Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Τη Μοσάντ δείχνει ο ισραηλινός Τύπος για τη δολοφονία αξιωματούχου της Χαμάς

Υπόνοιες ότι η δολοφονία στο Ντουμπάι του Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ, αξιωματούχου της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, διαπράχθηκε κατ' εντολή της Μοσάντ, αφήνει ο ισραηλινός Τύπος, μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών των υπόπτων.


Προς το παρόν, το Ισραήλ τηρεί σιγή ιχθύος, αποφεύγοντας να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

«Μια μέθοδος της Μοσάντ» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Χααρέτζ που γράφει ότι «οι σχολαστικές προετοιμασίες παραπέμπουν σε ενέργειες της Μοσάντ, κατά το παρελθόν».
«Ανήκουν στη Μοσάντ;» θέτει το ερώτημα χωρίς να δίνει απάντηση η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, η οποία έπειτα από τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών των υπόπτων από την αστυνομία του εμιράτου, γράφει για τις ομοιότητές τους με «οποιονδήποτε Ισραηλινό».
«Τους αναγνωρίζετε;» αναφέρει με σκωπτικό ύφος η εφημερίδα Μααρίβ, αναλύοντας το ίδιο θέμα.
Τα μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον οι μυστικές υπηρεσίες, λόγω της παρουσίας καμερών παρακολούθησης που μπορούν να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των μελών τους.
«Οι καιροί όπου μπορούσε κάποιος να σκοτώσει χωρίς να γίνει αντιληπτός ή να αποκαλυφθεί έχουν περάσει. Μένει να μάθουμε αν αυτοί που έστειλαν τους κομάντος στο Ντουμπάι και ανέλαβαν να τους μεταμφιέσουν, θα τολμήσουν να τους στείλουν σε άλλη χώρα, ύστερα από τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους στις εφημερίδες» όλου του κόσμου, γράφει η Γεντιότ Αχρονότ.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του εμιράτου, ο στρατηγός Ντάχι Χαλφάν δήλωσε ότι 11 άτομα που έφεραν ευρωπαϊκά διαβατήρια, μεταξύ τους μια γυναίκα, εμπλέκονται στη δολοφονία στις 20 Ιανουαρίου στο Ντουμπάι του Αλ Μαμπχούλ.
Ο ίδιος δεν «απέκλεισε την εμπλοκή της Μοσάντ ή άλλων πλευρών στη δολοφονία», μια υπόθεση που στηρίζει η Χαμάς, ενώ το Ισραήλ επισήμως τηρεί σιγή ιχθύος.
Ο Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ, 50 ετών, ήταν ο υπεύθυνος για την απαγωγή στην έναρξη της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης (1987-1993) δύο Ισραηλινών στρατιωτών που αργότερα δολοφονήθηκαν, καθώς και για το σχεδιασμό αρκετών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.
Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ μεταδίδουν ότι ο Αλ Μαμπχούχ ήταν πρώτα απ' όλα ένας σημαντικός προμηθευτής όπλων της Χαμάς και αποτελούσε εν δυνάμει στόχο της Μοσάντ.
Η Μοσάντ είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει το Σεπτέμβριο του 1997 τον αρχηγό της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, στο Αμάν. Διεξήγαγε πολλές επιχειρήσεις δολοφονίας Παλαιστινίων αξιωματούχων στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων τον συνεργάτη του Γιασέρ Αραφάτ, Αμπού Τζιχάντ, τον Απρίλιο του 1988 στην Τύνιδα, και του αρχηγού της ριζοσπαστικής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, Φάτι Τσακακί τον Οκτώβριο του 1995 στη Μάλτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου