Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ξεκίνησε η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν


Την επιχείρηση «Μουστάρακ», μία από τις μεγαλύτερης έκτασης επιθέσεις των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν από την εισβολή το 2001, ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το Reuters, οι συμμαχικές δυνάμεις με στόχο την εξουδετέρωση του «προπυργίου» των Ταλιμπάν στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετέχει και ο αφγανικός στρατός, είχε προαναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες, με σκοπό να «προειδοποιηθούν» οι κάτοικοι και να εγκαταλείψουν την περιοχή. Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν πετάξει στην περιοχή ακόμη και φυλλάδια από αεροπλάνα, αλλά σύμφωνα με κάποιες αναφορές, οι Ταλιμπάν εμπόδιζαν τους πολίτες να διαφύγουν.
Η διοίκηση μάλιστα έχει ήδη εκπονήσει πρόγραμμα για το πώς θα αντιμετωπίσει το «κύμα φυγής» από την επαρχία, ενώ υπάρχει και σχεδιασμός για την ανοικοδόμηση των υποδομών της περιοχής μετά την επίθεση, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μετά την εισβολή στη χώρα το 2001.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ, στην επιχείρηση θα κινητοποιηθούν συνολικά 15.000 στρατιώτες, ενώ μέρος θα πάρουν -εκτός από τον αφγανικό στρατό- οι δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Εσθονία.
ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου