Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ο Ερντογάν συλλαμβάνει στρατηγούς...


\ΑΓΚΥΡΑ Με πρωτοφανή τρόπο κλιμακώνεται η πολιτική και δικαστική σύγκρουση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους κεμαλιστές στρατιωτικούς στην Τουρκία. Τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα συνελήφθησαν από την αστυνομία περίπου 50 «πασάδες», δηλαδή υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, ανάμεσά τους επτά εν ενεργεία στρατιωτικοί, 11 εν αποστρατεία στρατηγοί και πολλοί εν αποστρατεία συνταγματάρχες, αντισυνταγματάρχες κ.ά.
Ολοι τους κατηγορούνται για συμμετοχή σε συνωμοσία για απόπειρα δολοφονίας το 2003 του τότε προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς, επιφανούς στελέχους του ισλαμιστικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα που διέταξε το κύμα συλλήψεων, ήταν μια καθαρή «προβοκάτσια»: να προκληθεί τόσο μεγάλη κοινωνική αναταραχή ώστε να βρουν δικαιολογία οι ένοπλες δυνάμεις να κάνουν πραξικόπημα «για να σωθεί η χώρα».
Οι συλληφθέντες παρουσιάζονται ως παρακλάδι της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν. Στο πλαίσιο των ερευνών για την οργάνωση συνελήφθησαν στα σπίτια τους, μεταξύ άλλων, οι πρώην αρχηγοί της Αεροπορίας, πτέραρχος ε.α. Ιμπραήμ Φιρτίνα, του Ναυτικού, ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, ο πρώην διοικητής της Α΄ Στρατιάς (με έδρα την Κωνσταντινούπολη) στρατηγός Εργκίν Σαϊγκούν και ο αντιστράτηγος ε.α. Ενγκίν Αλάν, ο άνθρωπος που διηύθυνε την επιχείρηση σύλληψης (ή μάλλον παράδοσης στα χέρια της Τουρκίας) του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Κένυα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εφόδους σε 20 διαφορετικά σημεία της Αγκυρας. Ειδικά το όνομα του ναυάρχου ε.α. Ορνέκ είχε εμπλακεί στις αποκαλύψεις του τουρκικού Τύπου για τις απόπειρες πραξικοπήματος το 2004 με τις κωδικές ονομασίες «Σεληνόφως» (Αγισιγί) και «Ξανθιά» (Σαρικίζ). Οι τελευταίες αποκαλύψεις ήλθαν τον περασμένο μήνα από την εφημερίδα «Τaraf» και αφορούσαν το σχέδιο πραξικοπήματος με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα». Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, οι υπογραφές των συλληφθέντων βρέθηκαν σε έγγραφα του σχεδίου αυτού.
Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων προβοκάτσια για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης εντός της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιαζόταν τεχνητή κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα με εισβολή στον Εβρο και βομβιστικές επιθέσεις σε τεμένη στην Τουρκία.
Στις 11 σελίδες του σχεδίου αναφερόταν ότι η Α΄ Στρατιά στην Κωνσταντινούπολη σχεδίαζε τη σύλληψη και τη συγκέντρωση σε γήπεδα 200.000 ατόμων τα οποία πιθανώς θα προέβαλλαν αντίσταση στο πραξικόπημα. Επίσης προβλεπόταν η συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης από τους πραξικοπηματίες.
«Ούτε στους εφιάλτες μας θα μπορούσαμε να δούμε όσα βλέπουμε να συμβαίνουν σήμερα» είπε ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς. Και προσέθεσε απειλητικά: «Η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν αυτοί που δεν λογοδότησαν ποτέ για τις πράξεις τουςαρχίσουν να λογοδοτούν».
Ο ίδιος πάντως ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, από τη Μαδρίτη όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, απέφυγε να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για δικαστική παραγγελία. «Δεν θα ήταν σωστό για μένα να μιλήσω για ένα ζήτημα που χειρίζεται ήδη η Δικαιοσύνη» είπε. Ως σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά πλέον των 400 ανθρώπων για ανάμειξη στη συνωμοσία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται στρατιώτες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Κανείς πάντως δεν έχει καταδικαστεί ως σήμερα σε σχέση με την υπόθεση.
Μετά τις χθεσινές συλλήψεις έπεσαν οι τουρκικές μετοχές και το εθνικό νόμισμα της χώρας, η λίρα.
...και καταγγέλλει για διπροσωπία Σαρκοζί και Μέρκελ
ΜΑΔΡΙΤΗ O τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε χθες τη Γαλλία και τη Γερμανία για τη στάση τους έναντι της προσπάθειας της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατηγορώντας τις χώρες αυτές για διπροσωπία.
« Συμφωνούμε σε πολλά πράγματα όταν μιλάω μαζί τους » δήλωσε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. «Ο ταν όμως γυρίζουμε την πλάτη μας, τα πράγματα αλλάζουν » πρόσθεσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην ισπανική εφημερίδα «Εl Ρais». « Αυτό που μας κάνουν η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι σωστό » διαμαρτυρήθηκε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε το Παρίσι και το Βερολίνο ότι « αλλάζουν τους κανονισμούς στη μέση του παιχνιδιού ».
« Επιβάλλουν όρους που δεν περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, έτσι ώστε να μην μπορέσουμε να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση » είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Η τουρκική κοινωνία και ο μουσουλμανικός κόσμος βλέπουν ότι η ΕΕ θέλει να παραμείνει μια « χριστιανική λέσχη » επανέλαβε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας πάντως ότι η Τουρκία « δεν έχει χάσει την ελπίδα » να ενταχθεί στην 27μελή Ενωση. Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Ισπανία για την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Αγκυρας για ένταξη στην ΕΕ, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι με πέντε εκατομμύρια τούρκους μετανάστες σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Αγκυρα αισθάνεται ήδη μέλος της Ενωσης.

Η «Εl Ρais» είχε πάρει τη συνέντευξη από τον κ. Ερντογάν πριν από την επίσκεψή του στην Ισπανία.

Μετά την άφιξή του στη Μαδρίτη, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει στο κοινοβούλιο και θα τις θέσει σε δημοψήφισμα, αν δεν λάβει την υποστήριξη των δύο τρίτων του Σώματος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε χθες, ότι το ισλαμικών καταβολών κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαθέτει σήμερα την υποστήριξη του 40% του εκλογικού σώματος στην Τουρκία.

«Στρατηγέ, παραιτήσου!»

ΑΡ/ΒURΗΑΝ ΟΖΒΙLΙCΙ ΑΓΚΥΡΑ Την παραίτηση του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ (στη φωτογραφία) ζητούν δεκάδες εν αποστρατεία αξιωματικοί, καθώς και οργανώσεις για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων, μετά την αποκάλυψη ηχογραφημένης συνομιλίας του στρατηγού στην οποία έμμεσα αποδέχεται εμπλοκή του στρατού στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Μπουλέντ Αρίντς. Στην ηχογραφημένη ομιλία που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο ο αρχηγός του Επιτελείου λέει σε ομάδα αξιωματικών με υπερηφάνεια: «Ναι, εγώ έδωσα την εντολή» αναφερόμενος στους κατηγορούμενους αξιωματικούς που κρατούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της ανάκρισης της υπόθεσης. Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας οργάνωσαν διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο ζητώντας την παραίτηση του αρχηγού του Επιτελείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου