Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Στην πόλη Μαρζάχ επικεντρώνεται η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν


Θέσεις των Ταλιμπάν στην πόλη Μαρζάχ έπληξαν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν την επιχείρηση Mushtarak (Μαζί) εναντίον θέσεων των Αφγανών ανταρτών. Στην επιχείρηση συμμετέχουν πάνω από 15 χιλιάδες Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση μετά την ανακοίνωση για την αποστολή επιπλέον δύναμης 30.000 Αμερικανών στρατιωτών στον Αφγανιστάν.
Η Καμπούλ και οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις παρουσίασαν την επιχείρηση Mushtarak ως την πρώτη φάση ευρείας επιχείρησης με στόχο την αποκατάσταση της εξουσίας της Καμπούλ στην επαρχία Χελμάντ, ένα από τα σημαντικότερα προπύργια των Ταλιμπάν και κέντρο καλλιέργειας του οπίου.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν πεζοναύτες των ΗΠΑ, βρετανικές και αφγανικές δυνάμεις, καθώς και μονάδες από τη Δανία, τον Καναδά και την Εσθονία.
Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους πέντε άνδρες, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες από έκρηξη σε περιοχή του νοτίου Αφγανιστάν και δύο στρατιώτες των οποίων η εθνικότητα δεν ανακοινώθηκε.
Επίσης, εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων δήλωσε ότι 20 αντάρτες έχασαν τη ζωή τους.
Η επιχείρηση Mushtarak θα επικεντρωθεί στην πόλη Μαρζάχ και τα περίχωρά της, με πληθυσμό 125.000 κατοίκους. Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, έως 1.000 Ταλιμπάν έχουν οχυρωθεί στην πόλη Μαρζάχ και τα περίχωρά της και ο εκπρόσωπός τους υποσχέθηκε ότι η αντίστασή τους θα είναι ισχυρή.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ζήτησε για μία ακόμη φορά από τους Tαλιμπάν να καταθέσουν τα όπλα.

ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου