωτότυπα C-27J πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση.Τον Ιανουάριο του 2003, η εμπορική κοινοπραξία Lockheed Martin-Alenia (οι Αμερικανοί συνεργάστηκαν με την Alenia για την προώθηση του αεροσκάφους στην ελληνική αγορά) έλαβε την πρώτη εξαγωγική παραγγελία για 12 μεταφορικά αεροσκάφη C-27J Spartan από την ελληνική πολεμική αεροπορία, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα προμήθειας για το νέο μέσο μεταφορικό αεροσκάφος που εκρεμμούσε από το 1981.Ο θάλαμος διακυβέρνησης υιοθετεί πλήρως ψηφιακό cockpit (glass cockpit) με 5 έγχρωμες οθόνες LCD πολλαπλών λειτουργιών στον κεντρικό πίνακα οργάνων, εκ των οποίων οι δύο εμπρός από κάθε χειριστή, ενώ η πέμπτη καταλαμβάνει το χώρο του κεντρικού μέρους του πίνακα αυτού. Οι οθόνες αυτές έχουν τη δυνατότητα πλήρους εναλλαξιμότητας μεταξύ τους όσον αφορά στις πληροφορίες/παραμέτρους που προβάλλουν στους χειριστές, καλύπτοντας τους τομείς τόσο της ναυτιλίας όσο και της ίδιας της επιχειρησιακής αποστολής.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός συμπληρώνεται από διπλό, ψηφιακό αυτόματο πιλότο και έγχρωμο ραντάρ χαμηλής ισχύος (LPCR) τύπου APN241 με λειτουργίες χαρτογράφησης ακριβείας, ανίχνευσης καιρού, καθώς και φαινομένων Wind Shear.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι δυνατότητες του ραντάρ, συνδυαζόμενες με τα συστήματα ναυτιλίας του αεροσκάφους και με διόπτρες νυχτερινές όρασης, επιτρέπουν στους χρήστες του C-27J ρίψεις ακριβείας για εφόδια και αλεξιπτωτιστές, ακόμη και σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας και φωτός. Τέλος, ο θάλαμος διακυβέρνησης του C-27J είναι πλήρως συμβατός με συστήματα υποβοήθησης νυχτερινής όρασης (Night Vision Goggles) τρίτης γενιάς, όπως οι διόπτρες AN/AVS-9, με τις οποίες επιχειρούν επίσης οι χειριστές των ελληνικών F-16 Block 52+.
Σε αποστολές μεταφοράς εξοπλισμού η καμπίνα του C-27J μπορεί να φιλοξενήσει 2 οχήματα HMMWV ή 1 Panhard AML-90 ή εναλλακτικά 2 Panhard M3, 3 πυροβόλα Howitzer των 105 χιλ. ή ακόμη και ένα ελικόπτερο Bell 206 με ορισμένες τροποποιήσεις (αφαίρεση των στροφείων, του κυρίως ιστού και του κάθετου ουραίου πτερώματος). Επίσης, μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλη ποικιλία αεροκινητήρων επί τυπικών κλινών, όπως δύο κινητήρες αεροσκαφών F-16, Mirage 2000 και C-130, και τρεις κινητήρες EJ200 του Eurofighter.
Σε αποστολές μεταφοράς στρατευμάτων το Spartan δύναται να μεταφέρει μέχρι και 46 στρατιώτες, ενώ σε ρόλο ρίψης αλεξιπτωτιστών το μεταφερόμενο δυναμικό φτάνει τους 36 άνδρες. Σε αποστολές αεροδιακομιδών και μεταφοράς τραυματιών φιλοξενεί 36 άτομα σε φορεία (3 σειρές των 12 φορείων) μαζί με 6 καθήμενα άτομα ως νοσηλευτικό προσωπικό.
Στους δυνατούς συνδυασμούς μεταφοράς και ρίψης κιβωτιοποιημένων φορτίων περιλαμβάνονται 3 παλέτες HCU-6/E (διαστάσεων 108x88x81 ιντσών) και μία παλέτα HCU-12/E (διαστάσεων 54x88x81 ιντσών) ή εναλλακτικά 7 παλέτες HCU-12/E ή τέλος 12 τυποποιημένα πακέτα Α22 CDS.
Oι δύο στροβιλοελικοφόροι κινητήρες τύπου ROLLS-ROYCE AE 2100D2 είναι βαθμονομημένοι στους 4637 ίππους για απογείωση και εξωτερική θερμοκρασία μέχρι τους 39,4 βαθμούς Κελσίου. Οι κινητήρες αυτοί οδηγούν ισάριθμες εξαπτέρυγες έλικες DOWTY R-391-F/10, καθεμία εκ των οποίων έχει διάμετρο 4,11 μέτρα, είναι κατασκευασμένη εξ' ολοκλήρου από συνθετικά υλικά και έχει δυνατότητα αυτόματης πτέρωσης.
Συνολικά το σύστημα πρόωσης χαρακτηρίζεται από υψηλή αξιοπιστία, "απλή" συντήρηση, χαμηλά εσωτερικά και εξωτερικά επίπεδα παραγόμενου θορύβου, χαμηλή ειδική κατανάλωση καυσίμου και πολύ καλές επιδόσεις σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών-μεγάλου υψομέτρου (Hot and High), ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι επιδεικνύει ομαλή λειτουργία σε όλα τα στοιχεία και σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες.
Το αεροσκάφος έχει ικανότητα επιτάχυνσης/επιβράδυνσης της τάξης των 2 κόμβων/δευτερόλεπτο, περιστροφής κατά το διαμήκη άξονα του αεροσκάφους (roll rate) της τάξης των 45 μοιρών/δευτερόλεπτο, μέγιστου δομικού ορίου ελιγμών της τάξης των 3,5g, μειούμενο σε 2,5 g για παρατεταμένες κλειστές στροφές (ακτίνα στροφής μόλις 500 μέτρα) με ταχύτητα 180 μιλίων (η οποία και αποτελεί τη μέγιστη επιτρεπτή ταχύτητα για την ανάπτυξη της ράμπας φόρτωσης εν πτήσει).
Παραμένοντας στον τομέα της επιβιωσιμότητας, το C-27J φέρει προβλέψεις που αφορούν στην εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος αυτοπροστασίας (RWR, MAW, LWR, DIRC, chaff & flares), αν και τα ελληνικά Spartan δεν φέρουν προεγκατεστημένο κάποιο τέτοιο σύστημα.
Ας ελπίζουμε ότι κι αυτό το "γεφύρι της Άρτας" στα ελληνικό εξοπλιτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύντομα...

Τμήμα ειδήσεων defenenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου