Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ο Ερντογάν «απειλεί» με δημοψήφισμα τους δικαστές


ΜΑΔΡΙΤΗ Δημοψήφισμα για να εγκρίνει ο τουρκικός λαός «σαρωτική» μεταρρύθμιση του Συντάγματος είναι το επόμενο σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πρωτοφανές κύμα συλλήψεων 51 στρατιωτικών, οι οποίοι εμπλέκονταν στη συνωμοσία για την ανατροπή του. Στόχος, όπως άφησε να εννοηθεί ο τούρκος πρωθυπουργός από την Ισπανία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, είναι να πλήξει τις υπερεξουσίες των δύο πυλώνων του κεμαλισμού: των δικαστικών και των στρατιωτικών. Η επίσκεψή του πάντως χθες στη Σεβίλλη ήταν επεισοδιακή: κατά την έξοδό του από το δημαρχείο ένας πολίτης τού πέταξε παπούτσι, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των Κούρδων. Σωματοφύλακες απομάκρυναν αμέσως τον διαδηλωτή. Στοχεύοντας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, ο τούρκος πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επιτύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», θέτοντας τέλος μια και καλή στη διαμάχη ανάμεσα στην ισλαμιστικών καταβολών κυβέρνησή του με το κεμαλικό «βαθύ κράτος». Δικαστές και στρατιωτικοί αποτελούν επί μακρόν το «αγκάθι» στο πλευρό του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος όπως φαίνεται αναζητεί διέξοδο σε ριζικές λύσεις και ανακατατάξεις.

Το 2008 ο εισαγγελέας Αμπντουραχμάν Γιαλτσινκάγια είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να θέσει εκτός νόμου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του κ. Ερντογάν, επικαλούμενος την προάσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού πολιτεύματος. Οπως δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός από τη Μαδρίτη όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, η κυβέρνησή του πρόκειται να εισηγηθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τροποποίηση του Συντάγματος, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αποσπάσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική συναίνεση για την εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.
«Ως κυβερνών κόμμα εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή» δήλωσε από την ισπανική πρωτεύουσα ο κ. Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την «απειλή» της κυβέρνησης να προσφύγει σε δημοψήφισμα.
Αν και δεν δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το δημοψήφισμα, η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, χρησιμοποιώντας και το «χαρτί» της ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ενα νέο Σύνταγμα θα διευκολύνει την ενταξιακή μας πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση» δήλωσε ο Μπουρχάν Κουζού, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου